Ny forskning fra Synapse Lab: Den sosiale ulikheten i sosiale og emosjonelle ferdigheter gjennom barndommen

En ny studie undersøker fire store datasett for å se på sosiale ulikheter i sosiale og emosjonelle ferdigheter hos barn. Resultatene viser tydelige forskjeller knyttet til sosioøkonomisk bakgrunn.

Publisert Sist oppdatert
Barnehånd som plasserer en klosse på et tårn

Sosiale og emosjonelle ferdigheter er sterke predikatorer for sosiale relasjoner, faglige prestasjoner og helserelaterte valg.

Tiltak som støtter elevers sosiale og emosjonelle læring, har vist seg å forbedre både skoleprestasjoner og mental helse, noe som tyder på en årsakssammenheng.

Til tross for at disse ferdighetene er avgjørende for barns utvikling og langsiktige suksess, har få studier undersøkt hvordan de varierer med sosioøkonomisk bakgrunn. Derimot er det godt dokumentert at det finnes sosiale ulikheter i skoleprestasjoner.

I en ny foreløpig forskningsrapport (working paper) analyserer Mari Rege, Maximiliaan W. P. T. Thijssen og Henrik D. Zachrisson fire store datasett for å undersøke den sosiale ulikheten i et bredt spekter av sosiale og emosjonelle ferdigheter gjennom hele barndommen.

Funn:

  • Det finnes en betydelig og tydelig sosial ulikhet i sosiale og emosjonelle ferdigheter, som er konsistent på tvers av utvalg, vurderinger og alder på barna.
  • Det er også en markant sosial forskjell i barnas relasjoner til foreldre, lærere og jevnaldrende. Disse relasjonene er sterke forløpere både for sosiale og emosjonelle ferdigheter og skoleprestasjoner.

Hvorfor er dette viktig?

Funnene tyder på at det å støtte den sosiale og emosjonelle utviklingen hos barn fra lavere sosioøkonomiske bakgrunner kan være en effektiv strategi for å fremme sosial mobilitet. Mer forskning er nødvendig for å identifisere effektive tiltak som gjør det mulig for foreldre, skoler og barnehager å bedre støtte barns sosiale og emosjonelle utvikling, særlig for barn fra utsatte bakgrunner.

Ved å redusere ulikheter i disse ferdighetene kan slike tiltak gi barn fra vanskeligstilte miljøer et sterkere grunnlag for livsmestring, og dermed bidra til å redusere sosiale ulikheter i skoleprestasjoner, trivsel og resultater på arbeidsmarkedet.

Les hele artikkelen her: The Social Gradient in Social and Emotional Skills