En regnbuefamilies reise fortelles på film

Ines’ største ønske om å bli mor ble en virkelighet da hun traff Mio og ektemannen hans Magnus. UiS-student Mathias Oppedal har dokumentert reisen deres, og nå skal dokumentaren «Skeiv mamma» vises på kino.

Published Sist oppdatert

Tre mennesker sitter i et baksete i en bil. Ytterst til venstre sitter en mann iført dragkostyme, i midten sitter en smilende kvinne med skulderlangt brunt hår og til høyre sitter en mann med skjegg iført en smårutete jakke.
Dokumentarfilmen "Skeiv mamma" skildrer reisen Ines, Mio og Magnus går gjennom for å bli en regnbuefamilie.

– De har en historie jeg synes det er verdt å høre på, og derfor er det veldig givende å få videreformidle den, sier Oppedal.

Gjennom nesten to år har Oppedal fulgt Ines og ekteparet. Det har resultert i en én times lang dokumentar, hvor vi får et unikt innblikk i tre menneskers reise mot å stifte en familie sammen.

Forteller en annerledes historie

Dokumentaren kombinerer opptak gjort av Oppedal og medstudent Eli Nessa, samt private videoer som Ines, Mio og Magnus har tatt selv. Oppedal beskriver dokumentaren som en «annerledes skeiv historie enn de som kanskje vanligvis blir fortalt».

– Budskapet er at kjærligheten kommer i mange former. Og vi trenger alle kjærlighet, sier han.

Gjennom dokumentarfilmen får publikum et usminket og genuint innblikk i hva trioen har vært gjennom.

– Det som er fint, er at Ines, Magnus og Mio er veldig åpne og ærlige om reisen de har vært gjennom, og de er ikke redde for å fortelle om det som ikke har vært bra, sier Oppedal.  

Mann med mørkt hår og skjegg ifør sort genser smiler til kamera. I bakgrunnen ses grønt gress og grønne trær.
Mathias Oppedal har laget dokumentaren "Skeiv mamma". Foto: Øystein Otterdal/NRK Rogaland.

Innfallsvinkel som kan gi større forståelse

For Oppedal har det vært en givende prosess å produsere dokumentaren, hvor han har vært flue på veggen i noens svært private situasjon.

Hvordan har det vært å være så tett på noen idet de går gjennom denne prosessen?

– De har vært såpass åpne folk, at det har vært veldig fint. Man trenger ikke være redd for å stille nærgående spørsmål, for de er ikke redde for å selv si hvor grensa går. De har også delt veldig mange private og nære videoer, som kanskje er de aller sterkeste tingene i dokumentaren, for eksempel fra fødselen og når Magnus og Mio får graviditetstestene, forteller han.

Og det er nettopp det at de tre ikke var redde for å vise sine sårbare sider, som gjorde at Oppedal valgte å lage en dokumentar på akkurat dem.

– De har en helt unik, spesiell historie. Jeg lærte mange ting om dem, som gjorde at jeg selv fikk en større forståelse av hva det går i å ville stifte familie selv om man har biologien imot seg. Deres innfallsvinkel på den tematikken var veldig interessant, forteller han.

Fra klasserommet til kinosalen

Dokumentaren er del av Oppedals masteroppgave på masterstudiet i dokumentarproduksjon ved Universitetet i Stavanger. Arbeidet med dokumentaren startet allerede første året på studiet, da Oppedal og Nessa laget en dokumentar om den samme reisen og de samme folkene. Men da var hovedpersonen Mio.

– Da vi skulle i gang med masteroppgaven, ble vi enige om at jeg gikk videre på den. Det jeg valgte å gjøre da, var å snu på fokuset, slik at det ble en film om Ines som blir mor. Det har vært kjekt å utforske historiefortelling fra flere perspektiver, der vi forteller samme historien, men har byttet perspektiv, forteller Oppedal.

I forbindelse med Skeivå Rogaland Pride skal dokumentaren vises på kino i Stavanger. Det er satt opp tre visninger, lørdag 26. august, mandag, 28. august og onsdag 30. august. Det er en viktig historie, og derfor er det ekstra kjekt at jeg får anledning til å vise den utenfor klasseromssammenheng, sier Oppedal.

Tekst: Live Kolstad Kvalsvik