Norsk som andrespråk – modul 2 (VNA102) (VNA102)

De to emnene Norsk som andrespråk 1 (VNA101) og Norsk som andrespråk 2 (VNA102) tar for seg voksnes læring av norsk som andrespråk. Hvert emne er på 15 studiepoeng. Gjennom diskusjoner og gruppearbeid og forskningsbasert undervisning vil studentene få en grundig innføring i og kjennskap til fagfeltet både teoretisk og praktisk. Studenten inviteres i studiet til å delta i faglig utvikling og faglig fundert refleksjon over egen praksis på en slik måte at studenten, etter endt studium, er i stand til å drive tilpasset undervisning og veiledning av voksne innlærere med norsk som andrespråk med utgangspunkt i nyere forskning, enten det er i en klasseromskontekst eller på en språkpraksisplass. Studiet (VNA101 og VNA102) legger, i tråd med overordnete styringsdokumenter for norskopplæring for voksne innvandrere, til grunn et ressursorientert syn på voksnes læringsprosess og voksnes språklige repertoars betydning i læringsmøtet med et nytt språk. Som særlig sentrale styringsdokumenter regnes Læreplan i norsk for voksne innvandrere (Kunnskapsdepartementet, 2021) og Integreringsloven (Lovdata, 2023). I tillegg regnes Det felles europeiske rammeverket for språk fra 2011 (norsk oversettelse) og dets utvidete versjon fra 2022 (norsk oversettelse) som viktig fordi læreplanen og Norskprøvene bygger på og knytter seg til dette rammeverket. Det samme gjelder Norskprøvene.


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.

Fakta

Emnekode

VNA102

Versjon

1

Vekting (stp)

15

Semester undervisningsstart

Vår

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Vår

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

Emnet VNA102 bygger på emnet VNA101. Den overordnete innrammingen for VNA102 er hvordan grunnlagsdokumenter som CEFR og dets utvidete versjon fra 2020 (engelsk) / 2022 (norsk) danner rammer og retninger for tolkning, forståelse og implementering av Læreplan i norsk for voksne innvandrere (fra 2021). I tråd med denne tilnærmingen vil emnet ta opp didaktisk arbeid med skriftlige og muntlige ferdigheter, interaksjon og mediering i tillegg til didaktiske valg for tilpasset opplæring. For å analysere, forklare og begrunne de didaktiske valgene læreren tar både før, under og etter læringsmøtet og undervisningskonteksten, vil sosiokulturelle og kognitive teorier om språk og språklæring stå sentralt, herunder transspråking og identitets- og relasjonstenkning. På samme måte som på VNA101 posisjonerer VNA102 språkinnlæreren i et ressursperspektiv. Dette perspektivet er avgjørende for hvordan språklæring både i og utenfor klasserommet, kartlegging og kartleggingsverktøy samt vurdering og testing forstås og arbeides med i emnet VNA102.

Læringsutbytte

I VNA102 blir det arbeidet i henhold til følgende kunnskapsmål, ferdighetsmål og mål for generelle kompetanser:

Kunnskapsmål

Kandidaten har:

  • meget god kunnskap om Læreplan i norsk for voksne innvandrere (2021) og Rammeverket (fra 2001, på norsk 2011) herunder dets utvidete utgave (fra 2020, på norsk 2022)
  • kunnskap om kritisk språktesting, kommunikative språktester og om testers ulike posisjoner og funksjoner i et opplæringsløp
  • meget god kunnskap om hva lesing og skriving på et andrespråk innebærer
  • kunnskap om teorier om forhandling av identitet(er) i en andrespråkskontekst
  • meget god kunnskap om muntlig produksjon, resepsjon og interaksjon
  • god innsikt i sentrale aspekter ved norsk språkstruktur: syntaks og sammenheng i tekst
  • noe kunnskap om språkstrukturelle trekk ved noen store innvandrerspråk: syntaks
  • kunnskap om sosiolingvistiske og kognitive perspektiver på språklæring
  • kunnskap om kjennetegn ved andrespråkslæring i og utenfor klasserommet

Ferdighetsmål

Kandidaten kan:

  • vurdere innlærerens ferdighetsnivå i henhold til nivåene beskrevet i Rammeverket og i læreplanen og forklare (gjøre greie for) egen vurdering
  • planlegge og legge til rette for målrettet og individuelt tilpasset arbeid med lesing og skriving
  • planlegge og legge til rette for målrettet og individuelt tilpasset arbeid med muntlige ferdigheter
  • vurdere og kartlegge voksne språkinnlæreres ressurser og særlig legge til rette for bruk av språkinnlærerens språklige repertoar i en læringssituasjon
  • planlegge, legge til rette for og styrke innlærernes medierende språklæringsarbeid, slik som for eksempel arbeid med læringsstrategier
  • gjøre rede for og begrunne egne didaktiske valg med bakgrunn i faglige innsikter om norsk som andrespråk

Generelle kompetanser

Kandidaten kan bruke faglig begreper for å snakke om og begrunne didaktiske valg som gjelder voksne innlæreres språkutvikling i norsk som andrespråk.

Kandidaten kan planlegge, vurdere og evaluere egen didaktisk praksis i tråd med aktuelle styringsdokumenter.

Forkunnskapskrav

VNA101 Norsk som andrespråk – modul 1 (VNA101)
For å kunne starte på VNA102 må studenten ha fullført eller ha eksamensrett i VNA101, eller kunne vise til liknende studier på minst 15 studiepoeng.

Eksamen / vurdering

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Semesteroppgave 1/1 Bokstavkarakterer

Eksamensformen på VNA102 er en hjemmeeksamen. Hjemmeeksamenen er todelt. Den ene delen er en analyse av en innlærertekst. Den andre delen er utforming av et didaktisk opplegg med utgangspunkt i det som har vært behandlet av tematikker på kurset. Ordomfanget på hjemmeeksamen beregnes til 3000 ord (+/- 10 %). Eksamen vurderes med karakter, og de to delene teller like mye. Et viktig vurderingskriterium for begge delene er selvstendig refleksjon og trygg og relevant anvendelse av pensumlitteratur (og annen relevant faglitteratur). Hjemmeeksamen går over 10-11 dager, og den skrives individuelt. For å kunne avlegge eksamen må studenten ha gjennomført tre arbeidskrav. Arbeidskravene vurderes som godkjent / ikke godkjent. Studenter som ikke får arbeidskravet godkjent på første forsøk, har mulighet til å levere arbeidskravet én ytterligere gang (gjelder de to første arbeidskravene). Studentene får informasjon om arbeidskravene, men ikke veiledning i arbeidet.

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

Vurdering av innlærertekster, Oppgaveutvikling, Språktypologi, Frammøte

Emnet har 3 arbeidskrav:

  • Vurdering av innlærertekster: Studentene skal i par nivåplassere tre gitte skriftlige innlærertekster og vise hvordan vurderingen kan knyttes til Rammeverket, den utvidete versjonen av Rammeverket, Læreplanen i norsk for voksne innvandrere og vurderingskriteriene til Norskprøven. Vurderingen leveres som innspilt lydfil, ca. 30-40 minutter.
  • Kollegadeling: Kollegadeling og påfølgende erfaringsutveksling om et emne som er sentralt i arbeidet med VNA101 eller VNA102. Arbeidskravet utføres individuelt og fremføres på semesterets andre samling.
  • Obligatorisk frammøte: 75 % obligatorisk frammøte på samlinger.

Fagperson(er)

Studiekoordinator:

Kjetil Endresen

Arbeidsformer

Arbeidsformer på VNA102 er forelesninger, gruppediskusjoner og plenumsdiskusjoner, omvendt undervisning og bruk av digitale ressurser som forberedelse til og oppfølging av læringsøkter og forskningsbaserte undervisningsøkter.

Fysiske samlinger

Det vil være to fysiske samlinger, én ved semesterets oppstart og en i andre halvdel av semesteret. Samlingene går over to dager. Det er 75 % obligatorisk frammøte på samlingene.

Nettbasert undervisning

Gjennom hele semesteret vil det være 6-8 nettøkter á 2 timer (45 minutter) på ettermiddags-/kveldstid per gang.

Digital ressurspakke

En digital ressurspakke følger studiet. Den digitale ressurspakken inneholder lenker til eksisterende nettressurser, og det utvikles dessuten filmer og annet støttemateriell som for eksempel kan brukes som utgangspunkt for omvendt undervisning og for gruppediskusjoner.

Åpent for

Norsk som andrespråk for lærere i voksenopplæringen

Emneevaluering

Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Søk etter pensumlitteratur i Leganto