Hva er egentlig forskjellen på videregående skole og universitetet?

Det kan virke skummelt for mange å ta det store spranget fra videregående skole til universitetet. Du vil nok oppleve en del forskjeller, men vi tror du kommer til å sette pris på samtlige av dem!

Published Sist oppdatert

Mange nye ord

KollokvieHÆ? Før vi tar deg gjennom forskjellene på videregående skole og universitetet, må vi definere et par nye begrep:

  • Forelesning: En forelesning på universitetet er det samme som en undervisningstime på videregående.
  • Campus: Hele universitetsområdet kalles for campus. Her finner du både forelesningssaler, bibliotek, lesesaler, butikker, treningssenter mm. Universitetet i Stavanger har et stort, samlet campusområdet på Ullandhaug.
  • Pensum: Pensum er lista med bøker og ting du må lese eller lære for et bestemt fag eller emne her på universitetet. Det er dette du forventes å kunne til eksamen.
  • Kollokviegruppe: En liten gruppe studenter som møtes regelmessig for å diskutere og gjennomgå pensum.
  • Semester: Et semester er en halvdel av et skoleår, vanligvis omtrent seks måneder, der studenter tar en bestemt rekke fag eller kurs. Skoleåret på universitetet følger samme struktur som på videregående, altså fra semesterstart i august til semesterslutt i juni. Du har vanligvis eksamen rundt juletider (1. semester) og i mai/juni (2. semester).
Universitetsbiblioteket i Stavanger

Mer frihet og ansvar

Den aller største forskjellen fra videregående skole til universitet er kanskje friheten. Du har ikke lenger en fullstappa timeplan med ulike fag, men flere 90-minutters forelesninger fordelt ut over uka. Kanskje du også har noen dager uten undervisning?

Har du lyst til å reise vekk eller dra på klatretur istedenfor å lese, kan du med andre ord gjøre dette – her er det (nesten) ingen som fører fravær.

Det er likevel viktig å huske på at «med frihet følger ansvar». På universitetet har du ingen lærer som passer på at du leverer inn oppgaven til fristen eller minner deg om å øve til eksamen som er neste uke. Dagene må organiseres og struktureres på egenhånd. Heldigvis kan du få god veiledning fra oss om hvordan du kan studere smart.

Konsentrer deg om ett fagområde

På videregående hopper du litt fra det ene faget til det andre. Som student ved universitetet kan du endelig ta et dypdykk i det fagområdet du liker aller best – og kun fokusere på dette!

Kanskje har du lyst til å starte studietiden litt rolig med et enkelt årsstudium i et fag du synes virker spennende? Eller vet du allerede at det er elektroteknologi du skal bli ekspert på?

Uansett fag, vil du oppleve fordelene ved å kun konsentrere deg om ett fagområdet. Ikke bare får du økt kompetanse om dine konkrete studiefag – du vil også se at det er enklere å sjonglere de ulike fagene. Her trenger du ikke å gå fra mattetimen til norskundervisning og videre til psykologi, men heller fordype deg i flere fag om samme tema!

Årsstudium, bachelor og master

  • Et årsstudium er en utdanning på ett år. Du får 60 studiepoeng for fullført utdannelse. UiS tilbyr en rekke årsstudier.
  • En bachelor er en universitetsutdanning på tre år. En fullført bachelorgrad ved universitetet gir 180 studiepoeng. Mange er ferdig utdannet og klare for arbeidslivet etter endt bachelorgrad.
  • En mastergrad er en fordypning innen et fagområde og gir til sammen 120 studiepoeng. Du kan søke deg inn på et masterprogram etter endt bachelorgrad, eller starte på et integrert femårig masterprogram rett fra videregående.

 Utforsk alle våre studietilbud.

Bokstavkarakterer og studiepoeng

Karaktersystemet ved universitetet er annerledes enn på den videregående skolen. Universitetet i Stavanger bruker karakterene A-F, der karakter A er best og F er strykkarakter.

Som en del av studieløpet du går, blir du meldt opp til nye fag eller emner hvert semester. Hvert emne/fag utgjør alt fra 7,5 til 15 studiepoeng. Et helt skoleår tilsvarer 60 studiepoeng og et semester 30 studiepoeng.

Eksamensperiode

På universitetet vil du oppleve å ha færre vurderingssituasjoner enn på videregående skole.  Her er fokuset rettet mot eksamen i slutten av hvert semester. Du har som regel én eksamen i hvert fag, og de fleste studenter har mellom to og fire eksamener per halvår.

I november-desember og mai-juni er det «eksamensperiode» her på UiS. Da pleier studentene å ha lengre og mer intensive dager på skolen – nå er tiden inne for å virkelig fordype seg i pensum. Høres det stress ut, synes du? Det er egentlig ikke det. De fleste opplever å «knekke koden» i fagene sine som et resultat av mer fokusert arbeid.

Samtidig er det koselig når campus er fullt av studenter som bruker lesesalene, drikker x antall kopper kaffe sammen, har kollokviegrupper og spiser middag på skolen. I slike perioder er det også godt å vite at vi har et av Norges beste treningssentre like ved lesesalene og biblioteket. Det er alltid digg med et lite avbrekk!

Fadderuke

Er du ny i byen, eller starter du kanskje på et studium uten å kjenne noen? Frykt ikke! Hvert år arrangeres det Fadderfestival – en helt egen fadderuke for alle nye studenter ved UiS. Spennende, sosiale og morsomme opplegg rigges til hele uken, alt for at du skal bli bedre kjent med dine medstudenter og få oppleve det gode studentmiljøet i Stavanger. Fadderuken er et unikt konsept for universiteter rundt om i Norge – en «greie» du ikke vil gå glipp av!

Studielån- og stipend

Du kan søke lån og stipend gjennom Lånekassen mens du går på videregående, men det er først som student at man virkelig utnytter Lånekassens tilbud til det fulle.

Hvor mye du får i lån og stipend avhenger av om du er fulltid- eller deltidsstudent. Det har også noe å si om du bor hjemme hos mor og far, eller om du bor for deg selv.

Studielånet skal dekke utgifter til blant annet bolig, mat og studiemateriell. Les mer om studielån på Lånekassens egne hjemmesider.

Å bo for seg selv

Mange flytter hjemmefra for første gang når studenttilværelsen starter. Det kan virke skummelt, men også litt befriende?  Som student ved UiS kan du søke om studentbolig gjennom Studentsamskipnaden i Stavanger, eller du kan benytte det private utleiemarkedet i regionen.  

Studentsamskipnaden i Stavanger

Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) er en bedrift som finnes for at du som student skal ha det best mulig i studietiden. I Stavanger har skipnaden et eget treningssenter, kaféer i fleng, barnehage, studentboliger, psykososiale helsetjenester og mye, mye mer!

Utveksling

Har du litt reisefeber? Gjør noe med det! Som student er det enkelt å tilrettelegge for utvekslingsstudier i utlandet – universitetet oppfordrer deg faktisk til å ta et semester en helt annen plass i verden. På denne måten får du oppleve et nytt land, nye kulturer og mennesker, og alt dette på et helt nytt studiested.

Studietid – den kjekkeste tiden i livet?

Hvis du synes livet på videregående har mye å by på, kan du bare glede deg til studietiden. Mange mener at studietiden faktisk er den kjekkeste perioden i livet! Nye venner, større frihet, studentfester- og festivaler, reising, linjeforeninger og en haug med organisasjoner du kan bli en del av.

Stavanger er studiebyen for den rastløse studenten – og for studenten som liker by- og kulturliv! Noe for enhver smak, med andre ord.

 Vil du finne ut mer om overgangen fra elev til student? Hør episoden til Veiledningspodden der de snakker om ulike erfaringer i det som er en spennende og utfordrende overgangsperiode for alle.

Bli student hos oss

Utforsk noen av våre studieretninger