Kunstfagdidaktikk I (PPU410)
Emnet gir en innføring i didaktisk teori og didaktiske begreper som er grunnleggende for å analysere og forstå forholdet mellom undervisning og dannings- og læringsprosesser, med vekt på kunstfagene. Emnet bidrar til utviklingen av studentens teoretiske og praktiske forståelse av undervisnings- og læringsprosesser og hvordan undervisning kan planlegges, gjennomføres og vurderes.
Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2025-2026
Emnekode
PPU410
Versjon
3
Vekting (stp)
5
Semester undervisningsstart
Høst
Antall semestre
1
Vurderingssemester
Høst
Undervisningsspråk
Norsk
Innhold
Didaktisk teori og didaktiske begreper er sentrale forståelsesrammer og verktøy for lærere for å kunne planlegge, gjennomføre og vurdere undervisning og læring. Kunstfagdidaktiske overveielser finner sted i skjæringspunktet mellom pedagogisk teori og fagvitenskap, og mellom generell didaktisk teori og opplæringsvirkeligheten. Kunstfagdidaktikken er felles for musikk-, danse-, teater- og dramastudentene. Videre gir emnet innføring i læreplanteori og læreplanutvikling.
Læringsutbytte
Etter avsluttet emne er det forventet at kandidaten har følgende samlede læringsutbytte:
Kunnskap
Kandidaten
har innsikt i og forståelse for didaktisk teori og de grunnleggende begrepene innenfor didaktikk
har innsikt i didaktiske spørsmål knyttet til undervisning og læring innenfor kunstfagene
har kunnskap om gjeldende lover og retningslinjer, styringsdokumenter og læreplaner
har kunnskap om hvordan tilpasse og differensiere lærestoff, læringsaktiviteter og arbeidsformer til ulike situasjoner og elevforutsetninger
Ferdigheter
Kandidaten
kan planlegge, gjennomføre og vurdere kunstfagundervisning
kan analysere sentrale læreplaner og utvikle/utforme lokale læreplaner som grunnlag for undervisningen
kan bruke skjønn og foreta velbegrunnede valg av fagstoff, arbeidsmåter og opplegg som er tilpasset elevenes forutsetninger og skolens/kulturskolens mål
Generell kompetanse
Kandidaten
kan bruke skolens lov- og styringsdokumenter og læreplanverk som grunnlag for profesjonell og autonom utøvelse av lærerrollen
kan analysere og reflektere kritisk over undervisning og læring for å utvikle praksis
Forkunnskapskrav
Eksamen / vurdering
Vurderingsform | Vekting | Varighet | Karakter | Hjelpemiddel |
---|---|---|---|---|
Mappevurdering | 1/1 | Bestått/ Ikke bestått |
Mappevurdering. Karakteruttrykk er Bestått/Ikke bestått. Nærmere opplysninger om innholdet i mappen gis ved semesterstart. For øvrig viser vi til Eksamensforskriften for Universitetet i Stavanger.
Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering
All undervisning i emnet, både fysisk og digital, er obligatorisk. Det kan innvilges inntil 20% fravær i henhold til fraværsreglementet for UK. Fravær ut over dette vil medføre tap av retten til å møte til eksamen. Arbeidskravet må være godkjent av faglærer.
Fagperson(er)
Emneansvarlig:
Kari Marie ManumFaglærer:
Sanna Pauliina Törmälä-TranbergFaglærer:
Kari Olene Oma RønnesStudiekoordinator:
Per-Erik PetersenArbeidsformer
Undervisnings- og læringsformene inkluderer forelesninger, seminarer, veiledning og digitale læringsmoduler. Seminarene vektlegger studentaktive arbeidsformer som studentbidrag, gruppearbeid, diskusjoner, problembasert oppgaveløsning og praktiske øvelser. Det legges opp til selvstendig studentarbeid mellom samlingene.
Undervisningen gjennomføres i hovedsak på digitale læringsplattformer, med en kombinasjon av synkrone og asynkrone aktiviteter, i tillegg til enkelte samlinger på campus hvert semester. Datoene for samlingene kunngjøres i god tid før semesterstart.
Emnet undervises hovedsakelig i høstsemesteret.