På Jernaldegården tilbyr vi ulike aktiviteter. Vi har private omvisninger, kurs i lam lagd i kokegrop og vi har et tilbud til skoleavslutninger.
Privat omvisning
Jernaldergården tilbyr omvisning i og utenfor åpningstid hele året.

Gruppen blir ønsket velkommen av Husfruen, eller en av hennes menn, ikledd jernalderdrakt. Gjestene blir med på en omvisning ute i kulturlandskapet og inne i langhuset. Husfruen eller høvdingen demonstrerer forskjellige forhistoriske teknikker og lar gjestene få delta.
Varighet: 45 min
• kr. 160,-/ person/ i åpningstid
• kr. 260,-/ person/ utenom åpningstid
Minimum 15 personer.
Omvisning og en smak av nystekt lam fra kokegrop
På Jernaldergården lager vi lam i kokegrop, en forhistorisk tilbereding av store stykker kjøtt som gir en helt unik smaksopplevelse. Du og ditt selskap ta del i prosessen!

Kokegroper var praktiske tilberedning av større mengde mat. En grop ble gravd ned i bakken, og bunnen ble dekket med glovarme steiner. Kjøtt eller fisk ble pakket inn i einer, blader eller never og lagt oppå steinene. Et nytt lag med varme steiner ble lagt oppå, før alt ble dekket med grastorv. Kjøttet blir dermed svært mørt siden det blir kokt i sin egen kjøttkraft. Denne kokemetoden har vært brukt gjennom hele forhistorien.
Lammelårene må ligge i kokegropen i 2-3 timer. Verten har derfor forberedt alt på forhand, både klargjort gropen og lagt ned lammelår. Når gruppen ankommer, og mens lårene ligger og mørner i gropen, tilbyr vi en guidet tur på gårdsanlegget hvor det legges vekt på mat og måltid. Omvisningen ender med en stopp ved kokegropen, hvor gjestene får være med å ta opp lårene. Alle får en smakstallerken med nystekt lam og husets surdeigsbrød og grønnsaker, inspirert av eldre jernalder.
Varighet: 80 minutter. Pris: kr. 280,-/ person
Minimum 15 personer.
Omvisning, kurs i bruk av kokegrop og en smak av nystekt lam fra kokegrop
På Jernaldergården lager vi lam i kokegrop og lærer gjerne bort teknikken. Kokegrop er en forhistorisk tilbereding av store stykker kjøtt som gir en helt unik smaksopplevelse.

Kokegroper var praktiske tilberedning av større mengde mat. En grop ble gravd ned i bakken, og bunnen ble dekket med glovarme steiner. Kjøtt eller fisk ble pakket inn i einer, blader eller never og lagt oppå steinene. Et nytt lag med varme steiner ble lagt oppå, før alt ble dekket med grastorv. Kjøttet blir dermed svært mørt siden det blir kokt i sin egen kjøttkraft. Denne kokemetoden har vært brukt gjennom hele forhistorien.
Lammelårene må ligge i kokegrop i 2-3 timer. Husfruen har derfor forberedt lammet som skal serveres på forhånd. Det vil si at gropen er klargjort og lammelårene ligger nedi den varme gropa. Når gruppen ankommer, vil gjestene få være med å fyre opp en ny kokegrop på jernaldervis. Når vi har fått god fyr i gropa, varmer vi opp steiner og legger ned et fiktivt lammelår og deretter dekker vi over gropen på riktig vis slik at «låret» kan steke ferdig.
Mens lammelårene ligger og mørner tilbyr vi en guidet tur på gårdsanlegget hvor det legges vekt på mat og måltid. Omvisningen ender med en stopp ved kokegropen hvor gjestene får være med på å ta opp lårene. Alle får en smakstallerken av nystekt lam, servert med husets surdeigsbrød og grønnsaker, inspirert av eldre jernalder.
Varighet: 2 timer. Pris: kr. 380,-/person
Minimum 15 personer.
Forhistorisk skoleavslutning
Avslutt skoleåret med spennende aktiviteter på Jernaldergården.

På Jernaldergården blir barna guidet gjennom et 1,5 timer opplegg med morsomme aktiviteter og spennende utfordringer. Rundt de originale ildstedene får alle prøve å lage ild slik som i jernalderen. Deretter baker vi hellebrød på de varme glørne. Ute blir det lagt opp til felles aktiviteter som tautrekking, hesteskokasting og bueskyting. Medbrakt mat og drikke kan nyte ute rundt bålplassen, eller inne dersom været tilsier det. Varighet til sammen 2 timer.
Pris kr. 100 per barn over 3 år. Ved skoleavslutning er det kun barna som betaler. De voksne går gratis da vi kan trenge litt hjelp til organisering m.m. Minimum 20 elever.