Mandag 5. mai 2025 var studentene i Tunnelsikkerhetsstudiet på befaring av Rogfast-anlegget.

For studentene i Tunnelsikkerhetsstudiet startet uke 19 med eksamen i Modul 2 på Universitetet i Stavanger (UiS). Rett etterpå var det oppstart i Modul 3, som ble innledet med safari ut til Kvitsøy for befaring i Rogfast-anlegget. Ståle Kristiansen og Frode Johansen fra Rogaland brann og redning IKS kom med minibuss og hentet oss ved UiS og kjørte ut til ferjekaien i Mekjarvik. På veien ble det gjort et lite stopp ved brakkeriggen til Rogfast, hvor selveste Rogfastsjefen selv, Oddvar Kaarmo, slo følge og ble med på ferja ut til Kvitsøy. Vel i havn, gikk veien videre til brakkeriggen på Kvitsøy. Her ga Oddvar og hans kollegaer litt informasjon og noen instrukser for befaringen. Deretter var det på med kjeledress, støvler, hjelm og annet sikkerhetsutstyr. Så fordelte gruppen seg i tre biler og ble kjørt inn i Kvitsøytunnelen.

Kvitsøytunnelen blir en 4.1 km lang sidearm til Boknafjordtunnelen som vil gi Kvitsøy fastlandsforbindelse. Tunnelene er en del av vegprosjektet Rogfast som skal binde sammen Nord- og Sør-Rogaland, og er et ledd i planen om Ferjefri E39 langs Vestlandet i Norge. Boknafjordtunnelen blir 26.7 km lang og verdens lengste og dypeste undersjøiske vegtunnel.

Den første delen av Kvitsøytunnelen er asfaltert og store gule rør i taket fører luft inn og ut av tunnelen nå i konstruksjonsfasen. Tunnelen leder ned til det store Kvitsøykrysset som ligger ca. 250 meter under havoverflaten i Boknafjorden. Kvitsøykrysset vil få to store rundkjøringer med av- og påkjøringer til Boknafjordtunnelen. På Kvitsøy bygges også to ventilasjonssjakter for inn- og utluft til Rogfast. Under befaringen kjørte vi ned til den første ventilasjonssjakten som ligger ca. 220 meter under havoverflaten på Kvitsøy. Her fikk vi gå ut av bilene og se den ene av de to enorme ventilasjonshallene som bygges, samt noe borearbeid som ble utført med store maskiner i nærheten. Etterpå kjørte vi videre og ned til Kvitsøykrysset. Her ble det befaring av den første rundkjøringen som er sprengt ut og gruppebilde ble tatt.

Tilbake på brakkeriggen ga Oddvar en presentasjon av Rogfast-prosjektet og delte erfaringer fra både planlegging og konstruksjonsfasen. Det er mange hensyn å ta når det gjelder sikkerhet, økonomi, teknologi, klima og effektivitet. Ideen om Rogfast oppstod allerede på 1980-tallet. Etter modning, diskusjon og utredning over lang tid, vedtok Stortinget utbygging og finansiering av prosjektet i 2017. Første sprengsalve gikk på nordsiden av Boknafjorden i 2018 og markerte starten på utbyggingen. I dag pågår det anleggsarbeid både på Randaberg i sør, på Kvitsøy og på Bokn i nord. Arbeidet med Rogfast er i rute, med planlagt åpning i 2033. Det er et imponerende prosjekt som vekker både nasjonal og internasjonal interesse. Her kan du lese mer om prosjektet.
Tunnelsikkerhetsstudiet ved UiS takker Oddvar Kaarmo og hans kollegaer så mye for at vi fikk befare Rogfast fra Kvitsøy, samt RBR IKS for transport til og fra Kvitsøy. Det ble en veldig lærerik og spennende dag for oss alle sammen.
Foto: Tonja Knapstad