Skal samarbeide om superbatterier

UiS har signert på samarbeidsavtale med Beyonder, som utvikler ny batteriteknologi tilpasset det nordiske klimaet.

Published Sist oppdatert

Bak fra venstre: Terje Frøiland, leder eksterne relasjoner ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet, Øystein Arild, instituttleder, dekan Øystein Lund Bø og Svein Kvernstuen, administrerende direktør i Beyonder.

Første gang publisert: 01.02.2019

Beyonder jobber med å utvikle ikke-brennbar, høyeffektiv, kostnadseffektiv og bærekraftig batteriteknologi, tilpasset det nordiske klimaet.

Målet med samarbeidet er å gi studenter relevant kunnskap og trening i tverrfaglige industriprosjekter både på bachelor- master og doktorgradsnivå. I tillegg skal det produseres forskning og kunnskap på høyt vitenskapelig nivå, samtidig som det utvikles ny teknologi med potensial for nye produkter, industri og jobber i regionen.

Norsk tre

– Batteriet vi utvikler er flere ganger kraftigere enn vanlige batterier, kan fullades på to minutter, og kan tømmes og lades 100 000 ganger, sier administrerende direktør i Beyonder, Svein Kvernstuen.

De bruker norsk tre for å lage karbon til batteriene.

– Vi jobber med å lage batteriene så bærekraftige som mulig, for å sikre minst mulig belastning på miljøet, og fordi det rett og slett er god business å tenke bærekraft. Vi tilbyr løsninger og teknologi som er effektiv, og vesentlig bedre enn dagens standard batteriløsninger, samtidig som den er sikrere, forklarer han.
Batteriene er først og fremst designet for industri, da gjerne i tungtransport, heisekraner og skip. Kvernstuen nevner også hybridbåter og -fly som aktuelle for batteriteknologien.

– Spennende samarbeid

Det er allerede igangsatt en ny masteroppgave i år igjen i samarbeid med Beyonder, og to nærings-ph.d.-er er planlagt.

– Jeg ser fram til dette samarbeidet. Det er et veldig spennende produkt, og en teknologi som vi på UiS gjerne bidrar med å bygge på, sier dekan Øystein Lund Bø, ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet.

Han tror samarbeidet med Beyonder er en god match for UiS:

– Det er en veldig god faglig kobling her, og jeg tror vi kan lære mye av hverandre, sier dekanen.

Han legger også til at han er imponert over hvor langt Beyonder har kommet i teknologiutviklingen.

– Nå ser jeg fram til å få på plass nærings-ph.d-ene, slik at vi kan være med på den spennende fortsettelsen, avslutter han.

Tekst og foto: Mari Løvås