Organisk spektrometri (KJE500)

Etter en innføring i spektrometriske analyse-teknikker skal studenten lære å kombinere strukturell informasjon fra NMR/UV/IR/MS-spektra for å bekrefte eller oppklare strukturen til små og mellomstore organiske molekyler.


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2023-2024. Merk at det kan komme endringer.

Fakta

Emnekode

KJE500

Versjon

1

Vekting (stp)

10

Semester undervisningsstart

Vår

Antall semestre

1

Undervisningsspråk

Engelsk

Innhold

Etter en gjennomgang av prinsippene bak vanlige spektrometri-teknikker som MS, IR, NMR (H, C, DEPT, HSQC, COSY, ROSY, HMBC) og UV for små organiske molekyler vil en gå systematisk gjennom teknikkene og lære hvilken struktur-informasjon en kan finne der.  En viktig del av emnet er å trene på eksempler for å anvende tilegnet spektrometri-kunnskap til å kunne hente ut struktur-informasjon, sette denne sammen og oppklare strukturen til organiske molekyler fra tilgjengelige spektra. Det vil også bli noe praktisk bruk av instituttets spektrometri-utstyr på ukjente prøver.

Målet med emnet er å utvikle praktiske evner i å oppklare strukturen til molekyler fra et sett av spektrometriske analyser.  Disse evnene måles i en avsluttende eksamen hvor kandidaten må løse spektra, tolke detaljer i spektrometriske  data, og i en viss grad gjøre prediksjoner.

Læringsutbytte

En kandidat med fullført emne skal kjenne spektrometri-teknikker som UV IR, NMR og MS, og vite hvilken strukturinformasjon en kan finne i de enkelte spektra, inkludert DEPT og 2D-teknikker som COSY, ROSY, HSQC og HMBC spekter.  Kandidaten skal kunne kombinere denne informasjonen og dedusere strukturen til molekyler fra deres spektra, og kunne kontrollere at strukturen stemmer med alle data. Kandidaten skal kunne foreslå supplerende forsøk som kan gi manglende informasjon for å gi en entydig struktur for et ukjent molekyl. Kandidaten vil være i stand til å fremskaffe forskjellige spektra fra instituttets spektrometri-utstyr (UV/IR/NMR/MS). 

Forkunnskapskrav

KJE200 Organisk kjemi 1
Dette faget forutsetter at studenten har kunnskaper om molekylers oppbygning og bindingsforhold. Denne kunnskapen fås i KJE200 organisk kjemi eller et tilsvarende emne. Alle grunnkurs i organisk kjemi kan godkjennes som forkunnskaper.

Anbefalte forkunnskaper

MLJ540 Instrumentell analyse

Eksamen / vurdering

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Skriftlig eksamen 1/1 4 Timer Bokstavkarakterer 1 A4-ark med håndskrevne notater, Godkjent enkel kalkulator, Lærebok inkludert merknader etc.,

Læreboka inneholder en mengde tabeller og grafer som skal benyttes under eksamen.  Siden dette er en evne-test ikke en hukommelsestest, så er det også tillatt med merknader og små notater i læreboka, og en kan i tillegg ta med et A4-ark med personlige notater.

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

Obligatorisk laboratoriearbeid
Obligatorisk laboratorie-arbeid (3-5 dager) må være utført og godkjent av faglærer for å få adgang til avsluttende eksamen.

Arbeidsformer

Forelesninger, selvstudium, kollokvier, øvingsoppgaver, gruppearbeid, laboratorium-oppgaver. 

Emneevaluering

Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.

I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Søk etter pensumlitteratur i Leganto