Utvalgte juridiske emner (BHO120)
Næringsvirksomhet innenfor servicenæringene, herunder hotell og restaurant, skjer innenfor rettslige rammer. Det er viktig for utøvelsen av all slik næringsvirksomhet at man har kunnskap om hvilke rettsregler som gjelder, hvilke metoder man bruker for å bestemme reglenes innhold og hvordan man fører faktiske situasjoner inn under respektive regel. Emnet dekker både privatrettslige og offentligrettslige regler og juridisk metode.
Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2024-2025. Merk at det kan komme endringer.
Emnekode
BHO120
Versjon
2
Vekting (stp)
10
Semester undervisningsstart
Høst
Antall semestre
1
Vurderingssemester
Høst
Undervisningsspråk
Norsk
Innhold
Emnet skal dekke de mest sentrale rettsområdene innenfor servicenæringene når det gjelder næringsvirksomhet. Emnet gir kunnskap om juridisk metodikk og hvordan denne anvendes på juss og faktum. Emnet behandler konkrete regler innenfor rettsområdene og hvordan disse brukes til å finne løsning av konkrete juridiske problemstillinger. Problemstillingene er hentet fra avtalerett, arbeidsrett, forvaltningsrett.
Læringsutbytte
Etter å ha fulgt undervisning og forelesninger, og etter øvinger og oppgaveløsninger i dette emnet, skal studenten ha oppnådd følgende læringsutbytte:
Kunnskap:
Ha god kunnskap om juridisk metode og rettskildelære
Ha god kunnskap om rettsreglene innfor følgende rettsområder:
Rettskildelære
Grunnprinsippene for juridisk metode
Rettskildefaktorene og deres betydning og funksjon ved dannelse av rettsregler
Rettskildeprinsippene og deres betydning for rettskildefaktorene og individuelle rettsspørsmål
Avtalerett
Reglene om inngåelse, revisjon og opphør av avtaler
Reglene om fullmaktsforhold
Reglene om ugyldige avtaler
Den generelle formuerettslige lempningsregelen i avtaleloven §36
Arbeidsrett
Reglene om ansettelse
Reglene om oppsigelse og avskedigelse
Ferielovgivningen
Forvaltningsrett
Reglene om forvaltningslovens kap. I,II samt IV-VII
Reglene dokumentinnsyn etter Offentlighetslova
Ferdigheter:
Anvende juss og fakta innenfor kunnskapsområdene i næringsrelaterte situasjoner
Generell kompetanse
Evne å anvende juridisk metodikk basert på rettskildefaktorer og rettslige prinsipper
Forkunnskapskrav
Eksamen / vurdering
Vurderingsform | Vekting | Varighet | Karakter | Hjelpemiddel |
---|---|---|---|---|
En skriftlig prøve | 1/1 | 4 Timer | Bokstavkarakterer | Lovdata |
Fagperson(er)
Emneansvarlig:
Dag OsmundsenArbeidsformer
Forelesninger, gruppearbeid, øvingsoppgaver.
Overlapping
Emne | Reduksjon (SP) |
---|---|
Juss for hotell og reiseliv (BHO120_1) | 10 |