MENY

Patent på tryggere nettsky

Professor Chunming Rong har fått innvilget patent i USA på sin løsning for kryptering av data. Løsningen er også kjøpt opp av bedriften F5IT, som nå lanserer den til sine kunder under navnet «Smart Secure».

Foto av Trond T. Furenes (F5IT), Matyas Kolsofszki (Prekubator TTO), Chunming Rong (UiS) og Jo Arild Tønnessen (F5IT) Fornøyde samarbeidspartnere (fra venstre): Trond T. Furenes (F5IT), Matyas Kolsofszki (Prekubator TTO), Chunming Rong (UiS) og Jo Arild Tønnessen (F5IT)

– Amerikansk patent er svært viktig når det gjelder IKT. Nå kan vi kan være mer åpne om løsningen vår, og begynne å utforske mulighetene i det amerikanske markedet, sier professor Rong.

UiS omtalte løsningen tidligere i år. Kort fortalt er dette en ny måte å sikre data som lagres i såkalte nettskyer. Dropbox og Google Docs er eksempler på nettskyer.

– I veldig mange krypteringsløsninger er det leverandøren av tjenesten som sitter på nøkkelen. Det betyr at dataene kan bli kompromittert av hackere eller utro tjenere. Med denne løsningen kan ingen komme inn bakdøra, du er den eneste som har tilgang på dine data, sier Rong.

Videreutviklet konseptet
Ideen kom fra professor Rong og hans kollega Gansen Zhao. Med god hjelp fra UiS’ teknologioverføringskontor, Prekubator TTO, er den nå blitt et kommersielt produkt.

Stavanger-firmaet F5IT har kjøpt rettighetene og videreutviklet konseptet for å tilpasse det markedets behov.

– Vi er en organisasjon som er veldig opptatt av innovasjon. Vi har 40 ansatte som sitter på gode ideer, og de ønsker vi å dyrke fram. Samarbeidet med Prekubator var et resultat av dette arbeidet, sier Trond Furenes, administrerende direktør i F5IT.

- Stort marked
Han ser et stort marked for denne typen sikkerhetsprogram.

– Dette er en løsning som kan bygges inn i kundens eksisterende programvare. Det er en stor fordel, sier Furenes.

Professor Rong er heller ikke ferdig med ideen sin. Han skal fortsette å videreutvikle teknologien slik at det ferdige produktet kan bli både raskere og enklere i bruk. 

Rong er også leder av forskningssenteret CIPSI ved UiS.

Foto av Chunming Rong med patent

Chunming Rong med patentbeviset