Minnebank om Alexander L. Kielland-ulykken

Den tragiske ulykken i 1980 har fått fornyet oppmerksomhet, med en fersk dokumentarserie og andre sesong av «Lykkeland». Dersom du ønsker nye perspektiver på denne historien, er Minnebanken verdt et besøk. Her kommer en rekke personer som på forskjellige måter ble involvert i ulykken til ordet.

Publisert Sist oppdatert

Ulykken på plattformen Alexander L. Kielland 27. mars 1980 er den verste ulykken i norsk oljehistorie. Hele 123 av de 212 personene som var om bord omkom. I ettertid har det vært mye uenighet om hva som forårsaket ulykken, og hva som burde vært gjort for å unngå den.


Historien til de som var der

«Edda 2/7 C» og redningsfartøy etter ulykken. Foto: Norsk Oljemuseum
«Edda 2/7 C» og redningsfartøy etter ulykken. Foto: Norsk Oljemuseum

Minnebanken om Alexander L. Kielland-ulykken er en viktig del av Marie Smith-Solbakkens forskning. Ideen var å la et utvalg involverte personer selv komme til orde: Overlevende, pårørende, redningsmannskap, etterforskere, journalister, arbeidsgivere og diverse annet støttepersonell.
Store deler av materialet er direkte transkribering av samtaler Smith-Solbakken har hatt med de involverte. Samtalene er i liten grad redigert, og det er deres egen stemme som kommer fram. Mange er mennesker som ellers ofte ikke kommer til orde i debatten, Minnebanken gir derfor et innblikk i unike historier og perspektiver på Kielland-ulykken.


Minnebanken omfatter fem bøker


Mer om Kielland-ulykken

Hovedpersonene i Lykkeland: Christian Nyman (Paal Herman Ims). Toril Torstensen (Malene Wadel), Jonathan Kay (Bart Edwards) og Anne Regine Ellingsæter.  FOTO: MAIPO FILM/NRK
NRK-serien Lykkeland tar for seg det norske Oljeeventyret. Foto: Maipo Film/NRK

Alexander L. Kielland-ulykken er en viktig del av norsk oljehistorie, og denne våren er ulykken sentral i to aktuelle TV-serier.

«Lykkeland» fikk stor oppmerksomhet når første sesong ble sendt i 2018. Nå har andre sesong hatt premiere, og her vil ulykken etter hvert spille en avgjørende rolle.

«Katastrofen Kielland» er en grundig dokumentarserie på TV 2. Marie Smith-Solbakken, professor i historie ved UiS, deltar i denne serien. Hun har forsket på Alexander L. Kielland i flere år, og har bidratt i en rekke bøker og artikler om det som hendte.