Måltidsledelse (BHO202)
Faget inneholder planlegging og kunnskap omkring ledelse av måltider i ulike sammenhenger. Ha kjennskap til forskjellige faktorer som påvirker drift av ulike spisesteder, serveringsbedrifter også innenfor offentlig sektor herunder sykehjem. Hvor mat og drikke blir satt i et helhetsperspektiv både i privat og offentlig sammenheng.
Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.
Emnekode
BHO202
Versjon
1
Vekting (stp)
10
Semester undervisningsstart
Vår
Antall semestre
1
Vurderingssemester
Vår
Undervisningsspråk
Norsk
Opptakskrav
Generell studiekompetanse (GSK)
Innhold
Faget inneholder planlegging og kunnskapsoppbygging i forhold til ledelse av måltidet. De ulike tema som blir valgt vil gi føringer for hvordan studenten utøver sin helhetlige måltidsforståelse med vekt på kompleksitet, design, planlegging og evaluering. Det krever forståelse for ulike aspekter ved måltidet, og man må kunne ta hensyn til både kunder og andre mottakere i måltidsøyeblikket. Det er viktig med service i alle ledd.
Planlegge måltidsopplevelser for både store og små, og gamle og unge på spisesteder både i private og offentlige sammenheng. Kunnskap om meny utvikling er nødvendig. Fokus på kombinasjoner av mat og drikke med forståelse for sensoriske opplevelser utgjør en viktig del. Herunder hygiene og forhold knyttet til behandling av råvarer.
Læringsutbytte
Kunnskaper
ha kunnskap om bruk av måltidet som sentral del i ulike situasjoner og sammenhenger
ha grunnleggende kunnskaper om ulike driftsformer
ha kunnskap om matvareallergier, intoleranser og mat for mennesker med spesielle behov
ha kunnskap om matomsorg, spesialkost og sensorikk
ha kunnskap om grunnleggende menyer, service, og kostnadsbilde
Ferdigheter
identifisere og definere skjulte og synlige momenter for måltidet sine aspekter og dimensjoner
kunne forstå og utvikle retter for gjester også de med spesielle behov (allergi, intoleranse, andre matrelaterte utfordringer)
ha forståelse for hvordan gjester kan påvirkes ved hjelp av måltidskunnskap forstå og benytte ulike måltidsaspekter i optimaliseringen av mat og drikke tilbud
identifisere og utvikle bærekraftige konsepter samt redusere matavfall
Generell kompetanse
Etter kursavslutning skal studenten ha kjennskap til:
ulike aspekter og dimensjoner ved måltider i forskjellige sammenhenger
konsekvensene for måltidsbransjen sine vilkår i takt med opp- og nedganger i konjunkturen
ha forståelse av måltidets rolle i ulike deler av måltidet i privat og offentlig sektor
ha forståelse for salgsfremmende tiltak, service, budsjett, kalkyler og HMS
Forkunnskapskrav
Eksamen / vurdering
Vurderingsform | Vekting | Varighet | Karakter | Hjelpemiddel |
---|---|---|---|---|
Hjemmeeksamen i gruppe eller individuelt | 1/1 | Bokstavkarakterer |
Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering
Inntil 3 individuelle obligatoriske innlevering skal bevise tilstrekkelig faglig fordypning til gjennomføringsfasen i grupper eller individuelt. 2 av oppgavene må være bestått for å få adgang til eksamen/vurdering. Disse oppgavene vurderes med godkjent/ikke godkjent.
I løpet av semesteret vil det bli avholdt obligatoriske forelesninger/seminarer med obligatorisk oppmøte på 75%. Dette vil bli mer definert ved semesterstart
Fagperson(er)
Emneansvarlig:
Kai Victor Myrnes-HansenArbeidsformer
Forelesninger i auditorium eller andre egnede plasser. Undervisning, diskusjon og veiledning utgjør også en del av arbeidsformene samt noe kan bli levert via nettbaserte løsninger. Arbeidet foregår i grupper og individuelt. Studenten må delta på forelesninger, skrive rapporter og løse oppgaver som blir tildelt. Gjesteforelesninger fra aktuelle personer med betydning innen restaurant, måltid og forskningsområdet generelt sant tilhørende områder.
Overlapping
Emne | Reduksjon (SP) |
---|---|
Måltidsledelse (ÅRE140_1) | 10 |
Åpent for
Åpent emne for alle studenter med en aktiv studierett og som fyller kravene til generell studiekompetanse (GSK).