Podkast-suksess i koronaåret

I 2020 laget UiS 86 podkastepisoder og økte nedlastninger av podkaster med rundt 30 prosent fra året før. UiS satser videre på formatet.

Published Sist oppdatert
Nettop-UiS – avdeling for utvikling av digitale læringsløsninger på UiS – fikk i fjor ekstraordinær koronabevilgning og bygde et nytt podkast-studio. Kåre Spanne (avdelingsingeniør), Elizabeth Mary Armstrong (digital veileder) og Mari Linn Larsen (videoprodusent) ved Nettop-UiS støtter UiS-ansatte i å lage podkaster.

I 2020 laget UiS 86 podkastepisoder, og i løpet av 2020 har antall unike nedlastninger av podkaster fra UiS passert 58 000. Det er altså en økning på rundt 30 prosent fra året før.

Ved inngangen til det nye året kan UiS skilte med 32 egenproduserte podkastserier.

Det er Nettop-UiS – avdeling for utvikling av digitale læringsløsninger på UiS – som sørger for satsningen. Avdelingen har etablert to faste podkast-studio og en mobil utstyrspakke som tilbud til underviserne på UiS. De fleste podkastene som lages ved UiS, er rettet mot studenter.

Her finner du en oversikt over podkastene til UiS.

– Dette har tatt helt av, sier podkast- og videoprodusent Mari Linn Atterås Larsen hos Nettop-UiS. Hun har stått i bresjen for å satse på formatet.

– Podkast-formatet er godt egnet til å gjøre læringsinnholdet mer praktisk relevant for studentene. Formatet egner seg fint til å ta eksperter, forskere og folk fra fagfeltet inn i faglige samtaler rundt relevante spørsmål og utfordringer, forklarer Atterås Larsen.

Hun påpeker at podkastformatet gjør det mulig å reagere raskt på dagsaktuelle spørsmål, noe som kan være en fordel for å tilgjengeliggjøre fagstoff på en interessevekkende måte.

– I verktøykassen av digitale løsninger som egner seg til fagformidling, kommer podkast høyt opp på listen, mener hun.

Akademisk skriving populært

Podkasten med flest unike nedlastinger i 2020 (28 131) er Akademisk skriving. Denne podkast-serien er støttet av Nasjonalbiblioteket og gjort i samarbeid med Høgskolen i Østfold og Nord Universitet. Podkastserien tar for seg oppgaveskriving og studieteknikk.

– Vi er kjempeglade for at vi torde å satse på podkast-formatet, vi har virkelig nådd fram til målgruppen vår, nemlig studentene, forteller prosjektleder Ingeborg Marie Jensen som er universitetsbibliotekar og skriveveileder på Universitetsbiblioteket ved Universitetet i Stavanger.

Podkasten består av uformelle samtaler, men med en plan og retning om læringsutbytte i hver episode. 

– Studentene har uansett alltid noe på øret – hvorfor ikke en nyttig podkast som hjelper dem med studiene, påpeker Jensen.

Profesjonsrollen i sosialt arbeid

En annen podkast som lykkes godt er en fagpodkastserie fra Institutt for sosialfag: Du og jeg og vi to. Dette er en podkast om profesjonsrollen i sosialt arbeid med Gunn Brigitte Danielsen og Inger Cecilie Rise som vertskap. De er gjesteforelesere ved sosialfag ved UiS og brenner veldig for veiledningsfaget begge to.

Hele 23 episoder er laget i fjor. De ble lastet ned 7 893 ganger i 2020. Sju nye episoder er allerede lagt ut i 2021.

Danielsen og Rise ønsker å løfte fram profesjonsveiledning som metode og reflekterer i podkasten rundt utfordringer som oppstår når man jobber med mennesker. Deres ti-minutters dypdykk reflekterer rundt for eksempel sannhet, integritet og medfølelse og er ment å bidra til refleksjoner rundt egen personlig kompetanse.

Klimakrise og religionsvitenskap

Mange podkaster er laget med tanke på studentene og deres læringsmål, men flere av podkastene søker å formidle kunnskap og fag til flest mulig. Det gjelder for eksempel Energisnakk, Mennesker, meninger, makter og Labsnakk – som alle har nye episoder som opplyser og vekker interesse for ulike fagfelt.

Energisnakk søker å løse klimakrisen sammen med kunnskapsrike gjester. Det er Helleik Syse, prosjektkoordinator for Future Energy Hub, som leder samtalene. Med seg på laget har han doktorgradsstipendiat Trond-Ola Hågbo som fast gjest/sidekick.

Mennesker, meninger, makter er en podkast om religionsvitenskap og studiet av religion i vår tid. I siste episode Religion og populærkultur samtaler religionsviter Jane Skjoldli med Anne Kalvig om blant annet hva som skjer med religion når den antar populærkulturelle former.

Labsnakk er Skolelaboratoriets egen podkastserie hvor forskere og andre fagpersoner fra regionen blir invitert inn i studio for å høre litt om hva de forsker på, hvorfor de valgte å bli forskere, og ikke minst om hva som inspirerer og motiverer dem i hverdagen.

Les også Ny podkast om reise

Tekst: Helene Gram og Karen Anne Okstad
Foto: Helene Gram, NettOp