Kule sider om fortiden

Fortidsleksikonet "Kule sider om fortiden" er et oppslagsverk hvor forfatter Sverre Bakkevig har plukket ut ca. 200 oppslagsord fra Gule Sider og brukt dem som kikkert mot fortiden for å lete etter vanlige varer og tjenester.

Publisert Sist oppdatert

Forside Kule sider

I fortidsleksikonet "Kule sider om fortiden" skrevet av Sverre Bakkevig, har forfatteren plukket ut ca. 200 oppslagsord fra Gule Sider og brukt dem som kikkert mot fortiden for å lete etter vanlige varer og tjenester.

I hovedsak holder vi oss til den kunnskap vi har om Landa, Fortidslandsbyen på Forsand i Ryfylke, (i dag Landa Park), både fra utgravninger og rekonstruksjon. Men der det er nødvendig går vi også ut av Forsand, til Jernaldergården på Ullandhaug ved Stavanger, eller lengre, for å supplere bildet av fortidens samfunnsaktiviteter, skriver Bakkevig i sin introduksjon til boken.

«Vi håper at fortidsleksikonet er kule sider som viser overraskende likheter og morsomme forskjeller mellom vår tids samfunn og fortidens. Referansene/søkeordene viser til andre oppslagsord, artikler eller bilder. I litteraturlisten bakerst finner du et utvalg av artikler som kan fortelle mer om emnene i registeret. Mange av referansene er fra museets egne publikasjoner og er dermed lett tilgjengelige. Ved å gå inn i denne litteraturen vil de spesielt interesserte finne nye og mer dyptgående referanser. Bakgrunnen for at jeg har laget dette opplegget er at jeg som botaniker først deltok i det store utgravningsprosjektet på Forsandmoen 1980–1990, og deretter fem år i gjenreisingsprosjektet, der målet var å rekonstruere hus og miljø i Landa – Fortidslandsbyen på Forsand.

Disse arbeidsoppgavene førte til en sterk interesse for fortidens hverdagsliv, og det ble både tankevekkende og morsomt å sammenligne fortidens daglige oppgaver med vårt moderne liv. Slik oppsto idéen om å bruke Gule Sider som kikkert mot fortiden».