Fotballspillere løper mer når de vinner

Viking-spillerne løp 600 meter lengre i kamper de vant sammenlignet med kamper laget tapte. Det viser en bacheloroppgave fra UiS.

Published Sist oppdatert
Anders Holen - Fotballspillere løper mer når de vinner
Anders Holens fotballhjerte og statistikkinteresse gjorde at han ikke var vanskelig å be da daværende assistenttrener i Viking FK, Ian Burchnall, i fjor høst kontaktet Universitetet i Stavanger for et mulig samarbeid. (foto/UiS)

Løper mer og raskere

Holen fikk tilgang til rådata fra 28 seriekamper i 2016-sesesongen. Data om hvor langt og raskt hver spiller beveger seg i løpet av en kamp er samlet inn via en chip i spillernes drakter. Så startet et systematisk arbeid for å undersøke om noe skiller seg ut.

– Jeg så på konkrete data, for å finne om det er noe laget gjør mer av når det vinner, sier Holen.

En ting som er forskjellig fra tap til seier er distansen hver spiller tilbakelegger. Han finner at i kamper som laget vinner løper hver spiller i snitt 8850 meter. I kamper som ender med tap er snittet 8200 meter.

– Når vi vet at Viking stadion er 105 meter lang, betyr det at hver spiller løper nesten seks banelengder lenger når de vinner sammenlignet med når de taper, sier Holen.

I tillegg til total distanse har han sammenlignet antall akselerasjoner, sprinter (over 7 m/s), løp i høyhastighet (over 5,5 m/s), og antall nedbremsinger.

I tillegg total distanse, er det også flere sprinter i kamper som ender med seier.

– Det er også en tydelig forskjell i sprintdistanse. Hver spiller sprinter 170 meter ved seier og 120 meter i tap, sier han.

En liten bit av helheten

Selv om det er sammenheng med antall meter tilbakelagt og resultat, understreker Holen at han bare har sett på en liten del av det som kan påvirke utfallet av en fotballkamp.

– I fotball er det utrolig mange aspekter, og ikke minst det mentale spiller inn. Fotball handler om mye mer enn å løpe. Svaret er overhodet ikke spillere som løper fram og tilbake uten å være involvert i spillet, sier han.

Sammen med analyser av pasninger, hvordan spillerne beveger seg i forhold til hverandre, skudd på mål osv. håper han funnene hans kan brukes til noe.

– Teori i seg selv er gøy, men hvis oppgaven kan brukes til noe i praksis, blir det ekstra gøy, sier han.

Hva som er konsekvenser og årsaker, altså om laget vinner fordi spillerne løper, eller om spillerne løper mer når de leder, har han ikke grunnlag for å si noe om.

Så langt løper keeperen

Holen leverte i vår bacheloroppgaven om analyse av fotballdata, og håper å undersøke dataene nærmere i en masteroppgave på matematikk og fysikk. Han har også presentert resultatene for spillerne.

– De virket veldig interessert. Da de vant neste kamp, tenkte jeg det kanskje hadde noe med meg å gjøre. Dessverre ble det med den kampen, sier han.

Gjennomsnittet er for hele laget, inkludert keeperen. Spillerne som løper lengst er oppe i 14 kilometer per kamp. Den som beveger seg minst er sisteskansen, men keeperen trekker ikke ned snittet så mye som man kanskje skulle tro.

– Keeperen beveger seg faktisk seks kilometer i løpet av en kamp, avslutter Holen.

Tekst og foto: Karoline Reilstad