Forvaltningsrett II (BRV210)

Studiet av forvaltningsretten er delt i to.

Forvaltningsrett I leses i første studieår og tar først og fremst sikte på å gi grundig kjennskap til de prosessuelle reglene. Forvaltningsrett II bygger videre på dette og behandler de personelle og materielle kompetansespørsmålene i tillegg. Helt sentralt står reglene om kompetanseoverskridelse og ugyldighet. Emnet er helt sentralt for alle som trenger kompetanse til å vurdere gyldigheten av et vedtak i den alminnelige forvaltningsretten.

NB!Fra høsten 2024 er BRV105 Forvaltningsrett I et absolutt forkunnskapskrav for å kunne ta BRV210-2 Forvaltningsrett II.


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2023-2024. Merk at det kan komme endringer.

Fakta

Emnekode

BRV210

Versjon

2

Vekting (stp)

10

Semester undervisningsstart

Høst

Antall semestre

2

Vurderingssemester

Vår

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

Forvaltningsrett er rettsreglene om organisering, ansvarsforhold og beslutningsmyndighet i den offentlige forvaltningen, om prosedyrer for behandling av saker, og om de rettighetene og pliktene borgerne har i forholdet til forvaltningen. Den offentlige forvaltningen er både statlige og kommunale organ, og en del forvaltningsrettsregler kommer til anvendelse også for selvstendige rettslige enheter som selskaper, stiftelser og lignende når disse er kontrollert av stat eller kommune. Stortinget og domstolene er offentlige organ, men er ikke en del av forvaltningen.

Temaet for forvaltningsrett er i første rekke generelle regler som gjelder for hele den offentlige forvaltningen, eller de største og mest sentrale delene av denne - den alminnelige forvaltningsrett. Men det gis også innføring i særregler på utvalgte spesialområder.

Læringsutbytte

Kunnskapskrav etter endt studium av Forvaltningsrett II:

  • Grundig kunnskap om forvaltningens kompetanse og virkningene av kompetansesvikt, herunder ugyldighet.
  • Grundig kunnskap om sentrale tema som skillet mellom rettsanvendelsesskjønn og forvaltningsskjønn, rammene for forvaltningsskjønnet, minstekrav ved mer ubestemte rettigheter, legalitetsprinsippet, vilkårslæren, omgjøring, ugyldighet og domstolskontroll.

Etter endt studium av Forvaltningsrett II skal studenten ha følgende ferdigheter: 

  • Kunne ta stilling til forvaltningens kompetanse, kompetansebrudd og som rettsanvender kunne ta stilling til sin egen kompetanse til å overprøve dette.

Forkunnskapskrav

Ingen

Eksamen / vurdering

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Skriftlig eksamen 1/1 5 Timer Bokstavkarakterer Lovdata

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

Obligatorisk innleveringsoppgave, Obligatorisk gruppeoppgave
Studentene må få godkjent på obligatoriske innleveringsoppgaver for å få rett til å ta eksamen. Leveringsfrist angis ved semesterstart. Informasjon om obligatorisk undervisningsaktiviteter vil bli gitt på Canvas.

Fagperson(er)

Emneansvarlig:

Truls Ellingsæter

Studieprogramleder:

Lana Bubalo

Arbeidsformer

Forelesninger, seminardeltakelse og to obligatoriske innleveringsoppgaver. Det må medregnes 300 arbeidstimer i faget. Forelesningene ligger på YouTube og i tillegg blir det tilbudt oppgaveseminarer.  Faget undervises i slutten av høstsemesteret og i begynnelsen av vårsemesteret.

Overlapping

Emne Reduksjon (SP)
Forvaltningsrett II (BRV210_1) 10

Åpent for

Rettsvitenskap - bachelorstudium

Emneevaluering

Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.

I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Pensumlisten finner du i Leganto