Fikk råd av proffene

Ungdom som har kjent Barnevernet på kroppen delte sterke historier og ga gode råd til ferske barnevernsstudenter.

Published Sist oppdatert

Åtte ungdommer med erfaring fra møte med barnevernet gir råd og oppfordringer.

Forrige uke startet 140 studenter på bachelorstudiet i barnevern ved Universitetet i Stavanger. Onsdag møtte de åtte barnevernsproffer, ungdommer med erfaring fra møte med barnevernet. De framtidige barnevernspedagogene fikk klare råd og oppfordringer fra proffene.

– Ta med dere det vi sier når dere skal studere videre, og når dere møter barn og unge. Når noen voksne kommer og mener noe, kan dere spørre om noen har spurt hva barna mener, oppfordret proffene.

Trygghet viktigst

Barnevernsproffene, som er en del av Forandringsfabrikken, jobber for at barn og unge skal bli hørt. På UiS delte de gode og dårlige opplevelser fra sine møter med barnevernssystemet. Noen har hatt barnevernet i livet siden de ble født, mens andre har hatt kontakt i perioder. Felles er at alle ønsker trygghet og å bli hørt.

– Ikke tro at dere vet hva jeg tenker eller føler, uten å spørre meg først.

Proffene var tydelig på at barnevernsansatte må ta seg tid til å bli kjent og forklare hvem de er. Det skaper trygghet og gjør det enklere for barn og unge å fortelle hvordan de egentlig har det.

– Ikke snakk over hodene på oss. Vi må vite at de voksne hører på oss.

Viktig grunnlag

Barn og unge er hovedarbeidsområde for de som tar bachelorutdanning i barnevern, og mange av de ferdig utdannede barnevernspedagogene arbeider i barnevernet, enten statlig eller kommunalt.

At studentene får høre fra menneskene de skal hjelpe allerede i starten av utdanningen er gull verdt, mener universitetslektor Linda Elisabeth Bjørknes som er studieprogramleder for bachelor i barnevern.

– Det er alltid nyttig å høre fra verden som vi utdanner studenter til. Vi setter stor pris på proffene som forteller så ærlig om personlige og ofte vanskelige ting de har opplevd, sier hun.

Tekst og foto: Karoline Reilstad

Først publisert 23.08.2018