Hopp til hovedinnhold

BOLK og kopiering av pensum

Pensum og annet nødvendig lærestoff i form av bokutdrag som kopieres og gjøres tilgjengelig for studentene, skal registreres i Bolk slik at rettighetene blir klarert.

Publisert: Endret:

Hva er BOLK?

Logo BOLK

Den nye kopieringsavtalen mellom Kopinor og UHR-sektoren regulerer hva man har lov til å kopiere opp og dele ut til studentene, og skal sikre at bidragsyterne får de vederlagene de skal ha. Merk at BOLK først og fremst er et system for klarering av rettigheter, men du også kan hente ut filer som du kan dele i Leganto. Det skal ikke lenger opprettes papirkompendier.

Hver gang du deler utdrag fra en bok for eksempel via Leganto, må du klarere rettighetene i Bolk på forhånd.

Ofte stilte spørsmål om BOLK

Du logger inn med FEIDE, men du må registreres i Bolk først. Ta kontakt med biblioteket ved Linda Johnsen for å bli registrert.

«Etterspørre innholdsfil via Bolk (gjøres i trinn 3)» er standardvalget, og Bolk vil automatisk sende deg filene hvis de finnes i systemet. Hvis du allerede har pdf-filene kan du velge «Kun registrering». Merk at hvis du velger «Etterspørre innholdsfil», men får beskjed om at «Innholdsfil mangler», så kan det ta noe tid før du får filene, eller det er mulig at du likevel må skanne dem selv.

Hvis du ikke får noen treff på riktig bok, kan du klikke på «Bestill manuelt litteratursøk». Kopinor vil da søke opp boka, og gi deg beskjed (i Outlook og i innboksen i BOLK) når den er lagt til. Da må du søke den opp på nytt, og legge til de aktuelle sidetallene.

Nei. Det er alltid tillatt å kopiere og inkludere én artikkel fra ett hefte i kompendium. Hvis du er interessert i flere artikler fra samme hefte, er det viktig å sjekke om biblioteket abonnerer på tidsskriftet. Hvis vi gjør det er det best å henvise studentene til biblioteket, istedenfor å kopiere hele artiklene. Hvis vi har abonnement, eller artikkelen er open access, kan du laste opp artikkelen i Leganto. 

Ja, dersom det er pensum til forskjellige studentgrupper må du registrere for hvert kurs/studie.

Du må undersøke i BOLK om det er tillatt. Du legger til utdraget på vanlig måte, og klikker på at du godtar at Kopinor undersøker for deg. Det er gratis å spørre!

Det er tre mulige svar: ja, Hvis rettighetshaveren godkjenner, kan de kreve den vanlige prisen per side, eller en pris som overskrider den vanlige, og du må da velge om du vil godta dette eller ikke. Du kan også få beskjed om at dette ikke godkjennes, da må du utelate dette utdraget, eller forkorte det.

I slike tilfeller må du ringe BOLK sin brukerstøtte og be dem om å ordne dette.

Du kan selv ringe på telefon 23 10 74 74, eller ta kontakt med Linda Johnsen, så ringer hun de for deg. Vanligvis kan dette ordnes i løpet av noen minutter.

Så fremt den som registrerte det opprinnelige kompendiet har huket av for at de vil dele, kan det gjenbrukes på en enkel måte. Søk etter innhold til kompendiet på forsiden som vanlig, men søk i kompendier, ikke i bøker og tidsskrifter.

Tekniske problemer?

Ta kontakt med Bolk dersom du trenger brukerstøtte. Du finner mer info om Bolk her.

E-post: contact@kopinor.no

Tlf: 23 10 74 74

Andre spørsmål om BOLK?

Ta kontakt med biblioteket ved Linda Johnsen for å bli registrert i Bolk, eller hvis du har andre spørsmål om Bolk.

E-post: linda.johnsen@uis.no

Tlf: 51 83 11 14

BOLK hjelper deg med å registrere kompendier digitalt.