MENY

Mat og helse

Lyst til å lære å lage mat? Få mer kunnskap om hva maten vår faktisk inneholder? Lage din egen hvitost - eller koke din egen brunost? Og ikke minst, lære hvordan en kan formidle dette til barn og ungdom.

Lærerutdanning ved Universitetet i Stavanger, valgfag mat og helse.

Kombinert med MYE god mat står MATGLEDE sentralt gjennom hele semesteret.

Mat og helse er et utrolig kjekt fag å undervise i, der en kan skape gode relasjoner og et godt læringsmiljø for elevene. Du får også mange tips om muligheter for enkle, praktiske avbrekk i andre skolefag (eksempelvis matematikk, der regning med mat, kilo, desiliter, antall boller etc. vil virke spennende for hele klassen).

Dagens skole har et stort behov for kvalifiserte lærere i mat og helse, da kun ca. 30 prosent av dem som underviser våre barn i grunnskolen har studiepoeng innen faget.


En gradvis større andel av norske barna blir overvektige, noe som også aktualiserer mat og helse som et svært viktig valgfag.

Vi starter med helt grunnleggende teknikker, før vi jobber oss gjennom kjente og mindre kjente teknikker i tilberedelsen av mange spennende retter. Her trengs ingen forkunnskaper og alt vil bli grundig gjennomgått. I forhold til å kjøpe ferdigmat er det å lage maten selv både billigere og mye sunnere!

Gjennom en teoretisk økt og åtte timer praktisk matlaging i uken går vi igjennom studiefaget mål for læringsutbytte knyttet til tre hovedområder:

  • Mat og livsstil (hvordan lage trygg og ernæringsmessig riktig mat og hvordan kosten påvirker egen helse)
  • Mat og forbruk (hvordan velge riktig i en jungel av matvarer, både i forhold til ulike merkeordninger og reklame)
  • Mat og kultur (hvordan har kostholdet endret seg gjennom tidene? Særpreg ved ulike kulturer, som samisk mat og måltidstradisjoner i et flerkulturelt perspektiv)

Mat og helse vil en også ha stor nytte av i egen hverdag, enten det gjelder å lage god, næringsrik og rimelig mat til studenter eller til egne barn og familie.