Har du som student en forretningsidé du ønsker å realisere, eller kanskje du er en fremtidig ekstern samarbeidspartner? Nå er innovasjonsmiljøet ved UiS samlet på Lyspæren, universitetets arena for innovasjon, entreprenørskap og bærekraft. Vi søker å komme i kontakt med kreative studenter og eksterne samarbeidspartnere!
Hva er vi?
Lyspæren Innovasjonshus er en myldreplass for studenter, ansatte på UiS og eksterne hvor det legges til rette for å stimulere til kreativitet, innovasjon, entreprenørskap og bærekraft.
På Lyspæren finner du også gründerinkubatoren Levelup UiS. Levelup er en egen veiledningstjeneste for studenter som er nysgjerrig på innovasjon og entreprenørskap.
Hvor finner du oss?
Du finner oss bak Hagbard Lines hus (Paviljong 9). Se Mazemap HER for å finne veien.
Kontakt oss
Leder Lyspæren UiS, Minnah F. Haniffa, e-post: minnah.f.haniffa@uis.no
Leder Levelup UiS, Ingvild Å. Høiby, e-post: ingvild.hoiby@uis.no
Universitetet i Stavanger satser på innovasjon og entreprenørskap gjennom studie- og emnetilbud og med veiledningstilbud og ulike former for støtte til studenter eller studentgrupper.

Lyspæren skal utfordre den kreative og innovative student. Huset ble åpnet i februar 2021, og var et resultat av en årelang ambisjon om å samle innovasjons- og entreprenørskapsmiljøet ved UiS under felles navn og tak.
Innovasjonshuset Lyspæren er lokalisert på baksiden av Hagbard Line-huset, klikk her for interaktivt kart. Foreløpig holder følgende initiativ til under samme tak: gründerinkubatoren LevelUp, Studentavisen SmiS – Studentmediene i Stavanger og Glødetråden (tidligere kjent som Byttebua) av studentorganisasjonen Spire, et bærekraftig tilbud hvor studenter kan bytte inn ting de selv eier til noe annet brukbart og nyttig, enten til seg selv eller til hybel. Innovasjonshuset skal også tilby plass for alminnelig sosialt samvær for studenter, ansatte så vel som andre nysgjerrige besøkende utenfor UiS. Lyspæren vil legge til rette for kurs, workshop, hackathons, og andre arrangement utover å være et sted hvor studenter kan jobbe med sine innovasjons/gründerprosjekter.
Huset er et innbydende skapersted for studenter og andre aktører for teste idéer og konsepter samt inspirere hverandre. Det finnes blant annet et makerspace hvor prototyper kan utvikles og testes. Et større fellesområde vil også være fleksibelt og kunne benyttes for mindre gruppearbeid eller mellomstore samlinger og arrangementer. Sammen med de ovenstående vil Lyspæren også huse gründerinkubatoren LevelUp, som er et tilbud åpent for samtlige studentgründere på UiS. Alle som er nysgjerrige er hjertelig velkomne til å ta turen innom Lyspæren.
Følg Lyspæren på Facebook for å holde deg oppdatert på kurs og arrangement
Åpningstidene vil være hverdager fra kl. 08.00 -16.00, med adgang via student-/ansattkort.
For mer informasjon om Lyspæren kan følgende ved Innovasjonsavdelingen kontaktes:
- Innovasjonsdirektør, Troels Gyde Jacobsen: troels.jacobsen@uis.no
- Leder av Lyspæren, Minnah Fahmida Haniffa: minnah.f.haniffa@uis.no
- Leder av gründerinkubatoren LevelUp, Ingvild Åmås Høiby: ingvild.hoiby@uis.no
Levelup - gründerinkubator
Levelup sitt mål er å gjøre entreprenørskap til en reell karrierevei for studenter ved UiS.

Tilbudet er bygget opp rundt en forståelse av at samarbeid, personlig engasjement og evne til problemløsing er nøkkelen til å lykkes som gründer.
LevelUp har ingen opptakskomité eller konkurranse mellom deltakerne. Tilbudet er gratis, og forutsetningen for å være fast tilknyttet inkubatoren er vilje til å dele og hjelpe på tvers av prosjektene i inkubatoren
Deltakelse i LevelUp er en prosess som hjelper deg å finne din tilnærming til gründerskap.
Vi har delt prosessen inn i fire nivåer som representerer ulike stadier i gründerskapet, fra nysgjerrighet til etablert virksomhet.
Level 1 | Level 1 er for alle studenter som er nysgjerrig på gründerskap, og krever ingen formell avtale eller tilknytning til LevelUp. Ønsker du å finne ut om dette er noe for deg, leter etter noen å starte opp sammen med, eller vil orientere deg i mulighetene som finnes, er det bare å stikke innom oss. |
Level 2 | Level 2 er den offisielle terskelen til gründerskapet. Vi signerer en enkel inkubatoravtale som blant annet åpner døren til bruk av våre 3D printere og Validé sine gratistjenester, finansiering og arrangementer. Med inkubatoravtale blir du med i LevelUp samlingene, der alle hjelper hverandre på tvers av prosjekter. |
Level 3 | Level 3 betyr at prosjektet er konkret og etablert med jevn fremdrift. Her er det mulig å få eget nøkkelkort til inkubatoren, slik at du kan komme og gå utenom åpningstidene. |
Level 4 | Level 4 er fasen der prosjektet har blitt verifisert av reelle kunder med betalingsvilje. Det kan være dine første salg eller samarbeidsavtale med en kundebedrift. Vi har noen få kontorer tilgjengelig for prosjekter i denne fasen. |
LEVELUP-SAMLING
Alle tjenestene i LevelUp er gratis, og sentralt i tilbudet er deltakelsen i LevelUp-samling. Alle som er del av miljøet eller er nysgjerrig på LevelUp deltar på faste samlinger der det er mulig å gi og få hjelp med store og små problemstillinger som oppstår i prosjektene. Samlingene blir holdt på Lyspæren (Paviljong 9.), mer informasjon finnes på Facebook-siden til LevelUp.
PRAKTISK INFORMASJON
Lokasjon: Lyspæren Kart
Åpningstider: 8-16 mandag - fredag (tilgang med student-/ansattkort)
Møtebooking: Ta kontakt for et møte
Leder og fasilitator for LevelUp: Isabel Næss
Isabel.ness@uis.no
Mobil: 977 71 289
tidligere arrangementer for LevelUp:
- Idéjakten innsendingsfrist 9. April påmelding og mer informasjon finner du på www.idejakten.no
- Gründerlunsj med ReLi 25. mars på Lyspæren
- Helse Hackathon 27.-28. april 2021
For mer informasjon og påmelding til kursene, klikk deg inn på Facebook eventene.
Er du studentgründer? Da kan du søke Innovasjon Norge sin årlige tildeling på 1.000.000 kr for å utvikle din Startup.
Levelup gründerinkubatoren hjelper hvert år UiS-studenter gjennom søknadsprosessen.
Aktivitetskalender, Lyspæren
Oppdatert informasjon kommer. I mellomtiden oppfordrer vi deg til å følge Lyspæren på Facebook for å holde deg oppdatert på kurs og arrangementer.
Start UiS
Start UiS er et av i alt 20 lokallag i studentorganisasjonen Start Norge.

Som studentorganisasjon er all aktivitet basert på frivillig arbeid av studenter ved lærestedet. Samtidig arbeider de aktivt med ulike enheter og organisasjoner ved Universitetet i Stavanger. Organisasjonens overordnede mål er å motivere til nyskaping primært blant studenter, men også blant forelesere/forskere ved UiS.
Start UiS samarbeider tett med Innovasjonsavdelingen ved UiS og har hatt stor aktivitet de siste årene. Et viktig årlig arrangement i regi av Start Norge er Venture cup. Start UiS arrangerer hvert år lokal finale og har flere ganger vært vertskap for den regionale finalen i Venture cup - region sør-vest. I 2006, 2011 og 2014 var Start UiS vertskap for den nasjonale finalen i Venture cup hvor studenter fra UiS de siste årene har gjort det veldig bra. Lokallaget har også sterke krefter bak seg, og får god støtte fra det lokale næringslivet, og viser at de kan gjennomføre og nå de mål de har satt seg. På grunn av Koronasituasjonen er Venture cup avlyst i år. Start UiS og LevelUp arrangerer derfor en lokal digital idékonkurranse, Idéjakten. Frist for påmelding er 9.april 2021.
I tillegg har Start UiS vært primus motor for Engasjert-uken ved UiS, et årlig arrangement i samarbeid med StOr (StudentOrganisasjonen) som har som mål å informere og engasjere studenter ved UiS til å ta en aktiv del av studentlivet som ikke er rent faglig.
Spire - Glødetråden
Spire Stavanger er en frivillig organisasjon som jobber for en rettferdig og bærekraftig forvaltning av verdens ressurser.

Organisasjonen Spire er koblet til StOr ved UiS, men aktiviteter foregår både på og utenfor UiS, med studenter og ikke studenter som medlemmer.
Glødetråden er et gratis lån/bytte-tilbud med tilholdssted på Lyspæren. Hensikten er å tilby en arena hvor studenter og ansatte ved UiS kan få tilgang til nødvendig utstyr til sin hybel/leilighet og privat bruk, uten nødvendigvis å måtte gå til innkjøp av nye ting. Gjennom erfaring fra tidligere byttekonsept - Byttebua ser Spire Stavanger en slik bytteordning å være fordelaktig, spesielt for utvekslingsstudenter som ofte kun trenger eiendeler i en kortere periode. Konseptet gjenspeiler Spires visjon tilknyttet lokale tiltak for å redusere det økende globale problemet med overforbruk, og viktige bidrag med å fremme verdien i gjenbruk.
Kontaktpersoner
Avdeling for innovasjon og eksterne relasjoner
Avdeling for innovasjon og eksterne relasjoner
Avdeling for innovasjon og eksterne relasjoner
Avdeling for innovasjon og eksterne relasjoner
Du er kanskje også interessert i
Studenten Robin fekk 1 million kroner i støtte frå Innovasjon Norge til sin eigen startup
Robin vart ein del av innovasjonsmiljøet ved UiS. Det førte til at han starta si eiga bedrift.
InGenious – forbereder studenter for fremtiden og arbeidslivet
InGenious-programmet fungerer som en plattform for å engasjere arbeidslivet i våre utdanninger og bygge bro mellom den a...
Samarbeid med NORCE
Universitetet i Stavanger og NORCE har ein samarbeidsavtale om forskingsbasert innovasjon og utvikling.
Validé
Validé er teknologioverføringskontor for ansatte og studenter ved Universitetet i Stavanger. Deres samfunnsoppdrag er å ...
Kontrakter og juridisk rådgivning ved samarbeid
Alle forskningssamarbeid som UiS er del av skal være nedfelt i skriftlig avtale eller kontrakt. Juristene i Kontraktsenh...
ECIU feirer 25 år med virtuell utstilling
, vårt europeiske universitetsnettverk, fyller 25 år. Bursdagen feires med en fysisk og virtuell utstilling i Nederl...
Oppstartsbedrift vil ha studentenes løsninger
Ashley Moran deltok på flere InGenious-utfordringer som student ved UiS. Nå vender hun tilbake til universitetet med utf...
UiS søker om å utvide sitt europeiske universitet
Som eneste norske institusjon søker UiS om en andre periode som europeisk universitet. Dette er EUs flaggskip-satsing fo...
Studenter fant ny løsning for kommunens varslingssystem
Over 30 UiS-studenter deltok på Open Data Hackathon, hvor de utviklet kreative løsninger for Stavanger kommune og Kolumb...
Studentene satser på næringslivet for en bærekraftig fremtid
Etter et vellykket samarbeid mellom InGenious-programmet ved Innovasjonsavdelingen og Kverneland-gruppen i vårsemesteret...
Suksess for selskap basert på forskning fra UiS i 2021
Ti forskningsbaserte selskap hentet inn 258 millioner fra privat og offentlig kapital.
2,8 mill. til sikrere og mer miljøvennlig offshore avfallshåndtering
UiS har fått 2,8 millioner fra Forskningsrådet til et samarbeid med næringslivet for videreutvikling av en mer miljøvenn...
Vil gi barn god undervisning i skapende skriving
Norsklærere i barneskolen skal undervise barn i skapende og kreativ skriving, men mange savner kunnskap om hvordan. I ...
Ny finans-løsning kan demokratisere investeringsmarkedet
Oppstartsselskapet Unlisted AS tilbyr en plattform for finans som skal bremse ulikhetseksplosjonen hvor de rike bare bli...
Studentar “hacka” åtte løysingar for ei berekraftig framtid
Åtte kreative studentlag brukte ei heil helg til å utarbeide berekraftige løysingar under Future Energy and Autonomy Hac...
UNESCO-professorat: Leiarskap og innovasjon
Universitetet i Stavanger ved Det samfunnsvitskaplege fakultet og NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, for...
Smart-ER, forsking for smarte regionar i Europa
ECIU University Research Institute for smart European regions (Smart-ER) skal utforme, utvikle og implementere smartby-f...
Nå tar det av for Nabla Flow
Spinn-off selskapet fra UiS leverer i dag vindsimulering til fartsidretter på et slikt nivå at en syklist vinner Tour de...
Innovasjonspris for masterstudenter 2021
For å fremme økt innovasjon i regionen har Rogaland fylkeskommune etablert en pris for masterstudenter i Rogaland. Prise...
Studenter foreslår nye transportløsninger
Som pionerer på ECIU University kom studentene Arne Kragseth og Elisabeth Stene opp med en trippel-løsning for bedre mob...
Helse Hackathon – løste utfordringer på 48 timer
Lyspæren innovasjonshus inviterte 27. og 28. april til årets første Hackathon på Ullandhaug. Studenter, ansatte og ekst...
Impact case: Agderprosjektet
Forskere ved UiS har utviklet og testet lekbaserte læringsaktiviteter for barn som går siste året i barnehagen. Det er e...
Venture Cup
Venture Cup er ein forretningsplankonkurranse starta av McKinsey. Konseptet har vore nytta i fleire land i Europa, og ve...
Grønn politikk-simulering som læringsverktøy
Prosjektet “the Geopolitics of Renewables Simulation” gir studenter mulighet til å delta i sanntids-simulert forhandling...
TN Alumni
TN Alumni er et faglig og sosialt nettverk for deg som har studert realfag og teknologi hos oss. Vi hjelper deg å holde ...
EU-patent til UiS-forskere
Chunming Rong og Antorweep Chakravorty har fått patent på ny teknologi. "MySoMe" skal gjøre det enklere for deg å bestem...
Pumps and Pipes Norge
Pumps and Pipes-samarbeidet fremmer teknologi- og kompetanseoverføring mellom olje og gass- og helsesektoren.
UiS satsar på kunstig intelligens
Universitetet i Stavanger samlar forskinga si på kunstig intelligens og inviterer omverda til samarbeid. Fredag 6. novem...
UniPed - Universitetspedagogisk arbeid
UniPed er en enhet ved Universitetet i Stavanger (UiS) som har som mål å oppnå utmerking i utdanning gjennom å støtte og...
Ekstern finansiering og bistand til innovasjonsprosjekter
På denne siden finner du informasjon om hvordan bedrifter, organisasjoner og offentlige virksomheter kan få rådgivning.
Pedagogiske app'er
Ansatte ved Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora har de siste årene utviklet en rekke app'er. Noen av disse er ...
Samarbeid med UiS
Universitetet i Stavanger samhandler tett med samfunn og arbeidsliv. Her finner du en samlet oversikt over ulike samarbe...
Kom i kontakt med våre studenter
Universitetet i Stavanger ønsker å legge til rette for at studenter og arbeidsliv kan knytte kontakt og samarbeide.
Studenter får millionstøtte
Tidewave har laget en smart vendemadrass til helsesektoren. Nå får de én million kroner fra Forskningsrådet for å videre...
Gründer som mestrer endring
Sammen med medstudenter startet Elen Haugs Langvik selskapet som utvikler madrasser som forhindrer liggesår. Samtidig so...
Opprydding av plastutslipp i elver
Julie Holter Heggdal og Sondre Løcka, siviløkonomstudenter på Handelshøgskolen ved UiS har deltatt i et EU og Erasmus+ f...