Hopp til hovedinnhold

Fikk drømmejobb i Operakoret

3. desember starter sangstudent ved Fakultet for utøvende kunstfag Marie-Elise Herredsvela et halvårig vikariat i Operakoret, som hun vant etter skarp internasjonal konkurranse. – Et usedvanlig talent, ifølge UiS-professor og operastjerne Elizabeth Norberg-Schulz.

Publisert: Endret:
Student Marie- Elise Herredsvela ved Fakultet for utøvende kunstfag. Foto: privat
Det unge sangtalentet fra Jæren, Marie-Elise Herredsvela, starter i disse dager sitt vikariat i Operakoret. Foto: Privat.

– Det er veldig stas, smiler Marie-Elise Herredsvela. 3. desember starter hun sitt halvårige vikariat i Operakoret ved Den Norske Opera og Ballett i Oslo. – Det er stort og jeg gleder meg til alt! Kanskje spesielt til oppsetningen av Carmen, men også til de flotte kostymene, ler Herredsvela, som får en travel førjulstid med flytting og forberedelser til premieren på Madame Butterfly 11. januar. 

– Jeg har min første dag 3. desember, også blir det musikalske prøver fram til 6. desember, før vi begynner med regi, forklarer Herredsvela. 

– Vil nå langt i operaverdenen

Marie-Elise Herredsvela går første år på Master i utøvende musikk under UiS-professor og operastjerne Elizabeth Norberg-Schulz. Hun har også tatt sin bachelorgrad ved Fakultet for utøvende kunstfag i Bjergsted.  I følge Norberg-Schulz har den unge, entusiastiske sangstudenten fra Jæren utmerket seg fra første stund.

– Fra første dag vi begynte å jobbe sammen med sangtimer, så jeg at Marie-Elise var et usedvanlig talent. Hun kan ta til seg teknikkundervisning uten å miste sin musikalske sanglinje og sjelelig interpretasjon. Gjennom sangen viser hun sine dypeste følelser med en unik generøsitet, utdyper Norberg-Schulz, og legger til at Herredsvela også er et fantastisk scene- og skuespillertalent.

– Herredsvela kan spille de mest dramatiske rollene, deretter gå rett inn i de ytterst komiske karakterene og alltid være overbevisende og ekte. Stemmen hennes har vokst til å bli en vakker alt og hun nyanserer den med et rikt fargespekter av følelser. Det er en glede å ha en slik student og jeg er sikker på at hun vil nå langt i operaverdenen, legger Norberg-Schulz til.

Operakoret er et profesjonelt kor, som i dag teller 53 sangere. De deltar i Nasjonaloperaens forestillinger, men har også egne korkonserter og konserter sammen med Operaorkestret og andre aktører. Operakoret er en av de gjeveste arbeidsgiverne en student i klassisk sang kan tenke seg innenfor landets grenser, og konkurransen for å komme inn er stor.

– Jeg hørte fra en venninne at det var åpent å søke vikarstilling, og tenkte det ville være nyttig å få øving på audition, så jeg la inn en søknad med musikalsk cv og kvalifikasjoner. De ville ha noen med utdanning, men jeg hadde ingen forventninger, forklarer Herredsvela.

Skarp internasjonal konkurranse

Audition fant sted i september, og Herredsvela gikk til topps i skarp internasjonal konkurranse. Av 20 deltakere var tre fra Norge, flere fra USA, Finland og Russland, men også fra andre land. 

– Jeg var nok den yngste, og den eneste norske som gikk videre etter første runde. Jeg var ganske spent, men det gikk jo veldig bra!

Gjennom utdannelsen sin har Herredsvela vært med på flere operaoppsettinger, blant annet gjennom Opera Rogaland og den årlige oppsettingen Storslåtte operagalla, som våren 2019 ble satt opp i Stavanger konserthus og Sandnes kulturhus.

Tekst: Agnete in't Veld Bendiksen

Foto: privat

Første gang publisert: 02.12.2019

Du er kanskje også interessert i ...

Studier

Fakultet for utøvende kunstfag

Konserter og forestillinger

Fakultet for utøvende kunstfag

Kunstnerisk utviklingsarbeid

Fakultet for utøvende kunstfag