Dansedidaktikk 1 (PPU451)

Didaktikken som fagområde er møtepunktet mellom faget og pedagogikken og har ensammenbindende funksjon i utdanningen. Fagdidaktikk reiser viktige spørsmål om fagets egenart,innhold og legitimering. I dansedidaktikk skal studenten tilegne seg nødvendig kunnskap og praktiske ferdigheter i å undervise i dans til et bredt spekter av målgrupper. Studenter i dansedidaktikk er fremtidens dansepedagoger og skal formulere dansepedagogiske praksiser som ennå ikke er formulert. Å utvikle sin egen argumentasjon og et kritisk blikk på sin egen samteksisterende dansepedagogiske praksiser er en del av emnet.


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.

Se emnebeskrivelse og eksamens-/vurderingsinfo for dette studieåret (2024-2025)
Fakta

Emnekode

PPU451

Versjon

1

Vekting (stp)

10

Semester undervisningsstart

Høst

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Høst

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

Dansedidaktikk tar utgangspunkt i studentenes egne erfaringer, verdier og syn på dansepedagogisk virksomhet. Gjennom emnet utfordres studentene til å kritisk reflektere overfagets tradisjoner, samt skape sin egen identitet som dansepedagog. Både det utøvende og det skapende står i fokus, samt hvilke forutsetninger og rammebetingelser som er nødvendige for å skape et godt læringsmiljø for dans. Det er fokus på at studentene skal tilegne seg og skapedidaktiske metoder for planlegging, tilrettelegging og formidling av dans i ulike pedagogiske kontekster. Et felles grunnlag finnes i kunnskap om trygg og tilrettelagt danseundervisning, somstøtter opp om elevens læring og utvikling. Fagteori danner basis for drøfting og refleksjon overdansens egenart, plass og betydning i samfunnet, videreutvikling av fagfeltet i fremtiden, og utvikling av et eget pedagogisk ståsted hos studenten. Emnet er sterkt tilknyttet praksis.

Læringsutbytte

Kunnskap

Etter fullført og bestått eksamen i emnet skal kandidaten ha kunnskap om:

  • dansefaget som kunstnerisk og estetisk praksis for barn og unge, samt betydning i opplæringssystemet
  • skadeforebygging og trygge dansepraksiser med utgangspunkt i kroppslig utvikling og læring i og gjennom dans

Ferdigheter

Etter fullført og bestått eksamen i emnet kan kandidaten:

  • tilrettelegge trygg undervisning i dans i forhold til grunnleggende prinsipper innen kroppslig og estetisk læring og utvikling
  • drøfte forskningsbasert fagteori og aktuelle problemstillinger knyttet til dansepedagogiskvirksomhet

Generell kompetanse

Etter fullført og bestått eksamen i emnet kan kandidaten:

  • reflektere over fagets egenart i et samfunnsperspektiv samt kritisk vurdere egne verdier og grunnsyn i forhold til dans som kunstpedagogisk fag

Forkunnskapskrav

Ingen

Eksamen / vurdering

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Praktisk-muntlig eksamen 1/1 40 Minutter Bestått/ Ikke bestått

Praktisk-muntlig eksamen i vårsemesteret.

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

All undervisning i emnet er obligatorisk. Det kan innvilges inntil 20% fravær i henhold til fraværsreglementet for UK. Fravær ut over dette vil medføre tap av retten til å møte til eksamen. Arbeidskravet må være godkjent av faglærer før studenten får tilgang til avsluttende vurdering i

Obligatoriske arbeidskrav i emnet består av:

  • inntil 3 praktiske og/eller skriftlige oppgaver, individuelt og i gruppe

Fagperson(er)

Emneansvarlig:

Mari Flønes

Studiekoordinator:

Per-Erik Petersen

Arbeidsformer

Verkstedbasert gruppeundervisning både digitalt og på campus med forelesning, praktisk arbeid, individuelt og gruppearbeid; skriftlige og praktiske oppgaver.

Det legges opp til selvstendig arbeid imellom undervisningen. Alle sentrale aspekter ved målområdene behandles nødvendigvis ikke i undervisningen, men skal dekkes av studenten selvgjennom pensumlitteratur, aktiv deltakelse i undervisningen og øvrig studiearbeid. Emnet er tilknyttet praksis. Undervisningen kan foregå i bolker.

Åpent for

Praktisk pedagogisk utdanning i utøvende og skapende kunstfag

Emneevaluering

Fakultetet bestemmer om det skal gjennomføres tidligdialog i alle, eller grupper av emner som tilbys ved fakultetet. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester. I tillegg skal det gjennomføres en digital evaluering, studentenes emneevaluering, minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Søk etter pensumlitteratur i Leganto