MENY

Jan Egeland, generalsekretær for Flyktningehjelpen og æresdoktor ved UiS

Jan Egeland er generalsekretær i Flyktninghjelpen, Norges største humanitære organisasjon. Den tidligere visegeneralsekretæren for humanitære saker i FN kom fra stillingen som Europadirektør i Human Rights Watch og tiltrådte 12. august 2013.

Jan Egeland var FN’s visegeneralsekretær for humanitære saker og organisasjonens nødhjelpskoordinator fra 2003 – 2006. Etter det har han vært leder for NUPI og Europadirektør i Human Rights Watch. Egeland har tidligere vært generalsekretær for Norges Røde Kors, FNs spesialutsending til fredsforhandlingene i Colombia og statssekretær i Utenriksdepartementet (1990-1997). Egeland har også holdt flere ledende posisjoner i Amnesty International og sittet i styret til International Crisis Group.

Da han tiltrådte stillingen i august 2013 uttalte Egeland: «I krig og krisetid har jeg ofte vært vitne til at Flyktninghjelpens hjelpearbeid redder liv og beskytter de mest utsatte. Den internasjonale forkortelsen NRC blir i mange land og institusjoner forbundet med effektiv innsats for mennesker på flukt og beredskapspersonell som spiller en nøkkelrolle i store hjelpeoperasjoner. Det er med ydmykhet og forventning jeg ser frem til å ta fatt på jobben som generalsekretær. Hjelp til de fordrevne i og fra Syria vil fra første stund stå i fokus, men Flyktninghjelpen skal fortsatt være en ledende kraft for beskyttelse av sivile i alle de største konfliktområdene fra Kongo til Afghanistan og fra Sudan til Colombia.» Jan Egeland er nylig utnevnt som tilrettelegger for FNs arbeidsgruppe for beskyttelse av syriske sivile. FN har opprettet fire arbeidsgrupper som skal støtte FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Misturas arbeid. 

Syriakrigen er inne i sitt femte år. 12 millioner mennesker har måtte flykte fra sine hjem, over halvparten av landets befolkning. De fleste er internt fordrevne, men over fire millioner har flyktet ut av Syria for å søke internasjonal beskyttelse. I nabolandene er kapasiteten sprengt og sommeren 2015 økte antall Syriske flyktninger som kom over Middelhavet dramatisk. Syria vil aldri bli det samme, og konsekvensene for regionen er allerede blitt dyptgripende. I Europa er det splittelse og uenighet om hvordan man skal håndtere den økende flyktningstrømmen og noen av Europas kjerneverdier er under press. Historien om Syria og det internasjonale samfunnet er en historie om for lite, for sent. I dette innlegget vil Egeland gå igjennom den dramatiske utviklingen som har gjort Syria til vår generasjons største humanitære utfordring. Han vil fokusere på både hvordan verden har feilet Syria, men også se på hva som faktisk kan og må gjøres for at utviklingen skal snu.

Her finner du presentasjonen.