Rasisme

Hvordan kan lærerstudenter få kompetanse til å undervise, forebygge og motarbeide rasisme i skole og samfunn?

Publisert Sist oppdatert

Høgskolen i Innlandet leiar eit samarbeidsprosjekt som har fått 12 millioner kroner i støtte frå Norges Forskningsråd (Illustrasjonsfoto: Getty Images).

Rasisme er et vedvarende samfunnsproblem som også kommer til uttrykk i barnehager og skoler. Forskning peker på hvordan det å snakke om rase i Norge er tabubelagt, og at lærere, lærerstudenter og lærerutdannere unngår å snakke om temaer knyttet til rase og rasisme for det som blir beskrevet til å skape ubehag og frykt for å tråkke feil. Samtidig vet vi lite om hva slags kunnskap og ferdigheter studenter får gjennom lærerutdanningen for å kunne adressere og utfordre etablerte forståelser av rase, rasisme og hvithet i samfunnet.

Hovedmålet med prosjektet Critical Examination of Race and Racism in Teacher Education (CERiTE) er å utvikle forskningsbasert kunnskap om hvordan lærerutdanninger kan bidra til at lærerstudenter får den faglig kompetansen som er nødvendig for å kunne trygt undervise, forebygge og motarbeide rasisme i skole og samfunn.

Prosjektet tar utgangspunkt i Kritisk raseteori (CRT) og andre relevante teorier på feltet. Prosjektmedlemmer har jobbet med blant andre å:

  • kartlegge kunnskap, utfordringer og strategier knyttet til å jobbe med temaer rase, rasisme og hvithet blant lærerutdannere og lærerstudenter
  • undersøke potensialer i ulike teoretiske perspektiver
  • utvikle kunnskap om hvordan bruke museer som alternative undervisnings- og læringsarenaer for temaer knyttet rase, hvithet og rasisme for både lærerstudenter og skoler
  • utforske om og hvordan bruk av Virtual Reality (VR) teknologi kan didaktisk bidra til å lære lærerstudenter møte med og håndtering av rasisme i skolehverdagen
  • utvikle mer kunnskap om hvordan rasialisering og rasisme kommer til uttrykk i skole basert på minoritetslærere og lærerstudenters erfaringer
  • formidle prosjektets resultater og erfaringer i ulike samfunnsarenaer som konferanser og seminarer

Prosjektet er tverrfaglig og tverrsektorielt og er et samarbeid mellom forskere og profesjonsutøvere fra forskjellige utdanningsfelter og institusjoner. Disse er fra Høgskolen i Innlandet, Høgskolen i Østfold, Elverum kommune, Nansen Fredssenter, Norsk utvandrermuseum, Glomdalsmuseet og Randsfjordmuseet.

Resultater forventes å styrke kunnskapsgrunnlaget rasisme i utdanningssammenheng og øke kompetansen blant våre kommende lærere, lærerutdannere og andre samfunnsaktører til å motarbeide rasisme og dermed bidra til å styrke sosial rettferdighet i norske utdanninger og samfunnet forøvrige.

Les mer om prosjektet hos Norges forskningsråd.