Drama og teaterdidaktikk: scenisk realisering/formidling og selvvalgt didaktisk fordypningsprosjekt (PPU472)

Fagdidaktikk i drama og teater gjenspeiler ulike pedagogiske og didaktiske tilnærminger i drama og teater som kunst og uttrykksform.

Grunnleggende skuespillerteknikk, tekstarbeid, regi, dramaturgi, konsept utvikling og metode står sentralt. Kreativitet, skapende arbeid via estetiske læringsprosesser og scenisk realisering i drama og teater er også viktige komponenter.

På studiet vil du lære du å planlegge, gjennomføre og vurdere undervisning og læring i drama og teater i grunnskole og videregående skole samt kulturskole, museer, folkehøyskole eller andre formidlings- og undervisningsarenaer.

Det vektlegges at studentene kan reflektere bevisst over faglige og pedagogiske spørsmål relatert til teater og drama som kunst- og uttrykksform.


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.

Se emnebeskrivelse og eksamens-/vurderingsinfo for dette studieåret (2024-2025)
Fakta

Emnekode

PPU472

Versjon

1

Vekting (stp)

10

Semester undervisningsstart

Vår

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Vår

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

Fagdidaktikk i drama og teater gjenspeiler ulike pedagogiske og didaktiske tilnærminger i drama og teater som kunst og uttrykksform.

Grunnleggende skuespillerteknikk, tekstarbeid, regi, dramaturgi, konsept utvikling og metode står sentralt. Kreativitet, skapende arbeid via estetiske læringsprosesser og scenisk realisering i drama og teater er også viktige komponenter.

På studiet vil du lære du å planlegge, gjennomføre og vurdere undervisning og læring i drama og teater i grunnskole og videregående skole, samt kulturskole, museer, folkehøyskole og- eller andre formidlings- og undervisnings arenaer.

Det vektlegges at studentene kan reflektere bevisst over faglige og pedagogiske spørsmål relatert til teater og drama som kunst- og uttrykksform.

Emnet består av følgende innholdskomponenter:

  • Drama og teaterfaglig fordypning, konseptutvikling og scenisk realisering/formidling
  • Individuelt drama og teaterdidaktisk fordypning

Læringsutbytte

Kunnskap:

Etter endt emne har studenten kunnskap om:

  • Drama og teater som kunstnerisk og estetisk praksis og dets betydning i opplæringssystemet og i samtiden
  • Fagområdets filosofi, teoretiske forankring og kulturelle betydning
  • Læreplan utvikling og fagområdets stilling og utviklingspotensial i opplæringssystemet
  • De krav som stilles til lærerrollen i arbeid med teater og drama som estetiske fag, for å kunne utøve en autonom og en profesjons etisk holdning

Ferdigheter

Etter endt emne kan studenten:

  • Planlegge, gjennomføre og evaluere undervisningsopplegg med utgangspunkt i læreplaner og tilpasse undervisningen til elevenes forutsetninger, interesser og lokale rammefaktorer
  • Samarbeide med andre lærere i planlegging og gjennomføring av drama og teaterpedagogiske forløp, scenisk realisering og tverrfaglige prosjektarbeid.
  • Reflektere over og drøfte relevant fagteori knyttet til skapende drama og teaterpedagogiske prosesser og begrunne fagets plass og betydning i opplæringen og ulike samfunnsarenaer
  • Reflektere over kunstpedagogiske teorier og estetisk dannelse for å forstå barn, unge og voksnes estetiske utvikling og bruke denne innsikten i egen undervisning
  • Undersøke, analysere og vurdere relevant forskning for å utforske og videreutvikle eget drama og teater pedagogisk virksomhet
  • Samarbeide med aktuelle partnere i lokalsamfunnet som for eksempel ulike kulturinstitusjoner, bedrifter og offentlige etater.

Generelle kompetanse

Etter fullført og bestått eksamen i emnet kan kandidaten:

  • Reflektere over fagets egenart i et samfunnsperspektiv, samt kritisk vurdere egne verdier og grunnsyn i forhold til drama og teater som kunstpedagogisk fag
  • Med stor grad av selvstendighet videreutvikle egen kompetanse og fagkunnskap, samt bidra til utviklingsarbeid innen fagområdet
  • Bygge relasjoner til elever og foresatte, og samarbeide med aktuelle aktører i ulike arena

Forkunnskapskrav

Ingen

Eksamen / vurdering

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Praktisk-muntlig eksamen 1/1 60 Minutter Bestått/ Ikke bestått

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

Følgende arbeid må være godkjent før studenten kan gå opp til eksamen:

Krav til obligatorisk fremmøte til all undervisning er oppfylt. Det kan innvilges inntil 20% fravær i henhold til fraværsreglementet for utøvende kunstfag. Ytterligere fravær vil medføre tap av retten til å møte til eksamen.

2 praktiske og/eller skriftlige oppgaver, individuelt og i gruppe.

Praksisrapporter

Fagperson(er)

Emneansvarlig:

Berit Aarrestad

Studiekoordinator:

Per-Erik Petersen

Arbeidsformer

Verkstedbasert gruppeundervisning med forelesning, praktisk arbeid, individuelt og gruppearbeid; skriftlige og praktiske oppgaver. Det legges opp til selvstendig arbeid imellom undervisningen. Alle sentrale aspekter ved målområdene behandles nødvendigvis ikke i undervisningen, men skal dekkes av studenten selv gjennom pensumlitteratur, aktiv deltakelse i undervisningen og øvrig studiearbeid.

Emnet er tilknyttet praksis.

Undervisningen kan foregå i bolker.

Overlapping

Emne Reduksjon (SP)
Fagdidaktikk - drama og teater (PPU470_1) 10

Åpent for

Praktisk pedagogisk utdanning i utøvende og skapende kunstfag

Emneevaluering

Fakultetet bestemmer om det skal gjennomføres tidligdialog i alle, eller grupper av emner som tilbys ved fakultetet. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester. I tillegg skal det gjennomføres en digital evaluering, studentenes emneevaluering, minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Søk etter pensumlitteratur i Leganto