Måltidsledelse (BHO202)
Faget inneholder planlegging og kunnskap omkring ledelse av måltider i ulike sammenhenger. Ha kjennskap til forskjellige faktorer som påvirker drift av ulike spisesteder, serveringsbedrifter også innenfor offentlig sektor herunder sykehjem. Hvor mat og drikke blir satt i et helhetsperspektiv både i privat og offentlig sammenheng.
Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2023-2024
Emnekode
BHO202
Versjon
1
Vekting (stp)
10
Semester undervisningsstart
Vår
Antall semestre
1
Vurderingssemester
Vår
Undervisningsspråk
Engelsk, Norsk
Innhold
Læringsutbytte
Kunnskaper
- ha kunnskap om bruk av måltidet som sentral del i ulike situasjoner og sammenhenger
- ha grunnleggende kunnskaper om ulike driftsformer
- ha kunnskap om matvareallergier, intoleranser og mat for mennesker med spesielle behov
- ha kunnskap om matomsorg, spesialkost og sensorikk
- ha kunnskap om grunnleggende menyer, service, og kostnadsbilde
Ferdigheter
- identifisere og definere skjulte og synlige momenter for måltidet sine aspekter og dimensjoner
- kunne forstå og utvikle retter for gjester med spesielle behov (allergi, intoleranse, andre matrelaterte utfordringer)
- ha forståelse for hvordan gjester kan påvirkes ved hjelp av måltidskunnskap forstå og benytte ulike måltidsaspekter i optimaliseringen av mat og drikke
- identifisere og utvikle bærekraftige konsepter samt redusere matavfall
Generell kompetanse
Etter kursavslutning skal studenten ha kjennskap til:
- ulike aspekter og dimensjoner ved måltider
- konsekvensene for måltidsbransjen sine vilkår i takt med opp- og nedganger i konjunkturen
- ha forståelse av måltidets rolle i ulike deler av måltidet i privat og offentlig sektor
- budsjett, kalkyler og HMS
Forkunnskapskrav
Eksamen / vurdering
Vurderingsform | Vekting | Varighet | Karakter | Hjelpemiddel |
---|---|---|---|---|
Hjemmeeksamen i gruppe | 1/1 | 2 Uker | Bokstavkarakterer |
Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering
Fagperson(er)
Emneansvarlig:
Kai Victor Myrnes-HansenArbeidsformer
Overlapping
Emne | Reduksjon (SP) |
---|---|
Måltidsledelse (ÅRE140_1) | 10 |
Åpent for
Emneevaluering
Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.
I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.