MENY

IBM skal hjelpe Stavanger med eldrebølgen

Stavanger var en av fem europeiske byer som ble trukket ut som vinnere av IBMs konkurranse Smarter Cities Challenge. Byen får konsulentbistand og velferdsteknologi til en verdi av 2,3 millioner kroner.

"Gitt våre tilgjengelige ressurser, hvordan kan vi tilby det beste helse- og velferdssystemet for vår aldrende befolkning?"

Slik formulerer Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø byens utfordringer i søknaden som ble sendt til IBM.

Velferdsteknologi
Stavanger var en av 33 byer på verdensbasis som ble plukket ut til å delta i det digitale velferdsløftet.

Universitetet i Stavanger ved professor Chunming Rong og hans nye Center for IP-based Services Innovation (CIPSI) deltok i søknaden fra Stavanger kommune sammen med flere andre samarbeidspartnere i regionen. Rong og Tomasz Wiktor Wlodarczyk fra UiS blir en del av det lokale teamet som skal jobbe sammen med IBMs eksperter.

- Dette er god PR for Stavanger ut i verden, og vil gjøre oss mer kjent innen fagfeltet, sier Rong.

En av Stavangers målsetninger er at de eldre i byen skal kunne bo hjemme lenger. Rong leder samarbeidsprosjektet Safer@Home, som utvikler teknologi for å gi eldre bedre livskvalitet i hjemmet.

Antall eldre over 80 år i kommunen ligger an til å øke til 26 000 innen 2040.

Ekspertbesøk i tre uker
IBM skal sette sammen en ekspertgruppe som vil tilbringe tre uker i Stavanger og jobbe tett med byens myndigheter for å foreta et dypdykk i helseproblematikken. Basert på den tverrfaglige arbeidsgruppen blir en rapport utarbeidet med forslag til hvordan byen kan nå sine mål.

De andre vinnerne fra Europa var Belfast (Storbritannia), København (Danmark), Faro (Portugal) og Lodz (Polen).