Virtuell mingling på ICTIR

Når denne gjengen inviterer til digital konferanse om informasjonsinnhenting, skal de gode ideene få blomstre i det virtuelle møterommet.

Vinay Setty (fra venstre), Trond Linjordet og Krisztian Balog er klare for ICTIR. Foto: Kjersti Riiber Vinay Setty (fra venstre), Trond Linjordet og Krisztian Balog er klare for ICTIR. Foto: Kjersti Riiber

ICTIR (International Conference on the Theory of Information Retrieval) er en årlig internasjonal konferanse for forskning relatert til søketeknologi og informasjonsinnhenting. I år arrangeres konferansen i Stavanger, nærmere bestemt fra kontoret til Krisztian Balog ved Institutt for data- og elektroteknologi.

Da Balog, Vinay Setty og Trond Linjordet fikk vite at Stavanger skulle være vertskap for konferansen, begynte de å planlegge hvordan de skulle trekke deltakere til byen. Flotte naturbilder på nettsiden, tur til Preikestolen og festmiddag på Spiseriet i Stavanger konserthus. Men det er to og et halvt år siden, og alt ser annerledes ut nå. Årets konferanse blir heldigital, og alt styres altså fra kontoret til Balog.

Virtuell møteplass

Hvordan kan man mingle, utveksle ideer og sette igang nye forskningsprosjekter når man sitter foran hver sin skjerm forskjellige steder i verden? Vertskapet for ICTIR tilbyr en digital møteplass, gather.town, hvor alle konferansedeltakerne lager sin egen avatar. Denne avataren kan bevege seg rundt på en digital møteplass – den styres enkelt ved hjelp av piltastene. På møteplassen finner du en informasjonsdesk, hvor du kan se program og foredragsholdere. I tillegg kan du bevege deg til ulike minglesoner. Du har hele tiden oversikt over de andre konferansedeltakerne, og du kan enkelt avtale videomøter med hver enkelt av dem.

– Vi hadde definitivt foretrukket en fysisk konferanse, og ventet i det lengste før vi bestemte oss for en digital løsning. Dette er nytt for alle. Jeg har deltatt på et par digitale konferanser i det siste, og jeg savner interaksjonen. Løsningen vi har valgt for vår konferanse, er det nærmeste du kan komme et fysisk møte, sier Krisztian Balog som leder styringskomiteen for konferansen.

Google og Bloomberg

Arrangørene har klart å tiltrekke seg store navn fra anerkjente selskaper som Google, Bloomberg og Spotify på listen over foredragsholdere.

– Vi har store selskaper med, både som hovedtalere og som sponsorer. Det er vi stolte av, sier Balog.

Selv om konferansen er teoretisk, er forskningen i stor grad anvendt. Flere av sesjonene er dedikert til anvendt forskning. At konferansen havnet i Stavanger, er ikke tilfeldig.

– Vi har stor aktivitet på dette forskningsfeltet her på Universitetet i Stavanger. At vi ble tildelt konferansen, er en fin anerkjennelse av det arbeidet vi gjør, sier Balog.

Trond Linjordet legger til at selv om dette forskningsfeltet ikke er det bredeste, har arbeidet som utføres stor innvirkning på folks hverdag.

– Og pionerene innen feltet vil være tilstede under konferansen, sier Vinay Setty.

Konferansen er fra 14. til 17. september.

Tekst: Kjersti Riiber