UiS sitt klimaregnskap 2021

UiS utarbeider årlige klimaregnskap for å gi et samlet overblikk over de klimagassutslippene som er tilknyttet UiS sine aktiviteter. Vi bruker klimaregnskapet som utgangspunkt for å jobbe med å redusere de direkte og indirekte utslippene fra UiS.

Published Sist oppdatert

Kakediagram med flere farger
Fordeling av UiS sine klimagassutslipp 2021.

UiS sine klimautslipp måles gjennom årlige klimaregnskap. Klimaregnskapet for UiS for årene 2019 og 2021 ble utarbeidet av Asplan Viak og er utarbeidet i henhold til GHG Protokollen (Greenhouse Gas Protocol). Det gir et samlet overblikk over de direkte klimagassutslippene (f.eks. utslipp fra egne biler) og de indirekte utslippene knyttet til varer og tjenester (f.eks. kjøp av møbler produsert i et annet land) som er tilknyttet UiS sine aktiviteter.  

Utgangspunktet for klimaregnskapet er økonomiske data fra regnskapet og tilhørende utslippsfaktorer. Det er også supplert med aktivitetsdata (fysiske data) og tilhørende utslippsfaktorer for noen kategorier.  

De samlede utslippene fra UiS i 2021 var på 11 470 tonn CO2e (CO2-ekvivalenter). Dette er en nedgang på over 4000 tonn CO2e fra 15 750 tonn CO2e i 2019.  

Utslippene er fordelt på 5 kategorier som er forklart nærmere under. De største utslippene kommer fra kategorien ‘energi’ med 33 prosent av utslippene, tett etterfulgt av ‘forbruksmateriell og inventar’ (22 prosent av utslippene) og ‘bygg’ (18 prosent av utslippene).  

  • Energi: Vårt forbruk av strøm og varme 
  • Forbruksmaterial og inventor: Ting UiS kjøper inn ila et år, som for eksempel IT-utstyr, laboratorieutstyr, møbler og inventar og programvarer 
  • Bygg: Diverse aktiviteter knyttet til drift av bygg som for eksempel oppussing og oppgraderinger og renhold 
  • Reise og transport: Flyreiser, bilbruk og mat på tur (diett). Dette inkluderer ikke reiser til/fra jobb. 
  • Tjenestekjøp: Kjøp av eksempelvis konsulenttjenester 

Utslippene går riktig vei 

Utviklingen viser at utslippene går i riktig retning. Lavere reiseaktivitet er en stor bidragsyter til dette, i tillegg til redusert innkjøp av forbruksmateriell og inventar, og lavere energiforbruk.  

Illustrasjon av bygg med lang pipe ved siden av
Energisentralen skal stå ferdig høsten 2024.

Det er vanskelig å anslå utviklingen frem i tid, men klimaregnskapet vil brukes som utgangspunkt for å identifisere tiltak som kan iverksettes for å ytterligere redusere klima- og miljøpåvirkningen.  Flere tiltak er allerede igangsatt, blant annet arbeid med Energisentralen som ble vedtatt av UiS-styret i 2022.  

Nå skal det bores over hundre energibrønner tilknyttet bergvarmepumper over hele campus Ullandhaug som skal erstatte dagens løsning for oppvarming og kjøling av bygningsmassen. UiS vil med dette tiltaket redusere klimagassutslippene knyttet til energiforbruk med 80 prosent.