Stipendipraten: Lar seg begeistre av naturopplevelser, reising og statistikk

Da Lukasz Derdowski forelsket seg i norsk natur og kultur, tok han med seg kona og flyttet fra Polen til Norge. Banker du på stipendiatens kontordør, er sjansen stor for at du finner ham i en yogapositur – eller med nesen dypt begravd i statistikkbøker.

Published Sist oppdatert

– Jeg er en stor fan av statistikk. Det er så interessant og stimulerende, og jeg håper at jeg kan dele interessen min med studentene mine når jeg underviser, sier Derdowski entusiastisk.

På kontoret hans i Ellen og Axel Lunds hus ligger statistikkbøkene stablet i høyden. Her tilbringer Derdowski rundt ti timer hver dag med å komme til bunns i hvordan konflikter og kreativitet i styrerom kan bidra til innovasjon i bedrifter.

– Uansett om vi liker det eller ei, er det konflikter overalt, spesielt på arbeidsplassen, og noen typer konflikter kan faktisk være fordelaktige og produktive, sier han.

Derdowski konsentrerer seg i hovedsak om oppgaverelaterte konflikter; konflikter knyttet til ideer og oppgaver som skal løses.

– Jeg ønsker å se om de kan relateres til kreativ og innovativ oppførsel hos styremedlemmer, forklarer han.
 

På Lukasz Derdowskis kontor i Ellen og Axel Lunds hus ligger statistikkbøkene stablet i høyden. 


Bearbeider data fra bedrifter over hele landet

Stipendiaten er i innspurten av doktorgradsavhandlingen sin, som han etter planen skal levere i løpet av mars 2018. Siden 2013 har Derdowski dykket ned i tre ulike datasett, med info fra bedrifter over hele Norge. 

– Det er vanskelig å få tilgang til data fra bedriftsstyrer. Styremedlemmer utgjør toppen av organisasjonens hierarki og er ofte veldig travle. De er kanskje heller ikke så interesserte i at en doktorgradsstudent skal få tilgang til informasjon om hvordan ting fungerer i styrene. Derfor er jeg er veldig takknemlig for å ha fått tilgang til disse verdifulle datasettene, sier Derdowski.

De siste årenes innsats har gitt resultater.

– Jeg ser at selv om mye forskning sier at de oppgaverelaterte konfliktene kan ha positiv innvirkning, oppfattes konfliktene likevel ofte som negative, fordi folk ikke skiller mellom positive og negative virkninger av konflikter, forteller han.

Arbeidet hans viser samtidig at styremedlemmenes kreative og innovative atferd, som resultat av konflikter, har positiv effekt på organisasjoners innovasjon.

– Så disse type interaksjoner er veldig komplekse.


Henter energi av yoga og backpacking

Når Derdowski jobber i timevis med å studere konflikter og kreativitet, trenger han innimellom å nullstille seg og finne ro i sitt eget sinn. Da stikker han innom SiS treningssenter for å løpe litt, eller han ruller ut yogamatten sin på kontoret for å tøye. Det kan være en risikofylt affære.

– For to uker siden banket det på døren da jeg stod midt i en yogastilling på matten min. Det var instituttlederen som lurte på om jeg hadde litt tid, så jeg måtte be han gi meg et par sekunder, forteller Derdowski lattermildt, før han fortsetter:

– Løping, yoga og mindfulness hjelper meg å konsentrere meg. Hvis du sitter foran PC-en i flere timer i strekk, kommer det til et punkt hvor du ikke er produktiv lenger, så du må endre setting.

Og setting endrer Derdowski i høy grad hver sommer. Reiser han ikke på sommerskole, drar han og kona tre uker til Sørøst-Asia som backpackere. De velger et nytt land hver gang de reiser, og hittil har de vært i Thailand, Malaysia, Indonesia, Singapore og Laos.

– Den beste reiseopplevelsen jeg har hatt, var uten tvil å gå fjelltur på Bromo-vulkanen i Indonesia. Vi begynte å bestige den aktive vulkanen i tre-fire-tiden om morgenen og kjente den vibrere og lukte. Å se soloppgangen fra toppen, kombinert med de spennende omgivelsene, var magisk.
 

Lukasz Derdowski og kona på Agung-vulkanen i Indonesia.
Lukasz Derdowski og kona på toppen av Bromo-vulkanen i Indonesia. Foto: privat.


Nyter naturen både dag og natt

Det var et utvekslingsopphold i Bø i Telemark som førte til at Derdowski havnet i Norge. Den daværende mastergradsstudenten tok utendørsstudier ved Høgskolen i Telemark, som en del av mastergraden sin i turisme ved University of Physical Education i Wroclaw. 

– Jeg forelsket meg helt i naturen, kulturen og utdanningen her. Etter å ha tilbrakt så mye tid ute i naturen på grunn av utendørsstudiene, tenkte jeg at jeg bare måtte flytte til dette landet, forteller Derdowski.

Dermed bar det til Stavanger og stipendiatstillingen han snart er ferdig med. Sammen med kona, som flyttet med ham fra Polen, nyter han naturen i nærområdet så ofte han kan, helst hver helg, også nattestid. 

– For en måned siden gikk vi opp til Prekestolen midt på natten og sov i telt. Det var masse snø og ingen turister, det var nydelig. Jeg skulle ønske jeg kunne gjøre det oftere, men først må jeg bli ferdig med doktorgraden, sier Derdowski.

Og hadde det vært opp til Derdowski, hadde han i disse dager jobbet med avhandlingen hele døgnet, hver dag.

– Heldigvis er kona flink til å begrense meg og sørge for at jeg hviler også, sier han, samtidig som han legger til at han etter en ti timers arbeidsdag leser faglitteratur i to-tre timer hver kveld før han legger seg.

– Det kan være vanskelig å finne en balanse, fordi jeg er så glad i å jobbe at jeg fort mister begrepet om tid.


Har karrieremålet klart for seg

Derdowski stortrives ved UiS, både som forsker og med å undervise i Adventure tourism og å holde SPSS Lab Sessions for Tourism and Hospitality-studentene ved Norsk hotellhøgskole.

– Jeg får være meg selv og forfølge interessene mine innenfor statistikk og kreativitets- og konfliktrelaterte tema. Jeg får realisert meg selv, og jeg håper det kan komme andre til gode også, sier han.

Om ti år ser han seg selv gjerne fortsatt i Stavanger.

– Jeg skal jobbe hardt og vise at jeg fortjener å få bli værende her, sier han.

Målet med karrieren har den ambisiøse stipendiaten klart for seg: 

– Jeg ønsker å bli professor.

Intervjuet er publisert som en del av Stipendipraten, SV-fakultetets faste, månedlige spalte hvor stipendiatene ved fakultetet forteller om seg selv og forskningen sin.

Tekst og foto: Live Kolstad Kvalsvik

Først publisert 06.04.2018