I begynnelsen – opphavsmyter fra hele verden

Med interessante opphavsmyter og vakker kunst har Arkeologisk museum skapt en oase i tiden før tiden. For hva var egentlig i begynnelsen?

Published Sist oppdatert

Bilde fra utstillingen I begynnelsen på Arkeologisk museum
Det er kunstner Gunn Lisbet Gaarden som har laget de flotte kunstverkene i utstillingen "I Begynnelsen". Foto: Terje Tveit

Artikkelen ble første gang publisert 02.03.2018

Myter som gir svar på spørsmål som «Hvordan ble verden skapt?», «Hvordan kan noe bli til av ingenting?» og «Hva var dette ingenting som fantes bakenfor tiden?» finnes i de aller fleste kulturer i hele verden. Det er allmennmenneskelig å under seg over hvem vi er og hvor vi kommer fra. Både barn og voksne stiller seg disse spørsmålene, og spørsmålene har vært stilt til alle tider.

På Arkeologisk museum har vi nå samlet et knippe av vakre og interessante opphavsmyter fra alle verdenshjørner. I vår utstilling «I begynnelsen» kan du lære om de norrøne mytene om hvordan verden gikk fra kaos til kosmos, om Ask og Embla og en skapelsesberetning fra Voluspå.

Du møter også skapelsesmyter fra det gamle Egypt, fra Japan, Australia og Grønland. Og du kan lese Nordvestkystindianernes fortelling om hvordan ravnen slapp fri lyset over verden. Og en rekke andre myter

Går bakover i tid

Arkeologisk museum er i gang med å gjøre om på hele sin basisutstilling, det vil si hovedutstillingen i museet. Den settes opp modul for modul, og den første delen var utstillingen «Møt mennesket» som ble åpnet for et par år siden. I desember 2017 åpnet to nye moduler som går helt tilbake til tiden før menneskene kom til Rogaland. Den ene er om Isbjørnen fra Finnøy og den andre er I begynnelsen.

I den nye hovedutstillingen på Arkeologisk museum skal man bevege seg bakover i tid. Fra middelalder og vikingtid og helt til steinalder og istiden, og også det som var før tiden. Den mytiske tiden.

Rom for refleksjon

Da tanken om et «mytisk rom» først kom, var det i med utgangspunkt i de norrøne opphavsmytene.

-Vi ønsket å skape et opplevelsesrom, et rom for refleksjon man går gjennom før man møter menneskene fra fortiden i utstillingen «Møt mennesket», sier Elna Siv Kristoffersen, professor i arkeologi på Arkeologisk museum.
Det er hun som har funnet fram materiale om opphavsmyter fra hele verden, og valgt ut de mytene som nå er en del av utstillingen.

- Alle kulturer har en opphavsmyte. Det er også mange klare sammenhenger mellom mytene, men noe er kulturspesifikt, sier Kristoffersen.
I mange av mytene er det elementer som møtes, det handler om mørket og om lyset. Og mens vi ser at reinsdyr er sentralt i den samiske mytologien, er det et skjell som er sentralt i opprinnelsesmyten på Tahiti.

Kunst i prosess

Sammen med utstillingsdesigner Bente Ruud er det Kristoffersen som har hatt ansvar for at utstillingen framstår slik den gjør i dag, sammen med andre fagpersoner på museet. Og selvfølgelig også i nært samarbeid med kunstner Gunn Lisbet Gaarden. Gaarden har illustrert utstillingen med vakre bilder, som har blitt til i en prosess sammen med Kristoffersen og Ruud.

Hun fikk tekstene og lot seg inspirere av disse, og fagpersonene på museet lot seg i neste omgang inspirere av det Gaarden kom med. Dermed ble det en sammenheng mellom tekst og bilder som vokste fram underveis, og som nå framstår som et samlet originalt verk.

- Det var spennende å jobbe sammen med en kunstner på denne måten, og det ble en fin kreativ prosess, sier Kristoffersen.

Gunn Lisbet Gaarden er billedkunstner, og jobber vanligvis helt selvstendig. Hun har hatt noen oppdrag med å illustrere bøker, men dette var første gang hun var med på å lage en museumsutstilling.
Bildene er laget med en spesiell teknikk hvor kunstneren har malt med et spesielt farget blekk på fotopapir. Blekket flyter utover, og lever litt sitt eget liv, og dermed har dette også vært en del av den kreative prosessen. Bildene som Gaarden lagde ble laget i langt mindre størrelse enn hva som kan sees på Arkeologisk museum, så ble de blåst opp.

- Dermed ble det mer abstrahert, ikke så tydelig. Og det gir rom for tolkninger, forklarer Gaarden.

Utstillingen åpnet i desember 2017 og en del av den faste utstillingen på Arkeologisk museum.