Innsikt og analyse i tjenesteinnovasjon (BDS230)
Emnet er en innføring i innsiktsinnhenting og analyse i tjenesteinnovasjonsprosesser. Det gir en grunnleggende kompetanse på å utføre innsiktsarbeid mot ulike interessenter i en organisasjon og/eller verdikjede. I emnet lærer studentene kvalitative metoder for å kartlegge interessenter, innhente innsikt på ulike behov, krav og rammer i en innovasjonsprosess, og sette det inn i en organisatorisk kontekst. Studentene lærer seg systematisk analyse av kvalitativt materiale til hovedfunn og mulighetsområder for fremtidig utvikling av nye tjenester.
Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2025-2026
Emnekode
BDS230
Versjon
1
Vekting (stp)
10
Semester undervisningsstart
Høst
Antall semestre
1
Vurderingssemester
Høst
Undervisningsspråk
Engelsk
Opptakskrav
Generell studiekompetanse (GSK)
Innhold
I emnet gis det en innføring i teorier , modeller, metoder, og praksis knyttet til innsiktsinnhenting og analyse i tjenesteinnovasjonsprosesser. Emnet vektlegger både en teoretisk og praktisk tilnærming til kartlegging og innsiktsinnhenting, ved bruk av ulike metoder og verktøy. I emnet gis også en innføring i systematisk analyse av kvalitativt materiale til hovedfunn for utvikling av nye tjenester, satt i en organisatorisk kontekst.
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten skal etter endt kurs:
-
ha inngående kunnskap om ulike teorier, modeller, metoder, verktøy og sentrale begreper knyttet til kartlegging- og innsiktsinnhenting i tjenesteinnovasjon, inkludert design tenkning.
-
ha kunnskap om hva som hemmer og fremmer godt innsikt- og analysearbeid i individ-, gruppe- og organisasjonsnivå, og hva slags tankesett og praksis som ligger til grunn for best practice.
-
ha kunnskap om hvordan innhentet kvalitativt materiale kan analyseres og kvalitetssikres og anvendes til å avdekke hovedfunn og mulighetsområder.
-
ha kunnskap om hvordan forankre innsiktsinnhenting og analysearbeid i en organisasjon, som del av arbeidet for å få utviklet og realisert nye tjenestekonsepter.
Ferdigheter
Studenten skal ett er endt kurs:
-
kunne anvende ulike kvalitative metoder til å kartlegge interessenter, innhente innsikt på ulike behov, krav og rammer i en innovasjonsprosess.
-
kunne kritisk reflektere over bruken av ulike metoder for kartlegging- og innsiktsinnhenting, argumentere for metodevalg og justere om nødvendig både retning og metodebruk.
-
kunne analysere systematisk innhentet innsiktsmateriale, avdekke hovedfunn og mulighetsområder.
-
kunne kvalitetssikre innsiktsmateriale og forankre det i en organisatorisk kontekst.
Generell kompetanse
Studenten skal etter endt kurs:
-
inneha en teoretisk og praktisk forståelse av grunnleggende dimensjoner ved kartlegging- og innsiktsarbeid og kunne kommunisere faglige problemstillinger på feltet.
-
kunne planlegge, designe og gjennomføre et kartlegging-, innsikt og analyseløp på en gitt problemstilling og se arbeidet inn i en større innovasjon- og forretningsutviklingsprosess.
-
kunne analysere og forholde seg kritisk til både innsikt- og analysearbeid og egen praksis.
-
kunne kommunisere og drøfte faglige problemstillinger på feltet.
Forkunnskapskrav
Anbefalte forkunnskaper
Eksamen / vurdering
Vurderingsform | Vekting | Varighet | Karakter | Hjelpemiddel |
---|---|---|---|---|
Hjemmeeksamen | 1/1 | 1 Uker | Bokstavkarakterer |
Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering
For å kunne gå opp til eksamen må studentene ha levert en individuell kritisk refleksjon av læreferden (godkjent/ikke godkjent)
Fagperson(er)
Emneansvarlig:
Hong LiArbeidsformer
Forelesning, veiledning, gruppearbeid, case- og prosjektarbeid, verksted og presentasjon. Ulike teorier, modeller og metoder foreleses. Metoder og verktøy testes ut i påfølgende verkstedsarbeid, der studentene arbeider på en konkret case. Studentene reflekterer jevnlig over deres egen praksis og kommer med leveranse underveis i kurset, som er atskilt fra eksamen.
Åpent for
Åpent emne for alle studenter med en aktiv studierett og som fyller kravene til generell studiekompetanse (GSK).