Her er en oversikt over forskningsprosjektene relatert til Future Energy Hub.
Energy4All
Fellesskap for positive energidistrikter.
Energi skal være en offentlig ressurs, tilgjengelig for alle. Hovedmålet med dette prosjektet er å utforske og framheve rollen til lokalsamfunn og den menneskelige dimensjonen i utformingen og implementeringen av positive energidistrikter (PEDs) og Energy Communities (ECs). Vi må utvikle bærekraftige modeller og teste deres innvirkning på lokale strukturer for å utstyre lokalsamfunn, offentlige myndigheter og markedet med kunnskapen, verktøyene og mulighetene som trengs for forvaltning av felles naturressurser. De seks lokale ENERGY4ALL-pilotene i fire land utfører grunnleggende og anvendt forskning innen disse temaene: energimangel, sirkulær økonomi og gjenbruk av spillvarme, offentlig-privat-samarbeid og atferdsendring. Den lokale piloten i Stavanger er i nabolaget Hillevåg. Denne piloten skal utvikle samarbeid mellom industri og offentlig sektor for å gjenbruke spillvarme og vann. De største CO2-utslippene i urban skala kommer ofte fra industrielle prosesser og er vanskelige å redusere. Gjenbruk av noe av energien synkronisert med lokal energietterspørsel, bytte til renere kilder og koordinering på tvers av sektorer for å utnytte energi (for eksempel elektrisitet og varme) presenterer nødvendige alternativer for PED-utvikling. Disse bestrebelsene krever offentlig-private partnerskapsmodeller for å muliggjøre samarbeid på tvers av sektorer for å oppnå ambisiøse mål.
Transeuropeisk forskningsprosjekt som utforsker samfunnenes rolle og den menneskelige dimensjonen i utformingen og implementeringen av positive energidistrikter (PEDs) og Energy Communities (ECs).
Deling av strømproduksjon for økt lønnsomhet for solenergi
Finansiert av Virkemidler for regional innovasjon (VRI).
Målet med prosjektet er å øke samarbeidet mellom industri og akademia. Resultatet har vært en løpende dialog for å legge til rette for innovasjon på solenergi på Forus, mellom Norsk Solar AS, Forus Næringspark AS og Universitetet i Stavanger. Hovedmålet med forprosjektet har vært å utforske mulighetene og utfordringene med å optimalisere deling av energi mellom bygninger på Forus. Å kunne produsere og bruke solenergi lokalt kan føre til lavere kostnader. Ved å etablere systemer for energideling mellom bygninger kan det være mulig å oppnå en høyere andel lokalprodusert solenergi. Motivasjonen er å redusere behovet for kostbare nettoppgraderinger og oppnå høyere fornybar-andel i rutenettet.
Norsk Solar som søker, i samarbeid med UiS, Helleik Syse som ansvarlig FoU-person – sluttrapport.
Prosjektet startet i 2020.
Beslutningsgrunnlag til teknologivalg for vertikalakslet vindturbin
Finansiert av Virkemidler for regional innovasjon (VRI).
Ventum Dynamics som søker, i samarbeid med UiS, Knut Erik Giljarhus som ansvarlig FoU-person.
Prosjektet startet i 2020.
Problemfritt inneklima med energieffektiv selvregulerende PCM og frikjøling
Finansiert av Virkemidler for regional innovasjon (VRI).
ZEnergi som søker. Peter Breuhaus v/ NORCE/UiS som ansvarlig FoU-person.
Prosjektet startet i 2020.
Storing low temperature thermal energy in PCM (Phace Change Material)
Finansiert av Virkemidler for regional innovasjon (VRI).
Qilowat AS som søker. Peter Breuhaus v/ NORCE/UiS som ansvarlig FoU-person.
Prosjektet startet i 2020.
Lagring av spillvarme
Finansiert av Virkemidler for regional innovasjon (VRI).
Lyse NEO som søker. Peter Breuhaus v/ NORCE/UiS som ansvarlig FoU-person.
Prosjektet startet i 2020.
Concept for an energy-neutral Tripod House
Finansiert av Virkemidler for regional innovasjon (VRI).
Tripod House som søker, Knut Erik Giljarhus v/UiS som ansvarlig FoU-person.
Prosjektet startet i 2019.
Elnett21
Omlegging fra fossil til utslippsfri transport vil kreve omfattende elektrifisering av transportsektoren.
For å lykkes med elektrisk transport uten at sikringen går, må alle bidra. Elnett21 har som mål å legge tilrette for utslippsfri og elektrisk transport – ved å øke lokal energiproduksjon, teste løsninger for å lagre og distribuere strøm – samt smart styring av energi som sikrer optimal bruk av eksisterende nett.
Gjennom demonstrasjonsprogrammet skal vi utvikle løsninger for å møte det økte effektbehovet. Løsningene skal bidra til økt lokal produksjon, lagring og styring av energi. Slik kan partene produsere og utveksle selvprodusert energi, og samtidig bli robuste med tanke på kraftbehov i en tid hvor forbruket økes. Elnett21 skal vise at vi kan oppnå en bedre ressursutnyttelse ved at større aktører samarbeider om løsninger tilpasset behov og forbruk.
Waste Heat Energy Integration, Storage and Utilization
Hvordan kan vi best mulig utnytte spillvarmen fra bygninger og industri?
Oppvarming og kjøling i bygninger og industri står for halvparten av energiforbruket i Europa. Dette har også lagt et hardt press på det norske strømnettet. Det frigjøres mye spillvarme fra datasentre og andre industrielle prosesser i Norge, som er dårlig kartlagt og utnyttet. Denne spillvarmen kan fanges opp, transporteres, lagres eller brukes til en rekke forskjellige formål for å redusere CO2-utslipp fra fossilt brensel, gjøre energibruken mer bærekraftig og redusere energikostnadene. Imidlertid er potensialet til denne energien og de riktige metodene for å fange, transportere og lagre den ennå ikke tilstrekkelig kartlagt. Utdanning og opplæring er også nødvendig for å engasjere publikum og sikre at teknologisk utvikling møter miljømessige hensyn. Målet vil til syvende og sist være å bygge et innovasjonsøkosystem og en lokal verdikjede rundt spillvarmeenergisystemet for bedre integrering, lagring og utnyttelse.
Tilbake til Future Energy Hub.