Avhengighetssamfunnet

Tirsdag 18. april 2023 kl. 12:15-13:15,
Universitetsbiblioteket i Stavanger, Kjølv Egelands hus.

Skroller du bort for mye tid på internett? Myk avhengighet kaller sosiolog Jan Erik Karlsen det. Men er det så farlig?

Published Endret

Karlsen: Avhengighetssamfunnet
Jan Erik Karlsen presenterer boken "Avhengighetssamfunnet"

Professor emeritus ved UiS, Jan Erik Karlsen, har forsket på avhengighet under EUs storskalaprosjekt «Addiction and Lifestyles in Contemporary Europe, Reframing Addiction Policy» siden 2011. Et av Karlsens nye bidrag til diskursen er å skille mellom myk og hard avhengighet. Den harde avhengigheten som typisk kan oppstå ved bruk av tunge rusmidler, har det blitt forsket mye på. Den myke avhengigheten som de aller fleste av oss kjenner på, ikke minst i det digitale dagliglivet, vet vi langt mindre om.

Denne stolpetimen kommer Karlsen til biblioteket for å presentere sitt forskningsarbeid som er utgitt digitalt: Avhengighetssamfunnet: Livsstil, nytelse og ytelse i vår samtid. Karlsen vil forklare hva myk avhengighet er og drøfte følgene det kan få for samfunnet.

Etter Karlsens presentasjon vil Sverre Nesvåg delta i en samtale med Karlsen. Nesvåg er tidligere professor ved UiS og forskningsleder ved KORFOR, SUS, nå spesialrådgiver samme sted. Han er en av Norges fremste spesialister på avhengighet. Han vil dele sine vurderinger av Karlsens forskning og kommer ikke til å spare på innvendingene. 

Det vil også bli åpnet for spørsmål fra salen.