MENY

Viser kommende lærere hvordan de kan bruke naturen

Mange lærere vet ikke hvilke matressurser de har rett utenfor klasserommet. Derfor drar bachelorstudenter i idrett ved UiS, mange av dem kommende lærere, ut på tur for å studere livet i fjæra og finne råvarer til et måltid.

Idrettstudenter ved Universitetet i Stavanger Regn og blåst stoppet ikke idrettstudentene da de skulle studere livet i fjæra.

Studenter rustet med håv, noen med kjøkkenredskap som dørslag, kledd i sorte, røde, grønne, gule og blå regnjakker er spredt utover de våte bergnabbene ved sjøen i Tananger.

Mange har blikket konsentrert rettet mot sjøkanten og strekker ivrig håv og dørslag ut for å få tak i kobbunger, krabber, albusnegl, tang og tare.

Andre balanserer brett fylt med tare de har plukket opp fra sjøen.

Ta elevene sine med ut

En spørreundersøkelse utført ved Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk ved Universitetet i Stavanger viste at rundt halvdelen av de som tar bachelor i idrett blir lærere.

Håper er at de vil ta sine framtidige elever med ut i naturen.

Ekskursjonen til Tananger inngår i emnet Kystfriluftsliv og friluftsliv i nærmiljøet.

Her lærer studentene om helsegevinstene ved å være ute i naturen, planleggingen av turer i naturen i nærmiljøet og hvordan barn sosialiseres til friluftsliv.

De lærer også om livet i fjæra og ellers i naturen, med ulike fiskeslag, skjell og tang og blomster og fugler langs kysten.

Se mulighetene i naturen

–  Det er viktig at studentene lærer gjennom erfaring slik at de får øynene opp for mulighetene som gjerne bare befinner seg et steinkast fra skolen de senere skal undervise, sier universitetslektor Åge Vigane.

Gjennomgang av funnene

Etter innsamling er det tid for gjennomgang av biologien til funnene.

Universitetslektor Inge Christ holder opp en rød sjøanemone.

–  Før trodde folk sjøanemonen var en plante, men det er et dyr, et koralldyr som lammer byttet med neslecellene sine før det føres ned mot magen, forklarer han.

På menyen

Når det blir tid for tilberedning av lunsj står, ikke uventet, tangsuppe på menyen.

Se studentene lage maten i NRK Rogalands reportasje fra ekskursjonen.

En entusiastisk Inge Christ bedyrer at snegler, skjell, strandkrabber, reker og andre bløtdyr setter en ekstra spiss på suppen.

I naturen bruker en også det en har av bestikk:

–  De tomme albusnegleskallene bruker vi som skjeer, fastslår faglæreren.

Utvekslingsstudenter

11 av de 25 studentene på ekskursjonen er utvekslingsstudenter fra andre europeiske land. Undervisningen foregår derfor på engelsk.

Men ikke alle utvekslingsstudentene er vant med å være ute i naturen, spesielt ikke når det regner.

–  For mange er dette svært uvant. Noen forteller at hjemme er de sjelden ute når det regner. Så for mange er dette derfor en helt ny og spesiell opplevelse, forteller Åge Vigane.

Tekst og foto: Elin Nyberg