MENY

– Vent ikke på øyeblikk som ikke kommer

Hovedtaler Roy Steffensen siterte Bruce Springsteen og oppfordret på semesteråpningen studentene til å gripe øyeblikket.

 • Roy Steffensen_Semesterstart 2018.jpg (rw_largeArt_768).jpg
  Stortingsrepresentant og leder for Stortingets utdannings- og forskningskomite, Roy Steffensen (FrP) var hovedtaler på semesteråpningen. (Foto: Mari Løvås, UiS)
 • Dag-Husebø-2(1).jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  Prorektor Dag Husebø ledet semesteråpningen (Foto: Mari Løvås, UiS)
 • Marit-Boyesen-2.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  Rektor Marit Boyesen oppfordret studentene til alltid å være nysgjerrige og ha et åpent sinn. (Foto: Mari Løvås, UiS)
 • Christine-Sagen-Helgø-3.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø ønsket studentene velkommen til byen og regionen. (Foto: Mari Løvås, UiS)
 • Publikum-2.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  Fadderteltet var fullsatt under semesteråpningen. (Foto: Mari Løvås, UiS)
 • Cathrine-Johanne-Sønvisen.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  StOr-leder Cathrine Johanne Sønvisen oppfordret studentene til å engasjere seg. (Foto: Mari Løvås, UiS)
 • Jo Røislien 2.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  Jo Røislien ble tildelt Stavanger Forums Formidlingspris for 2017 under semesteråpningen. Prisen ble delt ut av direktør Jan Hauge. (Foto: Mari Løvås, UiS)
 • Fadderstyret.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  Fadderstyret. (Foto: Mari Løvås, UiS)
 • Konfetti.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  Fadderfestivalen ble sparket i gang i en sky av konfetti. (Foto: Mari Løvås, UiS)

–  Springsteen sang «They spent their lives waiting for a moment that just didn’t come». Ikke la det bli deg. Ikke kast bort tiden med å vente. Nyt det å være student, engasjer deg i samfunnet og i aktiviteter, og utnytt tiden ved Universitetet i Stavanger til fulle, sa Roy Steffensen til det fullsatte fadderteltet der semesteråpningen foregikk.

Over 12 000 studenter, inkludert vel 1400 utenlandske fra 74 nasjoner, startet 13. august studieåret ved UiS.

Før den offisielle semesteråpningen hadde Fadderfestivalen sørget for å mette 5000 og sette verdensrekord i langt frokostbord.

Steffensen, som leder Stortingets utdannings- og forskningskomite, sa også at han har stor tro på dagens unge generasjon:

–  Deres generasjon har alt som trengs for å føre oss inn i en lys fremtid. Jeg er overbevist om at dere kan ta de rette valgene: Dere er godt utdannet. Den teknologiske utviklingen gjør at dere mottar flere inntrykk og mer informasjon fra andre kulturer og verden omkring dere enn tidligere generasjoner. Dere har også tilgang på all verdens informasjon - bare med et tastetrykk, sa han.

Tro på dagens unge

Roy Steffensen fortsatte med å si at siden han har så stor tro på dagens unge vil han ikke gi dem noen praktiske råd om hvordan de skal gå fram for å lykkes.

Han ville bare be dem om en ting:

– Ha tro på demokratiet! Det er gjennom demokratiet samfunnet bygges. Demokratiet er fullt av kompromisser. Noen ganger vinner du, andre ganger taper du, men så vinner du en annen gang. I sosiale medier kommuniserer vi ofte bare med de som er enige med oss. Søk meningene til de som er uenige med deg!

Steffensen hadde også en annen oppfordring til de mange fremmøtte:

– Når dere står der med vitnemålet i hånden håper jeg dere blir her i regionen, for regionen trenger dere og den kunnskapen dere tilegner dere ved UiS, sa han.

Kunnskapsoverføring

Rektor Marit Boyesen viste i sin tale til UiS’ suksess med kunnskapsoverføring fra petroleumssektoren til andre sektorer, som helse og miljøvennlig energi.

–  Dette hadde ikke hadde vært mulig uten kreative forskere og studenter som tenker nytt og innovativt, poengterte hun og oppfordret de nye studentene til å la seg inspirere av dette.

Rektor var også opptatt av det dannende aspektet ved det å studere ved et universitet.

–  Tenk selv

–  Det dreier seg ikke om å lære utenat det som står i bøkene eller det som blir sagt på forelesningene, men om å analysere, reflektere og konkludere, og samtidig alltid være nysgjerrig og ha et åpent sinn. Dette er lærdom du vil ha nytte av hele livet - og i alle sammenhenger, sa Boyesen.

–  Du vil også erfare det samme som jeg og mange andre har erfart, at studier endrer et menneske. Kunnskapen og studiet vil modne og forme deg, slik at når du blir uteksaminert vil du ikke være helt den samme personen som før. Du har ikke bare fått en utdannelse, du har også fått nye perspektiver og nye måter å møte verden og livet på.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø adresserte de mange nye studentene som var tilstede på åpningsseremonien og siterte Nelson Mandela; «Education is the most porwerful weapon you can use to change the world”.

– Studiene vil ta deg et steg nærmere målet ditt, forsikret hun.

 –  Si «hei»

Leder for studentorganisasjonen (StOr), Cathrine Johanne Sønvisen, holdt studentenes tale. Hun sammenlignet studentlivet med en bok. En bok som du skriver selv.

–  Noen av dere begynner i dag på første kapittel i denne boken. For å få enda mer innhold i boken, anbefaler jeg deg å engasjere deg utenom studiene, sa hun og viste til at det på UiS er foreninger og lag for alt fra idrett via økonomi til politikk og menneskerettigheter.

–  Engasjement her åpner for mye moro, høy trivsel, nye muligheter og godt vennskap, sa hun.

StOr-lederen viste også til at studentlivet kan være vanskelig og utfordrende.

–  Det er nødvendig med større åpenhet om psykiske problemer, også blant studenter. Vi må bli flinkere til å se hverandre. La oss begynne denne uken. Med å være åpne. Med å si «hei» til hverandre når vi møtes. Med å ta vare på hverandre. Med å sørge for en god start på studieåret for alle.  

Stavanger Forums formidlingspris

TV-personlighet og professor i medisinsk statistikk ved UiS, Jo Røislien, ble tildelt Stavanger Forums Formidlingspris for 2017 under semesteråpningen.

Prisen ble delt ut av direktør i Stavanger Forum, Jan Hauge.

Musikalske innslag

Multiinstrumentalist, låtskriver og produsent Mugisho spilte på semesteråpningen.  

UiS-alumni Stina Kjelstad stilte med sin akustiske trio og fremførte tittellåten «Home» fra Kjeldstads andre soloalbum som kom ut i april i år.

Sangstudent Hilde Toresdatter Tangen fra Fakultet for utøvende kunstfag fremførte «Solveigs sang» av Edvard Grieg, akkompagnert av klaverstudent Mengyao Wang  fra Fakultet for utøvende kunstfag. 

Ellers deltok Stavanger studentsangforening. 

Seremonien ble avsluttet med fadderleder Kim-Roger Andersen som sparket fadderuken i gang til stor begeistring og mye konfetti.

Tekst: Elin Nyberg