MENY

Studenter med egen utstilling på Oljemuseet

Studentforeningen ION Racing har fått egen utstilling på Norsk oljemuseum. To racerbiler skal friste publikum fram til 30. april.

  • /Store bilder for nye www.uis.no - min. 1400 piksler/Nyhetsbilder/ION_Racing_oljemuseet_874_13_02_15.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  • /Store bilder for nye www.uis.no - min. 1400 piksler/Nyhetsbilder/ION_Racing_oljemuseet_877_13_02_15.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  • /Store bilder for nye www.uis.no - min. 1400 piksler/Nyhetsbilder/ION_Racing_oljemuseet_873_13_02_15.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  • /Store bilder for nye www.uis.no - min. 1400 piksler/Nyhetsbilder/ION_Racing_oljemuseet_874_13_02_15.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  • /Store bilder for nye www.uis.no - min. 1400 piksler/Nyhetsbilder/ION_Racing_oljemuseet_877_13_02_15.jpg (rw_largeArt_1201).jpg

Den ene bilen er koblet til en simulator, slik at museets besøkende kan klatre oppi bilen og kjøre et virtuelt formelløp. Det er første gang studentarbeider har blitt til en utstilling på museet.

I dag var det offisiell åpning av utstillingen, som har fått tittelen «0-100 på 3 sekunder». Studentene fortalte et fullsatt auditorium på oljemuseet om prosjektet sitt.

- Hvor fort er 3 sekunder? En – to – tre - NÅ er vi oppe i 100 kilometer i timen. Det her går vanvittig fort! Bilen kan gå opp mot 200 km/t og du sitter rett over bakken. Da begynner adrenalinet å pumpe, det kan jeg love deg, sa Elias Moland, markedsansvarlig i ION Racing.

I salen satt blant annet en niendeklasse fra Gautesete skole. De fikk høre grunnen til at studentforeningen bygger racerbiler. 

- Vi gjør ikke dette for å kjøre raske biler, men for å skape bedre ingeniører. Studenter blir bedre når de må omsette teorien de lærer til praksis. Og vårt arbeid skjer uavhengig av studiet. Ingen lærer forteller oss hva som er riktig eller galt, det må vi finne ut selv, sa Moland.

40.000 timer
ION Racing er blitt den største studentforeningen på UiS, med 60 medlemmer. Ifølge Moland går det med ca. 40.000 arbeidstimer for å lage en bil. Nesten alle deler på bilen lager studentene selv. I år har de gjort mange nyvinninger for å lage lettere, sterkere og bedre komponenter enn i fjorårets bil. 

Til sommeren går turen til den legendariske Silverstone-banen i England, hvor verdens største ingeniørkonkurranse finner sted. 

Realfag og teknikk
Det er Trude Meland og Geir Mossige Johansen ved Norsk oljemuseum som har laget utstillingen. De er imponerte over studentenes arbeid og er glade for å samarbeide med Universitetet i Stavanger.

– Dette dreier seg om noe som vi på Norsk oljemuseum er opptatt av: Realfag og teknikk, sier Mossige Johansen.

Bedre arbeidskraft
Prodekan for undervisning ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet, Sigbjørn Hervik, berømmet også ION Racing under åpningen.

– De står for noe av det vi aller mest ønsker å få til på Universitetet i Stavanger: Et aktivt studentmiljø hvor man får mulighet til å bruke teoretisk lærdom på konkrete problemstillinger. Vi er overbeviste om at denne typen problembasert læring gir mer inspirerte studenter og bedre arbeidskraft når de forlater universitetet, sa Hervik. 

Studentforeningen samler medlemmer fra flere studieretninger, men flertallet går på maskiningeniør eller elektro

Se hele studietilbudet her