Velger masterutdanning fremfor jobb

15. april er søknadsfrist for de fleste studieprogrammene på universiteter og høgskoler. Mange velger å ta en masterutdanning i stedet for å gå ut i jobb til tross for et godt arbeidsmarked.

- Jeg er ganske sikker på at jeg hadde fått meg jobb om det var det jeg ønsket, sier student og leder av studentorganisasjonen StOr Kjetil Clementsen ved Universitetet i Stavanger.

I likhet med sin kollega Jannicke Espeland, nestleder i StOr, har han en bachelor i samfunnsfag med personalledelse og begge to har søkt master i risikostyring og samfunnssikkerhet ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Stavanger til høsten.

- Jeg skal trolig være i arbeidslivet resten av mitt liv, og akkurat nå synes jeg det er kjekkere å være student. Når den tid kommer håper jeg å få en jobb i det private næringslivet og arbeide med helse, miljø og sikkerhet, sier Espeland.

Kjetil Clementsen tror det er viktig å ta en høyere utdanning for å stå sterkere både faglig, men også for å utvikle seg som menneske.

- Det er dyrt å være student, men jeg mener det er en god investering for fremtiden som vil gi meg bedre og mer utfordende jobber, sier Kjetil Clementsen som likevel forstår at unge i dag lar seg friste av et godt arbeidsmarked.

Næringslivet vil ha masterstudenter
Markedsrådgivere og studieveiledere ved Universitetet i Stavanger har i flere hektiske måneder veiledet og informert studiesøkere. Universitetet har deltatt på over 50 arrangement, deriblant skolebesøk, utdanningsmesser, karrieredager og rådgivertreff. Mange ønsker informasjon om masterstudier.

- På alle arrangementene har det vært stor interesse for høyere utdanning og for Universitetet i Stavanger sine tilbud, også næringslivet uttrykker at de søker etter kandidater med høyere uttdanning og mastergrader spesielt, sier rådgiver Egil C. Svela i strategi- og kommunikasjonsavdelingen ved UiS.

Svela legger til at stadig flere blant de som allerede er i jobb, men som mangler en mastergrad, også ønsker å gå videre med masterstudier.

Flere valgmuligheter
Tilbudet av mastergrads- og doktorgradsstudier ved UiS har økt betydelig de siste årene. Dette er en videreføring av universitetsstrategien.

- Det er et mål for oss å kunne tilby fullverdige studieløp på alle nivåer på så mange av våre fagområder som mulig, sier utdanningsdirektør Kristofer Henrichsen.

I dag tilbyr UiS tilsammen 28 mastergradsprogram og 7 doktorgradsprogram. I tillegg er et nytt doktorgradsprogram i Lesevitenskap like om hjørnet.

- Vi har økt vår studieportefølje ganske enormt på master og PhD-nivå. Hadde noen vist meg denne studieporteføljen for UiS ved årtusenskifte hadde jeg nok flirt litt overbærende, sier Henrichsen.

Henrichsen mener det nå er viktig å se på nyetableringer av studier ved UiS i forhold til kvalitet, men også på balansen mellom tilbud av grunnstudier og høyeregradsstudier. Når det gjelder veivalg for studentene er utdanningsdirektørens råd:

- En mastergrad gir etter mitt skjønn en betydelig høyere kompetansen enn bachelorutdanning og vil berike deg livet ut.

Les mer om masterstudier ved UiS her!