Vil utdanne flinkere IT-ingeniører

Norge trenger mer kompetanse på datanettverk. Nå går Universitetet i Stavanger og Atea sammen for å tilby studentene ett av verdens mest ettertraktede IT-sertifikater.

Vil utdanne flinkere IT-ingeniører

F.v.: Tuan Williams, Petter Alfsen, Patrik Bakke, Espen Grødem og Terje Kårstad.

Fra våren 2014 kan datastudentene i Stavanger fordype seg i nettverksprogrammering og ta Cisco-sertifiseringen CCNA, som er svært ettertraktet i IT-bransjen på verdensbasis. UiS er det første universitetet i Norge med et slikt tilbud.

Dette er mulig fordi Atea, landets største selskap innen IT-infrastruktur, stiller datautstyr verdt to millioner kroner til disposisjon. Med en egen nettverkslab og mulighet for Cisco-sertifisering på universitetets campus, håper både UiS og IT-bransjen at flere skal komme ut i næringslivet med denne kompetansen.

Stor etterspørsel
– Etterspørselen etter folk som kan bygge og vedlikeholde IT-nettverk har vært i sterk vekst i mange år. Og markedet etterspør kompetanse på Cisco-systemer mer enn noe annet, sier Petter Alfsen, regiondirektør i Atea, som er Norges største selskap innenfor IT-infrastruktur.

Cisco er verdens klart største produsent av nettverks-computere. For å bli sertifisert til å sette opp slike nettverk, må man læres opp og avlegge eksamen på et såkalt Cisco Academy.

Norge ligger etter
Mens Sverige har 67 slike læresteder, og Danmark har 18, fins det i høyteknologilandet Norge bare tre. Det mener bransjen er bekymringsfullt og de ser derfor positivt på at UiS nå blir det fjerde.

– For arbeidsgivere er det stor forskjell på de som har «vært gjennom» noe og de som faktisk har tatt en sertifisering. Det er flott om du har A i faget, men jeg anbefaler alltid nyutdannede å ta sertifisering i tillegg, sier Espen Grødem, som leder kommunikasjons- og sikkerhetsavdelingen hos Atea.

Anonyme helter
Nettverksingeniørene er IT-bransjens anonyme helter. De lager ingen synlige dingser eller programmer, men sørger for at koblingene mellom disse fungerer. Når alt virker som det skal, er det ingen som legger merke til det.

Derfor er det lett å glemme hvor viktig nettverkene er for oss alle: Filmen du får gjennom tv-boksen i stua, musikken du strømmer til pc-en, kontakten med nettsky-tjenestene dine. Det trådløse nettverket på en utendørskonsert eller fotballstadion. Videokonferansen mellom plattformledelsen offshore og geologene på land. Morgendagens velferdsteknologi, hvor informasjonsteknologi vil bli brukt i omsorgssektoren. Alt dette krever velfungerende IT-nettverk.

– Har du ikke nettverk, har du ingenting. Og det krever kompetanse å sette opp et effektivt, raskt, stabilt og sikkert nettverk, sier Grødem.

Bredere kompetanse
En av drivkreftene bak avtalen er Tuan Williams ved UiS. Han mener Atea utviser samfunnsansvar med å inngå denne avtalen.

– Nå kan vi utdanne dataingeniører med enda bredere og mer relevant kompetanse enn tidligere, sier Williams.

Med en egen Cisco-lab på UiS, vil studentene få relevant undervisning med topp utstyr.

Tett samarbeid
Avtalen innebærer også at studentene blir invitert til Atea Community, som er Norges største IT-arrangement. Det er en årlig møteplass med seminarer, hvor studentene vil bli oppdatert på hva som skjer i bransjen – og kanskje møte sin framtidige arbeidsgiver.

– Vi ønsker også å ta inn trainees og ha et tett samarbeid med UiS gjennom gjesteforelesninger og studentkveld, sier regiondirektør Petter Alfsen.

Student Patrik Bakke er masterstudent i Computer Science ved UiS. Han mener tilbudet er spennende for studentene.

– Bra på CV’en
– Cisco-sertifisering vil være flott å ha på CV-en som nyutdannet dataingeniør. Da stiller du sterkt som jobbsøker. Det er nesten synd jeg allerede har tatt min bachelor, sier Bakke med et smil.

Som aktiv i studentpolitikken er han begeistret for tilbudet som nå gis.

– Dette vil gi utdanningen et løft. Tilbudet er ikke bare spennende for oss som studenter, men også viktig for samfunnet, sier han.