MENY

Viste seg fram for statsråden

Økt oljeutvinning, lab-forskning og flinke studenter sto på menyen da statsråd Ola Borten Moe besøkte UiS torsdag 5. september.

Foto av Ola Borten Moe som snakker med to studenter på laben.

Studentene Silje Mardal og Sturla Herheim forteller Ola Borten Moe om laboratorieeksperimentene sine. 

Olje- og energiministeren er på universitetsturné med foredraget «Fornybar og fossil – Energinasjonen Norge nå og i fremtiden», som mange UiS-studenter møtte opp for å få med seg.

Men Borten Moe hadde også tid til omvisning på Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet, som forrige fredag ble tildelt nasjonalt senter for økt oljeutvinning.

Den nybakte senterlederen Merete Vadla Madland forklarte hvordan hun forsker på kalkkjerner under ulike temperaturer og trykk.

– Her kan vi simulere historien til et hvilket som helst reservoar på norsk sokkel, fortalte hun.

Høye mål
– Hvor høy utvinningsgrad tror du det er mulig å nå, ville Borten Moe vite.

– Tallet 70 prosent har vært nevnt. Vi setter oss høye mål, og det er dette vi skal forske på i det nye senteret, svarte Madland.

Hennes kollega Skule Strand fortalte om forskningen på såkalt «smart vann» til injeksjon i oljereservoar, en teknologi som er eksportert til mange land. På nabolaben kunne Thor Martin Svartås om hvordan hans miljø forsker fram løsninger på problemet med isdannelse i rørledninger.

Studenter
Ikke minst fikk statsråden møte studenter. Tesfom Ermias, Silje Mardal og Sturla Herheim, som går siste år på bachelor i petroleumsteknologi, fortalte om laboratorieøvelsene de var midt oppi, og planene for framtiden. Ingeniørstudentene er så ettertraktet i næringslivet at det kan være fristende å gå rett ut i jobb.

– Men vi er mange som ønsker å komme tilbake og ta mastergrad etter noen år i jobb. Da vet vi mer om hvilken retning vi vil spesialisere oss i, sa Mardal. 

Borten Moe fikk også besøke en forelesning, hvor den internasjonale profilen til UiS var godt synlig. Over halvparten av studentene i rommet var fra andre land enn Norge og Jim Browns forelesning gikk på engelsk.

Gratulerte
Ministeren fikk også møte forskere fra UiS og IRIS som skal jobbe i det nye senteret for økt oljeutvinning.

– Jeg trenger ikke fortelle dere hvorfor det er viktig å utnytte ressursene som ligger i eksisterende oljefelt best mulig. Jeg vil bare gratulere dere med sentertildelingen. Det skal bli spennende å følge dere i årene som kommer, sa statsråd Borten Moe.

Les mer om økt oljeutvinning på våre forskningssider

Les mer om vårt internasjonale studietilbud


Tekst: Leiv Gunnar Lie
Foto: Asbjørn Jensen 

Foto av Ola Borten Moe som holder foredrag fra talerstol

Ola Borten Moe holdt foredrag om energinasjonen Norge på UiS i dag.