MENY

UiS’ påskequiz – fasit

Prøvd deg på påskequizen vår? Her finner du fasiten. Husk: To poeng for å greie svaret uten videre. Ett poeng dersom du trenger alternativ.

1. California. Peder Sæther (Sather) (1810 - 1886 i California) var en norskfødt amerikansk bankmann som var blant grunnleggerne til College of California, forløperen for University of California, Berkeley, I 2012 ble det opprettet et «Peder Sather Center for Advanced Study» som et samarbeid mellom University of California, Berkeley og norsk universiteter. Det er filmer fra Hollywood, Los Angeles, California som kan «få oss til å le og gråte».

2. Bruk av nynorsk i «Eggemysteriet», Carl Barks' eventyr fra Andesfjellene, utgitt i Donald Duck & Co nummer 13 til 17 i 1963. Fortellingen var oversatt av Vivi Aagaard.

Donald og nevøene finner en gjemt dal, «Gufseplassen», der folk snakker nynorsk og der alt er firkantet, også menneskene. Det viser seg at professor Tron Dreyerdal fra Voss bodde i dalen fra 1863 til 1868 og lærte firkantfolket å snakke nynorsk med vossedialekt og til å elske alt som har med Voss å gjøre.

Da bladet ble lagt ut på Deichmanske bibliotek i Oslo kom det inn flere protester. Derfor la lederen for bibliotekets barneavdeling, førstebibliotekar Rikka Deinboll, nummer 16 og 17 til side, i påvente av at saken skulle behandles av Det rådgivende utvalg for tegneserier i Norge. — Det har kommet inn en del protester fra Voss og fra nynorsktilhengere i Oslo som føler seg støtt, fortalte Deinboll til Morgenposten. Reaksjonene gikk blant annet på at nynorsk ble knyttet til et merkverdig folkeslag i avsidesliggende strøk.

24. april 1963 kom utvalgets avgjørelse. Utvalget kom enstemmig frem til at «episodene ikke kan sies å være diskriminerende for noen norsk språkgruppe». Men utvalget påpekte at nynorsken var full av feil, «med en blanding av gamle og nye former».

«Eggemysteriet» er bilag til årets påskenummer av Donald Duck & Co.

3. Irland. Dublin er den største byen i landet, Nobelprisvinnerne er Séamus Heaney, Samuel Beckett, George Bernard Shaw og William Butler Yeats.

4. Istanbul. Vikingene ga byen navnet Miklagard og skrev i runer på Hagia Sofia.

5. Kristendom, med cirka dobbelt så stor tilslutning til ulike kristne fellesskap som til muslimske fellesskap.

6. Mariusgenseren. Genseren bærer navnet til alpinisten Marius Eriksen som spiller skitrener i filmen. Eriksen og den andre mannlige hovedrolleinnehaveren, Henki Kolstad, brukte i filmen mariusgensere strikket av designeren Unn Søiland Dale. Også andre mønstrede gensere fra Søiland Dale var med i filmen, som «Eskimo» og «Geilo». Filmen skapte stor interesse for genserstrikking i Norge.

7. Malawi, Sørøst-Afrika. Den skotske oppdagelsesreisende, misjonær og lege David Livingstone besøkte det nåværende Malawi i 1859, og var med på å legge grunnlaget for britisk kolonisering av området. Hans besøk førte blant annet til at skotske presbyterianske kirker opprettet misjonsstasjoner i området. Livingstone forsvant i Afrika på sin tredje og siste reise og journalisten Henry Stanley fikk i oppdrag å lete etter ham. Stanley fant Livingstone i 1871 etter tre kvart års leting og skal ha hilst ham med de berømte ordene «Dr. Livingstone, formoder jeg?». 

8. Devon Island. Øya ligger I Nunavut-territoriet i Canada

9. Russland. Den russiske kjemikeren Dmitri Mendelejev (1834–1907) greide i 1869 å sette grunnstoffene i system, og utarbeidet det periodiske system. Det periodiske system begynner med hydrogen, som har atomnummer 1, og fortsetter med helium, litium, beryllium, bor, karbon, nitrogen og oksygen, og fortsetter helt til grunnstoff nummer 118, oganesson, som det bare er fremstilt 3–4 atomer av i et laboratorium.

Atomnummeret vokser med én enhet for hver plass vi går utover i periodesystemet. Plasseringen i systemet sier noe om egenskapene til de enkelte stoffene. Stoffer som ligger under hverandre har kjemiske egenskaper som ligner hverandre så mye at de kalles for grupper.

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet og fengslet i Moskva i  desember 2017, siktet for spionasje.

10. Det er godt mulig Terje Vigen ikke likte å vise tærne sine, og at han hadde velsmakende bær i hagen sin, men det riktige svaret var: «Kom Terje Vigen nær»

11. Påskeøya ble annektert av Chile i 1888, men først i 1966 fikk befolkningen chilensk statsborgerskap. Selv vektlegger innbyggerne sin polynesiske bakgrunn og identitet.

12. Da Christiania Theater skulle innvies høsten 1837, ble det holdt konkurranse om verk til åpningen. Henrik Wergeland deltok, men det var Andreas Munch som vant med «Kong Sverres Ungdom». Likevel ble Wergelands syngespill «Campbellerne» antatt til oppførelse.

Premieren fant sted 24. januar 1838. Framføringen av syngespillet fikk Wergelands kulturpolitiske motstandere gjennom flere år til å mobilisere til pipekonsert under andre oppføring. De mente forestillingen var en skam for teateret, og det hele utartet til et veritabelt slagsmål.

13.  I 1885 vedtok Stortinget at nynorsk og bokmål skulle sidestilles: «Det norske Folkesprog som Skole- og officielt Sprog sidestilles med vort almindelige Skrift- og Bogsprog». En av følgene var at nynorsk også skulle brukes i lovtekster. Det skjedde første gang ni år senere, med loven som innførte en felles normaltid for Norge. Frem til da hadde lokal tid vært fastsatt som soltid, etter hvordan solen gikk.

14. Ordet «russ» kommer fra det latinske Cornua Depositurus og betyr «å legge bort hornene».

Fram til det første norske universitet ble opprettet i Christiania/Oslo i 1811, måtte nordmenn dra til København for å studere. For å få adgang til universitetet måtte elevene bestå en såkalt studenteksamen;«Examen Artium».

Ifølge tradisjonen hadde elevene et løst horn i pannen når de, én etter én, gikk opp til sensor for å få vite eksamensresultatet. Dersom de hadde bestått eksamen, ble «hornet» fjernet, som et synlig tegn på visdom og på at det rå dyret i dem var borte. Etter seremonien kunne elevene kalle seg studenter. Betegnelsen «Cornua Depositurus» ble i lengden noe tungvint, og ble derfor forkortet. Først til bare de tre siste bokstavene, «rus». Senere ble det lagt til en s. Da Norge fikk sitt første universitet i 1811, tok studentene tradisjonen med seg fra København, mens tradisjonen etter hvert døde ut i Danmark.

15. I 1995 var det slutt på at personalet på utesteder fylte dansegulvet med stoler når klokken slo 12 natt til påskeaften, for så å rydde dem bort igjen natt til 2. påskedag på samme klokkeslett.