Ikke la deg lure av tall

PODKAST: – Det å bruke feil oppsummeringstall for å beskrive et datasett er veldig, veldig nært det å lyve, sier statistiker Kathrine Frey Frøslie.

Publisert Sist oppdatert
Thumbnail for podkasten Nakne tall. Bildet viser halve ansiktet til en mann med stort og bustete hår.

Verden flommer over av tall. Det betyr at det å vite noe om hva kan man – og hva man ikke kan – gjøre med tall, på kort tid har gått fra å være kunnskap for de spesielt interesserte til noe alle bør kunne noe om. Samme hva slags fagfelt man brenner for.

I første episode av statistikk-podkasten Nakne Tall snakker statistiker Jo Røislien med fysiker og vitenskapsformidler Andreas Wahl om det å bruke tall til å oppsummere og forstå verden. Og hvorfor du bør kunne statistikk for å ikke bli lurt.

Beskrivende statistikk

Tema for den første episoden av Nakne Tall er univariat analyse og beskrivende statistikk.

– Beskrivende statistikk er å oppsummere en haug med enkelthistorier, og fortelle historien om de mange, sier statistiker Kathrine Frey Frøslie i podkastens faste ekspertpanel.

Det handler om å velge blant oppsummeringstall som gjennomsnitt eller median for å si noe om det typiske i tallene, men at variasjonen i tallene også er viktig å si noe om.

Alle tall kommer fra et sted, og kunnskap om denne konteksten er ofte viktig for at oppsummeringen av et tallmateriale skal bli tilstrekkelig sannferdig. Kanskje kan ikke de innsamlede tallene oppsummeres på enkelt vis, men man må gå grundigere til verks.

Lytt til podkasten

Episode 1:

Ikke la deg lure av tall

Episode 2:

Slik kan vi bruke statistikk til å se sammenhenger

Episode 3:

Sammenheng, men ikke årsak og virkning

Episode 4:

Er verden slik du tror den er?

Programleder:

Professor i medisinsk statistikk
Det helsevitenskapelige fakultet
Avdeling for kvalitet og helseteknologi