Lovgivning og etikk (BPS330)


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2023-2024. Merk at det kan komme endringer.

Fakta

Emnekode

BPS330

Versjon

1

Vekting (stp)

15

Semester undervisningsstart

Vår

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Vår

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

I emnet vil studenten bli presentert for det juridiske grunnlag for praksis innen psykologi på den ene side og områdets etiske grunnlag på den annen side. Emnets sentrale tema omfatter: Juridiske, forvaltningsmessige og etiske forhold i relasjon til psykologiske praksisfelter, formelle og lovfestede rettigheter og plikter, grunnleggende etiske teorier og problemstillinger.

Læringsutbytte

Kunnskaper

Etter fullført emne skal studenten

  • ha kunnskap om forvaltningsmessige, juridiske og etiske forhold av betydning for det psykologiske arbeidsfeltet

Ferdigheter

Etter fullført emne skal studenten

  • kunne identifisere og redegjøre for arbeidsrelasjoner med samarbeidspartnere i den offentlige og private sektor, hvortil det er knyttet juridisk praksis og/eller etiske problemstillinger

Generell kompetanse

Etter fullført emne skal studenten

  • kunne forstå og anvende sentrale etiske og juridiske problemstillinger.
  • kunne diskutere problemstillinger knyttet til utøvelsen av relevante profesjonelle virker

Forkunnskapskrav

BPS110 Introduksjon til psykologi, BPS120 Psykologi - før og nå, BPS130 Personlighetspsykologi, sosialpsykologi og psykologiens metode, BPS140 Biologisk psykologi, utviklingspsykologi og kognitiv psykologi, BPS210 Arbeids- og organisasjonspsykologi, BPS220 Helsepsykologi, BPS230 Pedagogisk psykologi

Eksamen / vurdering

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Mappevurdering 1/1 Bokstavkarakterer Alle

Mappevurdering består av skriftlige oppgaver som defineres av emneansvarlig. Karakteren er basert på mappevurderingen som helhet. Det gis bokstavkarakterer med vektingsuttrykk A - F. Omfang: 1000 ord per oppgave (+/- 10 %) inkl. innholdsfortegnelse, kildehenvisninger og litteraturliste. Referansestil: APA 6th. Tema for oppgaven blir definert av emneansvarlig. Detaljert aktivitetsplan vil bli gitt av kursansvarlig ved undervisningsstart.Referat fra seminaraktivitet som blir definert av emneansvarlig.Studenter som ikke består ordinær eksamen, kan ved ny eksamen (konte) levere en bearbeidet versjon av mappen. Studenter som ikke har bestått eksamen senest ved ny og utsatt eksamen, må ta eksamen i emnet med etterfølgende kull og følge det undervisnings- og eksamensopplegget som gjelder for dette kullet.

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

Seminaraktiviteter
Seminaraktivitet: Denne obligatoriske aktiviteten må være godkjent for at studenten kan gå opp til eksamen. Godkjenning/ikke godkjenning av obligatoriske aktiviteter kunngjøres på Studentweb, normalt ikke senere enn 7 dager før eksamen. Studenter som mangler godkjenning vil bli trukket fra eksamen.

Fagperson(er)

Studieprogramleder:

Bianka Anna Karshikoff

Arbeidsformer

Undervisningen består av forelesninger og seminar:
  • Til forelesningene forventes studenten å forberede seg gjennom litteraturstudier. Anbefalt litteratur angis i forelesningsplanen.
  • På seminarene behandles de forskjellige teoretiske retninger og metoder via forskjellige læringsaktiviteter. Seminarene vil også bli brukt som uformell fagfellevurdering av de tre skriftlige oppgaver som inngår i mappen studentene blir evaluert på.

Emneevaluering

Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.

I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Pensumlisten finner du i Leganto