Nå tar det av for Nabla Flow

Spinn-off selskapet fra UiS leverer i dag vindsimulering til fartsidretter på et slikt nivå at en syklist vinner Tour de France og alpinister kniper hundredeler.

Published Sist oppdatert

3D-skannet modell av utforkjøreren Kasja Vichoff Lie. Med avanserte simuleringer kan man få mer informasjon om turbulensen enn det som er mulig å måle i en vindtunnel. (Foto: Knut Erik Teigen Giljarhus)

Kundene til Nabla Flow finner vi på Olympiatoppen og innen fartsidrettene, og akkurat nå går det som det suser for selskapet, også.
– Det er kult å bidra til at de raskeste idrettsfolkene i hele verden får det lille ekstra, sier Luca Oggiano, og legger til; - og at vi leverer svar på klimautfordringer til arkitekter og byplanleggere.

Muskler til å forske mer

Teknologien bak vindsimuleringsverktøyet selskapet utvikler, har sitt opphav i forskning fra UiS. Norges forskningsråd vil at forskerteamet skal fortsette den spennende forskningen som omsettes i nyttige verktøy i et marked, og som løser globale problem.

På andre søknadsforsøk lykkes Nabla Flow i å få verifiseringsmidler på 3,1 millioner kroner fra Forskningsrådet, og ikke nok med det; Uken etter ga det samme rådet Nabla Flow 5 millioner kroner i såkalt «Innovasjonsprogram for næringslivet» (IPN).

– Pengene gir oss mulighet til å utvikle mer, ansette flere og det gir oss frihet til å vente med å hente penger blant investorer. Vi er kanskje litt picky, men vi ønsker oss aller helst investorer med kunnskap om teknologien og ideen, med nettverk og som deler vår visjon. Så lenge vi har betalende kunder og økonomisk forskningskraft til utvikling, så sitter vi litt stille i båten, sier Luca Oggiano, daglig leder i Nabla Flow.
Spinn-off selskapet fra UiS har nå et team på 6 personer i fulltid, stasjonert i Norge, Italia og Frankrike.

– Det internasjonale markedet skremmer ikke oss. I fjor gjorde vi blant annet et broprosjekt i Peru. Det nye nå er at kunder kommer til oss. Fire prosjekthenvendelser har vi hatt i det siste, sier Oggiano.

Urban comfort

Det er innen byplanlegging og arkitektur, bedre klimatilpassede byer og det som kalles «urban comfort» at Norges forskningsråd ser at Nabla Flow kan ha stor samfunnseffekt. Forskningsbasert kunnskap levert til vindkraftindustrien er også et forretningsområde som både Forskningsrådet og NablaFlow vil bidra til.
Metodene som brukes i dag for å analysere og forstå vindens egenskaper, krefter og effekt på bymiljø, er kostbare og tidkrevende. Teamet i Nabla Flow besitter høy aerodynamisk kompetanse og bruker maskinlæring for å øke analysefarten.

 –  dere en dag velge mellom å tjene fartsidrettenes jag etter hundredeler eller klimatilpasset byutvikling?

– For oss er det ingen motsetninger. Vi sier jatakk begge deler. Fartidrettenes resultater beviser kunnskapen og teknologien vår. Toppidrettsfolk og deres team hadde ikke brukt oss hvis det ikke hadde effekt. Støttebrevene vi har fått fra dem til verifiseringssøknaden er verdifulle for oss, sier Oggiano.

Å nå fram til arkitekter og byplanleggere med tilsvarende kost-nytte-tenkning, krever mer. Nabla Flow har Stavanger kommune på laget, og smartbyklyngen Nordic Edge sitt nye bygg i Bjergsted, Innoasis, er et pilotbygg for Nabla Flow.     

– Stavanger kommune hjelper oss med visualiseringen, og vi ser et stort potensial her. Smartbyklyngen, Validé og UiS er viktige miljø for oss i den fasen vi er nå, sier Oggiano.

Vindenergi, dronetrafikk og «Den perfekte bølge»

Nye bruksområder for vindsimulering fra Nabla Flow dukker stadig opp. Vindindustrien er i utvikling; både de gigasvære turbinene og vindfangerne til havs, men også lokale anlegg a la husvindmøllene på Bryne videregående skole. Slike kan det bli flere av, og da er vindforståelse helt essensielt for optimal energieffekt.

– Flytrafikk med større droner er også et interessant felt for oss. Flere miljø utvikler nå transport med ubemannede droner. Hvordan vinden påvirker flygingen, er nyttig informasjon når dronetrafikk skal planlegges, sier Oggiano.

.... og så er det surferens evige jakt på den perfekte bølge, som kanskje nå kan gjøres mer stabil, og kommersiell. Surfing og kjærlighet brakte nemlig Luca Oggiano til Norge og Jæren, og han viser kjapt fram et bilde på mobilen.

– Se, se - denne her! Denne båtmotoren lager den perfekte surfebølgen!

NablaFlow er også i vinden mediemessig for tiden: Kan utgjøre forskjellen på OL gull og granbar (TV2), -Nytt våpen, helt unikt (Dagbladet) og Kan revolusjonere (VG)

Tekst: Hilde GarlidValidé.