Den tragiske ulykken i 1980 har fått fornyet oppmerksomhet, med en fersk dokumentarserie og andre sesong av «Lykkeland». Dersom du ønsker nye perspektiver på denne historien, er Minnebanken verdt et besøk. Her kommer en rekke personer som på forskjellige måter ble involvert i ulykken til ordet.
Ulykken på plattformen Alexander L. Kielland 27. mars 1980 er den verste ulykken i norsk oljehistorie. Hele 123 av de 212 personene som var om bord omkom. I ettertid har det vært mye uenighet om hva som forårsaket ulykken, og hva som burde vært gjort for å unngå den.
Historien til de som var der
Minnebanken om Alexander L. Kielland-ulykken er en viktig del av Marie Smith-Solbakkens forskning. Ideen var å la et utvalg involverte personer selv komme til orde: Overlevende, pårørende, redningsmannskap, etterforskere, journalister, arbeidsgivere og diverse annet støttepersonell.
Store deler av materialet er direkte transkribering av samtaler Smith-Solbakken har hatt med de involverte. Samtalene er i liten grad redigert, og det er deres egen stemme som kommer fram. Mange er mennesker som ellers ofte ikke kommer til orde i debatten, Minnebanken gir derfor et innblikk i unike historier og perspektiver på Kielland-ulykken.
Minnebanken omfatter fem bøker
- Vi som overlevde
- Vi som reddet, berget og etterforsket
- Vi som mistet
- Vi som arbeidet og vi som var arbeidsgivere
- Vi som bestemte, støttet og var til stede
Mer om Kielland-ulykken
Alexander L. Kielland-ulykken er en viktig del av norsk oljehistorie, og denne våren er ulykken sentral i to aktuelle TV-serier.
«Lykkeland» fikk stor oppmerksomhet når første sesong ble sendt i 2018. Nå har andre sesong hatt premiere, og her vil ulykken etter hvert spille en avgjørende rolle.
«Katastrofen Kielland» er en grundig dokumentarserie på TV 2. Marie Smith-Solbakken, professor i historie ved UiS, deltar i denne serien. Hun har forsket på Alexander L. Kielland i flere år, og har bidratt i en rekke bøker og artikler om det som hendte.