Hentet forskningsinspirasjon i Egersund

Nye farger på husene i sentrum og fostring av bærekraftig innovasjon er noen av tiltakene Egersund gjør i sitt pågående omstillingsarbeid. Det har vekket oppmerksomhet blant studentene på Forsk i vei-prosjektet, som nylig besøkte kommunen på jakt etter temaer til sine forskningsoppgaver.

Published Sist oppdatert

– Det skjer innmari mye i Egersund som man ikke nødvendigvis hører om. Målet med turen var å få større innsikt i omstillingsarbeidet som skjer der, sier Julia Horn, praksisstudent og prosjektkoordinator for Forsk i vei-prosjektet.

Julia Horn, student på masterprogrammet Energy, Environment and Society, og prosjektkoordinator for Forsk i vei-prosjektet.

Sentrumshus i ny drakt

Sammen med førsteamanuensis Kristiane Marie Fjær Lindland og studenter fra masterprogrammene endringsledelse og energi, miljø og samfunn var Horn på tre ulike besøk i Egersund, for å få større innsikt i hvordan kommunen forbereder seg på potensielle forandringer knyttet til nye E39.

Først ut var en omvisning med kommunens mulighetsutvikler, Kjersti Søyland Gil. Hun fortalte om et husmalingsprosjekt, som handler om å gjøre sentrum mer attraktivt.

– I samarbeid med en ekstern aktør har kommunen laget en fargepalett på 12 farger som huseierne kan male huset sitt med hvis de vil, og formålet er at fargene skal representere Egersund på en bedre måte. Det hadde allerede satt sitt preg på byen, forteller Horn.

Flere av Egersunds sentrumsnære hus er malt i en ny fargepalett spesielt utviklet for byen.
Fargerike hus skal sette sitt preg på Egersund sentrum.

Videre fikk UiS-delegasjonen en innføring i hvordan sentrumsutvikling skal knyttes til Egersunds viktigste næringer, og hvordan de ulike næringene kan gå gjennom et omstillingsarbeid uten at kommunen mister dem.
Siste stopp på turen var Egersund Energy Hub, et nyopprettet senter for fornybar energi og miljøteknologi.

– Det skal bli et samlingssted der gründere og unge mennesker kan møtes og leie seg et co-working-kontor, være i et bærekraftmiljø og spille hverandre gode, forteller Horn.

Frank Emil Moen viser studentene rundt på Egersund Energy Hub.

Bruker besøket som inspirasjon til oppgaver

Horn håper studentene som var med på turen, fikk en god forståelse av omstillingsarbeidet som skjer i Egersund, og at de høstet ideer til temaer å skrive om i store og små forskningsoppgaver de skal i gang med på sine respektive studier.

– En av dem ble veldig ivrig på å se på mulighetene for en hydrogenhub. En annen er interessert i omstillingsarbeidet i kommunen, og de andre så på besøket som inspirasjon og en mulighet for å lære mer, sier Horn.

Forskningsprosjektet Forsk i vei er stadig interessert i å knytte til seg flere studenter, på både bachelor- og masternivå. Ta kontakt med prosjektkoordinator Julia Horn dersom du ønsker mer informasjon.

Tekst: Live Kolstad Kvalsvik
Foto: Julia Horn