Karriereveiledning

I løpet av, og spesielt mot slutten av, studietiden dukker det opp mange spørsmål om jobb og karriere. En samtale med karriereveileder kan bidra til at du blir mer bevisst din egen kompetanse og dine muligheter videre.

Published Sist oppdatert
Karriereveileder
En samtale med veileder kan bidra til at du ser ulike perspektiver og valgmuligheter. 

Det er du som bestemmer hva som skal være tema i samtalen når du møter en karriereveileder. For å få best mulig utbytte av samtalen, kan det være nyttig å ha tenkt gjennom bl.a. følgende tema: 

  • Hvilken kompetanse har du? 
  • Hvordan kan du formidle dette til en arbeidsgiver? 
  • Hva motiverer deg og hvilke type arbeidsoppgaver liker du? 
  • Liker du best å jobbe med mennesker, idéer, fakta eller praktiske oppgaver? 
  • Hvilke ambisjoner har du? 

Dersom du vurderer å avslutte studiene eller er i tvil om du har valgt riktig studieretning, kan det også være nyttig å snakke med en veileder. En samtale med veileder kan bidra til at du ser ulike perspektiver og valgmuligheter. 

Karriereveileder har kontor i Arne Rettedals hus rom V-107.

For å være sikker på at karriereveileder er tilgjengelig, er det lurt bestille time ved å sende e-post til: karriereveiledning@uis.no.

Kurs og workshops

Her er en oversikt over alle kursene og workshopene UiS tilbyr, som du kan være med på.

Workshop

Jobbsøkekurs

Dersom du er usikker på hvordan du skal gå frem når du skal søke jobb, kan jobbsøkerkurs være noe for deg. Her kan du få nyttige tips om hvordan du skriver CV og søknadsbrev og hvordan du kan skreddersy disse. Vi gir også tips om hvordan du kan forberede deg til et intervju, og hvordan du kan formidle din kompetanse. Det vil også bli anledning til å stille spørsmål om akkurat det du lurer på.  

Jobseeking - an introduction course

If you are unsure in how to proceed when applying for a job, this course may be interesting for you. Here you can get useful tips on how to write CVs and cover letters, and how to customize these. We also provide tips on how to prepare for an interview, and how to communicate your skills.

Course for job-seekers spring term 2024:

When: Tuesday 28. May 2024 12:15 - 14:00
Where: Arne Rettedals hus rom G-101
Registration to karriereveiledning@uis.no

Intervjukurs

Når du skal på et jobbintervju, er det viktig å være godt forberedt. Hva skal du forberede deg på, og hvordan? Hvilke spørsmål kan du få? Dette kurset går mer i dybden sammenlignet med jobbsøkerkurset, og gir deg nyttig informasjon om hva som skjer før, under og etter intervjuet i en ansettelsesprosess. 

Kurs intervjutrening 2024:

Når: 30. april 2024 kl 12:15 - 14:00
Hvor: Arne Rettedals hus V-208
Meld din interesse for å delta til karriereveiledning@uis.no

LinkedIn workshop

Vi går gjennom hvordan en god LinkedInprofil ser ut. Vi ser på bilde, cv, anbefalinger, nøkkelkvalifikasjoner, ferdigheter mm. 

Denne workshopen passer godt for deg som ønsker å opprette en profil, eller bare vil friske den opp litt.

Når: 16. april 2024 kl 12:15 - 14:00
Hvor: AR G-101

Meld din interesse for å delta på LinkedIn workshop.

CV workshop

Skal du sette opp en CV for første gang eller trenger du en gjennomgang og oppdatering av CV’en din? Vi går gjennom viktige punkter for oppsett og innhold i en CV. Det vil også være mulighet for å stille spørsmål og diskutere i plenum. Det blir satt av mye tid til å jobbe med egen CV. 

BYOD-Bring Your Own Device: 
Ta med PC-en din eller den enheten du har lagret eller ønsker å lagre CV-en din på. 

Det er foreløpig ikke planlagt CV workshop vårsemesteret 2024. Dersom det er interesse for å sette opp workshop, vennligst send oss en mail - send til karriereveiledning@uis.no.

Påmelding alle kurs: karriereveiledning@uis.no. Merk hvilket kurs du ønsker å delta på.

Hvordan finne ledige stillinger?

Når studiene nærmer seg slutten er det på tide å starte kartleggingen med tanke på aktuelle stillinger. Vær obs på at dette kan være tidkrevende. Det er lurt å starte i god tid, gjerne 3-6 mnd. før avsluttende eksamen. Her får du noen tips til hvor du kan lete.

Karrieresiden

På UiS sin karriereside kan du finne aktuelle heltids- og deltidsstillinger, sommerjobber, stipend, trainee, internships til studenter og nyutdannede. Her er det også en god del stillinger som ikke dukker opp på større formidlingssider som for eksempel Finn.no. Siden formidler også forslag til bachelor- og masteroppgaven fra næringslivet.

Jobbsøkingsportalen

På internett finner du ulike portaler for ledige stillinger. Noen databaser dekker de fleste arbeidsområder mens andre er for spesielle faggrupper. For å finne frem til aktuelle stillinger bør du bruker flere forskjellige databaser og ulike søkekriterier, gjerne fritekst søk. De mest brukte generelle databasene er Nav.no og Finn.no.

Internt utlyste stillinger

Et stort antall stilling blir ikke publisert i aviser eller på nett. Offentlige bedrifter er lovpålagt å lyse ut stillinger av lenger varighet, men kortere vikariat og engasjement blir som oftest annonsert internt. Sjekk bedriftenes hjemmesider, og/eller ta direkte kontakt. Der kan du få informasjon om internt utlyste stillinger og hvilke kvalifikasjoner de ser etter. En slik henvendelse kan føre til at du får en kontaktperson som du kan sende en åpen søknad til. 

Studenter på campus

Bruk nettverket ditt

Fortell av du er på jobbjakt til venner, bekjente og familie.Dette kan føre til at du får tips

om ledige stillinger som du ellers ikke ville fått. De fleste har et større nettverk enn de er klar over. 

Bemannings- og rekrutteringsfirma

Bemannings- og rekrutteringsfirma kan være en god plass å starte. Velg byråer der du vil ha mulighet for å få relevante stillinger.

Bedrifters egne nettsider

Mange bedrifter velger å publisere stillingsutlysninger på egne internettsider. Dersom du har pekt deg ut bedrifter som du ønsker å jobbe for bør du følge med på nettsidene deres. 

Ipark

Ipark er en del av kompetansemiljøet på Ullandhaug, og har en egen avdeling for etablering av nye bedrifter. Ipark-inkubatoren skal bistå med å få frem nye forretningsideer og bringe dem frem til lønnsom virksomhet.

Jobbe i utlandet?

Ved UiS er det representert studentorganisasjoner som formidler jobber i utlandet. To av disse er:

IAESTE

IAESTE formidler sommerjobber til studenter innen realfags- og teknologistudier i alle verdensdeler. 

AIESEC

AIESEC formidler internship med en varighet fra 2 til 18 måneder til studenter innen økonomiske og administrative fag, tekniske fag og innen undervisning. 

EURES

EURES er en europeisk portal for jobbmobilitet som gir deg en god oversikt over jobber hvor arbeidsgivere er spesielt interesser i å rekruttere fra andre EU/EØS-land. 

Jobbsøking

Student

Jobbsøking kan være en tidkrevende prosess. For mange er dette et forholdsvis nytt terreng å bevege seg i og det er derfor viktig å starte i god tid. 

CV-en din skal gi en ryddig, tydelig og god oversikt over din bakgrunn med tanke på utdanning og erfaring. Denne, sammen med en velskreven søknad, skal gi deg innpass til et intervju. 

Du vil antageligvis konkurrere med mange andre søkere. Hvordan skal arbeidsgiver bli oppmerksom på deg og velge å kalle deg inn til intervju? Hva skjer på intervjuet og hvordan kan du forberede deg? 

Dette er noen av de mange spørsmål rundt jobbsøking som det er viktig å være bevisst på. 

Hør episodenen av Veiledningspodden som handler om jobbsøking. Hvordan finner du stillinger du kan søke på, og hvordan forklarer du en arbeidsgiver hva du kan når du søker jobb? 

Jobbsøknaden

Tips og triks til hvordan ulike søknader bør skrives, og hvilke feller du bør unngå.

Sjekkliste

En søknad skal alltid skreddersys til stillingen det søkes på. For å øke dine sjanser for intervju, er det viktig at du ser søknaden og CV-en din i sammenheng.

Do's:

  • Sørg for å formidle din motivasjon for å søke stillingen tidlig i søknadbrevet.  
  • Fokuser på hva som gjør deg kvalifisert til stillingen.
  • Vær så konkret som mulig og bruk eksempler som beskriver og underbygger din erfaring og kompetanse. 
  • Les deg opp på bedriften.
  • Snakk med folk som kjenner bransjen.

Don'ts

  • Konkrete spørsmål om stillingen/bedriften kan rettes til kontaktpersonen i annonsen. Ikke spør om noe som allerede er tydelig kommunisert i annonsen eller på hjemmesiden. 

Skriftlig søknad

En søknad skal være lettlest, oversiktelig og ryddig. Du må være tydelig på hvorfor du søker denne stillingen og hva som gjør deg kvalifisert.

Søknad på e-post

Mange arbeidsgivere ber om søknad på e-post. Ikke skriv selve søknaden inn i e-posten. Skriv heller et par linjer der du sier hvilken stilling du søker og legg søknad og CV med som vedlegg. Gi filene navn som gjør at arbeidsgiveren lett finner igjen din søknad/CV, for eksempel: ”stilling-ditt navn- cv/søknad”. 

Åpen søknad

Dersom du ønsker å jobbe for en bestemt organisasjon eller bedrift, kan du sende en åpen søknad. I likhet med en søknad på en konkret stilling, må åpne søknader også skreddersys. En slik søknad bør forklare hvorfor du henvender deg til bedriften og hvilken kompetanse du har som du tror kan være nyttig for dem. Det må gå klart frem hva du kan tilby bedriften ved bruk av din utdanning og erfaringer. Legg ved CV. 
 
Ulempen med åpne søknader er at de lett blir oversett.  Det kan derfor være lurt å ringe på forhånd slik at du skaffer deg en kontaktperson som du kan adressere søknaden til. Følg opp søknaden ved å ringe et par dager etter at du har sendt den.

Elektronisk søknad/søknadsweb

Mange bedrifter har egen søknadsweb som søkere må benytte seg av. Disse finner du link til i stillingsannonsen eller på bedriftens hjemmesider. 
 
Kun etterspurte dokumenter skal vedlegges. Da kan det være lurt å ha klart en skannet utgave av vitnemål og attester.

Jobbintervjuet

Her får du gode råd til hva du bør gjøre før og under et intervju.

Samtale mellom personer

Hvis du blir innkalt til intervju, betyr det at bedriften mener at din erfaring og kompetanse er relevant for stillingen. Les derfor nøye gjennom stillingsbeskrivelsen og søknadsbrevet ditt før intervjuet, og vær forberedt på å fortelle mer utfyllende om deg selv. Intervjuet er nødvendig for at bedriften skal bli bedre kjent med deg som aktuell kandidat. Det gir også deg mulighet til å finne ut om dette er rette arbeidsgiver og stilling for deg.  

Før intervjuet:

Forbered deg godt: Tenk gjennom hvorfor du ønsker jobben, og hvorfor du mener du er en aktuell kandidat.  Vær forberedt på å snakke mye om deg selv. Lurer du på noe? Du vil få muligheter til å stille spørsmål – benytt dem.

Du bør være forberedt på å få spørsmål om lønn: Sjekk ut med evtuelle fagforeninger eller bekjente om hva lønnsnivået for stillingen er for ansatte med samme utdanningsnivå som deg.  
 
Noen arbeidsgivere benytter testverktøy Dette kan være personlighetstester, evnetester eller case-oppgaver. Disse blir brukt i tillegg til intervju og referansesjekk. 
 
Kleskode: Sjekk bransjestandard, kle deg normalt velstelt. 

Ta med deg kopier av CV, attester og vitnemål i tilfellet dette blir etterspurt: Ha navn og telefonnummer til dine referansepersoner klart dersom dette ikke er oppgitt i CV-en. 

Under intervjuet:

  • Vær presis 
  • Ha et fast håndtrykk 
  • Øyekontakt. Se på alle i rommet, ikke overse noen. 
  • Vær blid og småprat litt før intervjuet starter 
  • La arbeidsgiver lede intervjuet , vis interesse og entusiasme 
  • Still spørsmål (både om bedriften og bransjen)

Curriculum Vitae (CV)

En CV er en kortfattet oppsummering av dine kvalifikasjoner og erfaringer. Vi viser deg hva en CV bør inneholde.

CV-en din bør være ryddig og oversiktlig og på maks to sider. Mange arbeidsgiver bruker CV’en som første sorteringsmetode når søknadsbunken skal gjennomgås. Derfor bør en CV være skreddersydd til stillingen som søkes, slik at den er interessant for arbeidsgiveren. Med dette mener vi at du bør variere hva du understreker, fremhever og utdyper. 

CV og søknad skal utfylle hverandre med minst mulig overlapping. Bruk samme skrifttype i CV og søknad.

Disse standardelementene må være med i en CV: 

Personalia

Navn, adresse, telefon, e-post adresse og fødselsdato. Du kan også ta med sivilstatus.

Nøkkelkompetanse

Her beskriver du din mest relevante kompetanse og tidligere erfaringer. Det skal være faktabasert og mest mulig konkret.  

Arbeidserfaring

Tidsrom (måned og år), arbeidsgiver, stillingstittel. Relevante arbeidsoppgaver og ansvarsområder kan skrives i stikkordsform. 

Utdanning

Tidsrom (måned og år), utdanningsinstitusjon, fag/studium. Tittel eller kort beskrivelse av oppgaver og fordypningsområder kan tas med dersom det er relevant i forhold til stillingen. 

Annen erfaring

Tillitsverv, frivillig arbeid, kurs, språkkunnskap (oppgi nivå), IT-kompetanse (oppgi hvilke programmer du behersker) og interesser er momenter som bør være med i en CV.

Referanser

Referanser må nevnes. Du kan velge å sette opp navn og kontaktinformasjon på dine referansepersoner eller skrive at dette fremlegges ved etterspørsel.