ConductIT – Orkester, nivå 1 (VCI102)
ConductIT - Orkester, nivå 1 er et emne utviklet for å tilby fleksibel opplæring i orkesterdirigering til musikkstudenter, musikkpedagoger og musikere. Kurset er en av spesialiseringene i studieprogrammet ConductIT som består av en rekke enkeltemner i dirigering. ConductIT er åpent for internasjonale søkere. Undervisningsspråk er norsk og engelsk.
Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2025-2026
Emnekode
VCI102
Versjon
1
Vekting (stp)
30
Semester undervisningsstart
Høst
Antall semestre
2
Vurderingssemester
Vår
Undervisningsspråk
Engelsk, Norsk
Innhold
ConductIT - Orkester, nivå 1 er et emne for studenter som allerede har erfaring innen utøvende musikk, for eksempel som utøvere, pedagoger eller dirigenter og som søker et kurs i orkesterdirigering. Studiet omfatter flere ulike temaer, for eksempel dirigentpraksis, dirigentteknikk og teori, samt entreprenørskap og karriereutvikling.
Dirigentpraksisen består av UiS-organiserte samlinger på campus (Dirigentuka - fem dager i august, og to eller tre helgesamlinger på campus) og hjemmeoppgaver der studentene forventes å legge til rette for tilgang til egen dirigentpraksis hjemme, organisert av studenten selv. Dette løses enten ved at studenten samarbeider med lokale ensembler, eller ved å organisere små øvingsensembler (minimum 3-4 musikere kreves). Omfanget fastsettes etter avtale mellom lærer og student. Mange studenter er allerede dirigenter for ett eller flere ensembler, og da er det en god løsning å bruke dem som hjemmeøvingsensemble.
Nettstedet www.conductit.eu inneholder et bredt spekter av studiemateriell om dirigering. I dette kurset vil studentene studere utvalgte kapitler av materialet og vil levere tilhørende oppgaver.
Studiet kan omfatte arbeid i følgende:
Dirigering/instruksjon
Praksis (på campus og med studentenes egen gruppe/ensembler hjemme)
Kunnskap om ensembler
Kunnskap om metoder
Gehørtrening
Musikkteori
Partiturstudier
Kunnskap om historie og musikkhistorie
Kunnskap om repertoar
Kunnskap om musikkbransjen og karrieremuligheter
Ledelse
Studenter som fullfører og består ConductIT - Orkester, nivå 1 kan søke på emnet ConductIT - Orkester, nivå 2.
Læringsutbytte
Etter å ha fullført og bestått eksamen for kurset, vil kandidatene ha tilegnet seg kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse som gjør dem i stand til å:
Generell kompetanse
ha en grunnleggende forståelse for dirigentens rolle og funksjon i øvings- og konsertsituasjoner, både som musikalsk leder og i organisasjonsarbeid
ha en grunnleggende forståelse av kvalitet i ensembleutøvelse
sette mål for egen læring og utvikling som dirigent
sette mål for ensembleutvikling
Kunnskap
grunnleggende kunnskap om sentralt repertoar
grunnleggende kunnskap om partitur og analyse
grunnleggende kunnskap om orkesteret og dets instrumenter
Ferdigheter
demonstrere grunnleggende dirigentferdigheter
demonstrere grunnleggende ferdigheter i studier og forståelse av partitur
Forkunnskapskrav
Generelle kvalifikasjonskrav for opptak til ConductIT-programmet:
- Generell studiekompetanse
- Engelskkunnskaper
Forkunnskapskrav for ConductIT - Orkester, nivå 1
Søknadene blir vurdert av fakultetets opptakskommisjon for dirigering for å avgjøre om søkers forkunnskaper kvalifiserer for opptak til dette kurset. Evalueringen er basert på søkers innsendte materiale som dokumentert utdanningsbakgrunn, CV og søknadstekst og videoer.
For å kvalifisere til emnet ConductIT - Orkester, nivå 1 må søkeren vise at vedkommende har generell musikkompetanse og tidligere erfaring i orkestersjangeren, for eksempel gjennom forutgående opplæring eller utdanning eller gjennom praksis som utøver, pedagog, dirigent, komponist eller lignende. Deres innsendte søknadsmateriale må inneholde et motivasjonsbrev som skisserer deres personlige utviklingsmål. Søknaden skal også kort skissere en plan for hvordan studenten skal organisere tilgangen til eget ensemble(r), slik dette emnet krever (se nedenfor). Den innsendte videoen skal være representativ for søkernes gjeldende dirigentfaglige nivå. I evalueringsprosessen vil komiteen vurdere om søkeren er egnet til å delta i og vil ha forutsetninger for å fullføre dette kurset.
Eksamen / vurdering
Vurderingsform | Vekting | Varighet | Karakter | Hjelpemiddel |
---|---|---|---|---|
Utøvende eksamen | 1/1 | 10 Minutter | Bestått/ Ikke bestått |
Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering
For å kunne melde seg opp til eksamen må studenten ha vært til stede på samlingene og timene, og må ha fullført innleveringene.
I situasjoner hvor studenten ikke har anledning til å delta ved obligatorisk aktivitet eller har utfordringer med selvstudier kan det avtales alternative arbeidskrav direkte med emneansvarlig i den grad det er praktisk mulig og vurderes som faglig forsvarlig.
Fagperson(er)
Studiekoordinator:
Ranja Katrin GärtnerEmneansvarlig:
Morten Schjelderup WensbergArbeidsformer
Undervisningsspråk
Engelsk og norsk (norskkunnskaper er ikke en forutsetning for studentene)
Arbeidsformer
Emnet består av følgende arbeidsformer
- Deltakelse på Dirigentuka og helgesamlinger på campus.
- Individuell nettundervisning basert på videoopptak av studentenes egen dirigentpraksis (opptak fra Dirigentuka, helgesamlinger, studentens hjemmeøvingsensemble og/eller annen relevant praksis).
- Selvstudium av innhold på www.conductit.eu
- Dirigentpraksis "hjemme" med studentenes eget ensemble(r)
- Deltakelse i diskusjoner og innlevering av oppgaver
Evaluering av emnet
Rutiner for studentevaluering i emnet er utarbeidet av fakultetet og tilpasset denne type utøvende kurs. Emneevalueringen er i henhold til Universitetet i Stavangers kvalitetssystem.