Jubileumssommer på Arkeologisk museum

Stavanger feirer 900-års jubileum, og det er kjempespennende middelaldertema på Arkeologisk museum. Er du klar til å bli slått til ridder?

Publisert Sist oppdatert
Barn som riddere foto Elisabet Tønnessen
Har du det som må til for å bli en modig ridder? Foto: Elisabeth Tønnessen (illustrasjonsbilde)

Jubileumssommeren

Det er middelalder og Stavanger trenger modige riddere som kan beskytte byen vår! Kom og test dine ridderegenskaper gjennom flere aktiviteter på museet i sommer.

Bli slått til ridder

Å være ridder er spennende og har litt mytiske historier knyttet til seg. I litteratur fra middelalderen er det knyttet mange idealiserende og romantiske forestillinger til en persons status som ridder. Disse gikk blant ut på at en ridder skulle følge og forsvare moralske krav, som for eksempel å beskytte de som var svakere enn seg selv, og å være villig til å ofre seg for andre til og med.

Har du det i deg å bli ridder? Vi utfordrer deg på styrke, mot, moral visdom og ære. Til slutt blir du slått til ridder - men hva betyr det?

  • Å bli slått til ridder noe som stammer fra middelalderen, da det å bli utnevnt til ridder medførte et fysisk slag. Når en væpner ble utnevnt til ridder, fikk han et slag på skulderen med et sverd. Dette ble kalt ridderslaget. 

Bygg byen!

I aktivitetsutstillingen, «Anno 1125 – bygg byen», kan du få være med å bygge Stavanger by slik den vokste frem i middelalderen. Du får lage små hus og sette disse på et stort kart. Slik blir du med på å bygge opp Stavanger i middelalderen rundt en modell av Domkirken.

Byggematerialer får du utlevert i utstillingen.

Hvem bodde i byen vår? 

Vi vet bare navnet på noen få som bodde i Stavanger i middelalderen. Nå kan du være med å bestemme hvem som bodde her – lag mini-mennesker til papirhusene og dokumenter innbyggerne!

Skriv deg så inn i folkeregisteret vårt med ditt fornavn, middelalderetternavn og gårdsnummer som huset ditt får. Og slik vokser det frem en ny middelalderby med innbyggere i utstillingen «Anno 1125 – bygg byen»! Hva skal din middelalderinnbygger i Stavanger hete?

Visste du at:

  • På 1300-tallet var det rundt 30 000 mennesker i Rogaland, men etter Svartedauden på 1350-tallet sank folketallet. Rundt 1520 var det ikke mer enn 10 000 mennesker i fylket. 

Bestiarium

Bestiarier var veldig populære i middelalderen. De var illuminerte bøker, med dyr og bokstaver malt som miniatyrmalerier. Bilder og fortellinger var om ulike typer dyr; ville, tamme og eksotiske. Det var også fantasidyr, som drager og enhjørninger.

  • I «Anno 1125 – bygg byen» kan du lage ditt eget middelalderdyr og lime det inn i byens samlede bestiarium! Hva er ditt favorittdyr?

Omvisning

Bli med på omvisninger i den flotte jubileumsutstillingen «Katedralens hemmeligheter» hver dag:

  • Kl. 12.00
  • Kl. 13:00 (ENG)
  • Kl.14.00

Sommer på Jernaldergården

Ikke glem å ta turen opp på Jernaldergården. Se sommerprogrammet her!