Våre forskere utvikler KI-verktøy både til diagnostisering og til bruk i rehabiliteringsprosessen til pasienter med hjerneslag.

Førsteamanuensis Mahdieh Khanmohammadi har jobbet med et prosjekt som omhandler bildeanalyse av akutt hjerneslag. Målet har vært å utvikle et KI-verktøy som kan hjelpe leger med å ta bedre og raskere avgjørelser ved mistanke om hjerneslag. Doktorgradsstudentene Luca Tomasetti og Liv Jorunn Høllesli jobbet med prosjektet fram til våren 2024.
Luca Tomasettis del av det såkalte tvillingprosjektet handlet hovedsakelig om å utvikle nye automatiske metoder for bildediagnostikk ved hjelp av maskinlæring. Han har brukt bilder fra CTP-skanning (computertomografiperfusjon) som inndata for et kunstig intelligens-nettverk som kan segmentere områdene i hjernen med nedsatt blodtilførsel. Med andre ord, skille ut de områdene i hjernen som bør behandles for hjerneslag.
Liv Jorunn Høllesli analyserte forholdet mellom skadet vev ved innleggelse av pasienten og etter behandling. Prosjektet fortsetter med en ny stipendiat ved UiS, Sazidur Rahman. Han skal jobbe videre med maskinlæringsdelen.
Kunstig intelligens kan gje fleire pasientar gode liv etter hjerneslag
Khanmohammadi har nylig blitt kontaktet av en gruppe forskere fra Aberystwyth-universitetet i Wales og deres partnere i Istanbul i Tyrkia. De ønsker et samarbeid om bildeanalyse av hjerneslag. Forskerne samler inn pasientdata etter at hjerneslaget har skjedd, for å se på rehabiliteringsprosessen av sykdommen. Så langt har Khanmohammadis forskning satt søkelys på hva de kan gjøre for å forenkle diagnosen av et hjerneslag. Nå er de altså klare for fase to – nemlig kunstig intelligens til hjelp i behandling av hjerneslag. Khanmohammadi har nylig vært i Istanbul for å møte samarbeidspartnerne og besøke klinikken der de samler inn data.
Et annet aktuelt forskningsprosjekt dreier seg om Parkinsons sykdom. Her bruker forskerne kunstig intelligens for å studere sykdomsprogresjonen. Målet er å utvikle gode verktøy for nevrologene. Det er riktignok utfordringer med å ta i bruk KI-verktøy i helsevesenet på grunn av kostnader. Mahdieh Khanmohammadi understreker at de fremdeles er i utviklingsfasen og at målet på sikt er klinisk implementering.